[!]
Ez a módszertani leírás része a régi STADAT-rendszerünknek, amit 2021. április 6-tól itt már nem frissítünk tovább.
A megújult STADAT-rendszerünkben találhat friss adatokat és módszertani információkat.
Előző oldal Következő oldal Tartalomjegyzék Nyomtatás Bezárás

3.8. ENERGIAGAZDÁLKODÁS

Energiahordozók: azok az anyagok, amelyeknek számottevő energiatartalmuk van, illetve rendeltetésük szerint főként energetikai célokat szolgálnak, függetlenül attól, hogy az energia melyik fajtájának (hőenergia, villamos energia, mechanikai energia stb.) felszabadítása révén hasznosíthatók.

Energiafelhasználás: a végső energiafelhasználásnak és az energiaátalakítások veszteségeinek összege, csökkentve a hasznosított hulladékenergia mennyiségével. A tüzelőanyagok számbavétele fűtőértékkel, a hő- és villamos energia az előállításukhoz szükséges tüzelőanyag hőértékével történik.

Erőművi önfogyasztás: az a saját termelésű villamosenergia-mennyiség, amelyet az erőmű berendezései a villamosenergia-, illetve hőenergia-termelés érdekében használnak fel. A termelt és az erőműből kiadott villamos energia különbségének felel meg.

Hálózati és transzformátorveszteség: az energiaátvivő rendszerbe betáplált és a fogyasztónak átadott villamosenergia-mennyiség különbsége.

Egyes mutatók esetében a havi adatok összege eltérhet az éves adattól módszertani okok illetve az adatgyűjtés sajátosságai miatt. Ebben az esetben az éves adat tekintendő véglegesnek.

Az adatokat az EU előírásainak megfelelően állítottuk össze.

Az adatok forrása: Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH)


Előző oldal Következő oldal Tartalomjegyzék Nyomtatás Bezárás