Kísérleti statisztika

A kísérleti statisztika a hagyományos hivatalos statisztika mellett fejlődött ki, reflektálva a modern társadalom és technológia gyors változásaira. A statisztikai elméletek és gyakorlatok újítására összpontosít, különös tekintettel a kísérleti jellegű technikák kifejlesztésére, tesztelésére és alkalmazására, mint például a nagy adatkészletek kezelése, innovatív adatforrások felhasználása, valamint a gépi tanulás és mesterséges intelligencia alkalmazása. Ez a megközelítés jelentős eltérést mutat a hivatalos statisztika hagyományos, gyakran időigényesebb módszereitől, lehetővé téve a kutatók számára, hogy gyorsabban reagáljanak a társadalmi és gazdasági változásokra.

Bővebben

Kiadványok

Ipari értéklánchossz és területi koncentráltság

Az ipar bruttó hozzáadott értékének kibocsátáshoz viszonyított arányával kifejezett értéklánchossz 2022-ben Magyarországon a korábbi 25–26%-ról 21%-ra csökkent, melyet az energiaárak emelkedése is befolyásolt.

Üzemanyagár-statisztika

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 587 forint volt, ami 8 forinttal alacsonyabb a régiós átlagértéknél.

KSH–ingatlan.com-lakbérindex, 2024. május

Tovább emelkedtek a kínálati lakbérek 2024 májusában: országosan 0,7, Budapesten 1,4%-kal lettek magasabbak egy hónap alatt.

A keresetek változásának eloszlása, 2023

A bruttó átlagkereset 2023-ban 14,2%-kal nőtt az előző évhez képest. A növekedés mögött az egyéni keresetek változásának széles skálája húzódik meg.