Mezőgazdasági termelői és ráfordítási árak, 2022. év

A mezőgazdasági termelői árak 2022-ben 50%-kal nőttek, ezen belül a növényi termékek áremelkedése (51%) meghaladta az állatokét, állati termékekét (46%). A ráfordítási árak szintén jelentős, 45%-os növekedését elsősorban a folyó termelőfelhasználás összetevőinek 50%-os áremelkedése okozta, a beruházások árszínvonala 15%-kal nőtt. A drágulás az ellátási zavarokkal, az energiaárak emelkedésével és a kedvezőtlen időjárással hozható összefüggésbe. Az agrárolló értéke 103,5%-os volt.

Szinte minden tényező az árak növekedésének irányába hatott

A jelentős áremelkedést több tényező együttesen okozta 2022-ben:

  • A Covid19-járvány miatt kialakult ellátási és kereslet-kínálati zavarok (pl. a sertéshús piacán) nem szűntek meg teljesen.
  • Az orosz‒ukrán háború élelmiszer- és energiaellátási, valamint általános bizonytalanságot hozott a világpiacon. A szemben álló két ország jelentős exportőr a gabona, az olajos magvak és a műtrágya piacán.
  • 2022-ben Európa jelentős részét, hazánkat pedig különösképpen sújtotta az aszály, ami a kukoricatermelést számottevően visszavetette.
  • Az energiaköltségek emelkedése, a forint gyengülése további áremelkedést generált.
  • Az Európai Unió orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségének csökkentésére irányuló intézkedések is emelték az energiaárakat.

A búza és a kukorica ára továbbra is emelkedik

A gabonafélék és az olajos növények ára éves szinten 67, illetve 52%-kal növekedett. Az egész Európát sújtó aszály nagyarányú terméskiesést okozott, a hazai kukoricakibocsátás volumene 57, a napraforgóé 29%-kal csökkent. Novembertől azonban az árak elkezdtek mérséklődni az előző hónaphoz képest, amiben szerepet játszik az is, hogy Ukrajnából jelentős import indult meg.

1. ábra
A búza és a kukorica felvásárlási árának havi alakulása

A gyümölcs ára kismértékben nőtt

A gyümölcsök ára a többi termékcsoporthoz képest sokkal kisebb mértékben (5,6%-kal) emelkedett. A burgonya és a zöldségfélék ára 36, illetve 33%-kal magasabb volt, mint 2021-ben.

Jelentősen nőtt a vágócsirke és a vágósertés ára

Az élő állatok ára 48%-kal nőtt 2022-ben. A vágócsirke felvásárlási ára két éve folyamatosan emelkedik, 2022-ben 49%-kal volt magasabb, mint az előző évben. A madárinfluenza következtében Európában csökkent a vágócsirke mennyisége, a termelési költségek pedig drasztikusan növekedtek.

A vágósertés ára 2022-ben 51%-kal emelkedett. Szeptemberben érte el a csúcsot (733 Ft/kg), decemberben viszont már csak 680 Ft/kg volt.

2. ábra
A vágósertés és a vágócsirke felvásárlási átlagárának havi alakulása

A műtrágyaárak emelkedése megállt

2022-ben a mezőgazdasági ráfordítási árak 45%-os növekedése a folyó termelőfelhasználás 50 és a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 15%-os növekedéséből adódott.

3. ábra
A mezőgazdasági ráfordítási árak negyedévenkénti változása

A folyó termelőfelhasználás minden összetevője jelentősen drágult. A legnagyobb mértékben, 156%-kal a műtrágyák ára nőtt 2021-hez képest, az előállítási folyamathoz szükséges földgáz árának drasztikus emelkedése hatására. 2022 utolsó negyedévében a műtrágya főcsoportokban ellentétes ármozgások zajlottak. Az összetett műtrágyák esetében a növekedés üteme lassult, 5%-kal voltak magasabbak az árak az előző negyedévhez képest, míg az egyszerű műtrágyák esetében kismértékű (1,9%) csökkenés volt megfigyelhető. 2022 negyedik negyedévében a MAP (NP 11–53%) és a mészammon-salétrom (MAS) ára 7,2, illetve 6,4%-kal csökkent a harmadik negyedévhez képest.

4. ábra
A műtrágyaárak negyedévenkénti alakulása

A takarmányok ára jelentősen, közel 47%-kal nőtt az előző évhez viszonyítva, ezen belül az egyszerű takarmányoké 57, a keveréktakarmányoké 38%-kal. Az alapanyagok drágulásának hatására már a keveréktakarmányok esetében is meredekebb áremelkedés volt jellemző az elmúlt félévben, az egyszerű takarmányoknál viszont negyedévről negyedévre lassult a növekedés üteme. 2022 negyedik negyedévében 5,3%-kal kerültek többe a takarmányok az előző negyedévhez mérten.

Az energia és a kenőanyagok ára 50%-kal emelkedett, ezen belül az elektromos áram és a fűtőanyagok ára több mint kétszeresére, míg az üzemanyagoké 27%-kal nőtt. A növényvédő szerek 22, az állatgyógyászati készítmények 12%-kal drágultak 2021-hez képest.

A mezőgazdasági beruházásokon belül az épületberuházások árszínvonala 20, a gépberuházásoké 12%-kal emelkedett.

Mivel a termelői árak a ráfordítási áraknál jobban emelkedtek, az agrárolló értéke 103,5% volt 2022-ben.

További adatok, információk

Módszertan

Elérhetőségek:
kommunikacio@ksh.hu
Lépjen velünk kapcsolatba
Telefon: (+36-1) 345-6789
www.ksh.hu