KSH–ingatlan.com-lakbérindex, 2023. december

KSH logo ingatlan.com logo
KSH–ingatlan.com-lakbérindex

2023 decemberében az előző hónaphoz képest csökkentek a lakbérek: országosan 0,2, Budapesten 0,7%-kal lettek alacsonyabbak.

Az előző év azonos időszakinál országosan 13, Budapesten 12%-kal, a 2015. évi bázisidőszakinál pedig 95, illetve 85%-kal voltak magasabbak a decemberi lakbérek.

A reállakbérindex országosan 22, a fővárosban 16%-kal haladta meg a 2015. évi bázist.

Budapesti KSH–ingatlan.com nominális lakbérindex

Budapesten a budai oldal kerületeiben emelkedtek, a pesti oldalon viszont csökkentek, illetve stagnáltak a kínálati bérleti díjak az előző hónaphoz képest. A két szélsőértéket a budai hegyvidéki kerületekben megfigyelt 2,0%-os növekedés, valamint a pesti átmeneti kerületekben bekövetkezett 2,6%-os csökkenés jelentette. Egy év alatt a fővárosi kerületcsoportokban általában 10–12%-kal emelkedtek a lakbérek, a budai hegyvidéki kerületekben ennél nagyobb mértékű, 14%-os drágulás történt.

A számításokhoz figyelembe vett hirdetések számának alakulása településtípus szerint

Országosan a 2023-ban megfigyelt hirdetések túlnyomó többsége (91%-a) többlakásos épületben lévő lakásra vonatkozott, a fennmaradó mintegy 9% esetében családi házat hirdettek meg. Budapesten ugyanakkor a kiadó lakások mindössze 4,1%-a volt családi ház. 2023 decemberéig a fővárosban a hirdetések 42, országosan 43%-a származott magánszemélytől. A számításokhoz felhasznált hirdetések száma 8,3%-kal kevesebb volt a megelőző évinél.

Módszertan
Táblamelléklet
Kapcsolódó adatok (KSH Monitor)

KSH–ingatlan.com lakbérindex ismertető
Archívum