Értéklánchossz és területi koncentráltság az élelmiszeriparban
Közzétéve: 2025. június 17.
Jelen kísérleti statisztika folytatja azt a sorozatot, amely egyes nemzetgazdasági ágak, ágazatok tevékenységét, gazdasági súlyát, értéklánchosszát, területi koncentráltságát vizsgálja. Eddig az iparról, építőiparról és a járműiparról jelent meg elemző kiadvány a kísérleti statisztika keretében. Jelenleg a feldolgozóiparon belül az élelmiszeripart vizsgáljuk.
Az élelmiszeripar1 egyike a legrégebbi múltra visszatekintő magyar ipari ágazatoknak, egyes tevékenységek, vállalkozások akár 150–200 éves történettel is jellemezhetők. Ugyanakkor ezen ágazat napjainkban is fontos szerepet játszik Magyarországon a termelés, a külkereskedelem, és az ország biztonságos élelmiszerellátása tekintetében, egyik kulcságazata a magyar gazdaságnak. Az élelmiszeripar az EU feldolgozóipari hozzáadott értékének a 11%-át adta, ez az érték hazánkban 10%. A tagállamok többségében, így Magyarországon is a három legnagyobb súlyú feldolgozóipari terület egyike volt.
Területi koncentráltsága kisebb az átlagosnál, nincs olyan vármegyéje az országnak, ahol ne működne nagyobb élelmiszeripari vállalkozás. A területi koncentráció az elmúlt években csökkent, a vármegyék összehasonlításában azonban továbbra is az ország középső területe emelhető ki (a főváros, valamint Pest és Bács-Kiskun vármegye együttes súlya mintegy 30%-os) annak ellenére, hogy néhány nyugati vármegye jelentősége kisebb lett, miközben Szabolcs-Szatmár-Bereg és Bács-Kiskun szerepe növekedett.
Az élelmiszeripar azon kevés feldolgozóipari területek közé tartozik, amelyek nagyobb részben hazai piacra termelnek (2024-ben az árbevétel 57%-a belföldi eladásokból származott). Az élelmiszeripar vállalkozásszerkezete is különbözik az átlagostól, itt viszonylag nagyobb szerepe van a kis- és középvállalkozásoknak, a termelés 14%-át az 50 főnél kisebb, további 31%-át az 50–249 fős szervezetek adták. Az ágazat érzékenyen reagál a belső kereslet változására és az emögött húzódó folyamatokra. Ez tetten érhető az élelmiszeripar termelésének 2023. évi visszaesésében is: a 2010 óta emelkedő tendencia a magas élelmiszerinfláció keresletszűkítő hatása következtében megtört, ami az ágazat teljesítményét jelentősen visszavetette.
Magyarországon az élelmiszeriparban a bruttó hozzáadott érték kibocsátáshoz mért aránya (2023-ban 21%) a feldolgozóipar egészéhez (46%) viszonyítva alacsony. Az értéklánc hossza az EU átlagához hasonlóan csökkenő tendenciát mutat. Az értéklánc rövidülésének oka alapvetően a magas folyó termelőfelhasználás, vagyis a munka és az inputok relatív arányának emelkedése, ami részben a magas importigénnyel és versenyképességi nehézségekkel magyarázható. Az értékláncok rövidsége lényegében az ágazat modernizációjának szükségességére hívja fel a figyelmet. Az élelmiszeripar munkatermelékenységi mutatója, energiahatékonysága régiós viszonylatban alacsonynak számít, ami egyrészt visszafogja az ágazat és ezáltal a gazdaság hozzáadottérték-teremtő képességét, másrészt pedig növeli az ágazat külső sokkoknak való kitettségét.
Az élelmiszeripar helyzete
Az élelmiszeripar a hazai feldolgozóipar egyik nagy súlyú alága. Részesedése a feldolgozóipar termelési értékéből, bruttó hozzáadott értékéből és alkalmazotti létszámából 10–15% volt az utóbbi években2. Az élelmiszeripar teljesítménye nemcsak gazdasági súlya miatt, hanem az ország biztonságos élelmiszerellátása és az élelmiszerárak alakulása szempontjából is kitüntetett jelentőségű.
2023-ban az élelmiszeripar kibocsátása közel 7 ezer milliárd forintot tett ki, bruttó hozzáadott értéke ennél jóval alacsonyabb, 1,4 ezer milliárd forint volt. A feldolgozóipar alágai közül itt az egyik legkisebb (általában 20% körüli) a hozzáadott érték aránya a kibocsátásból. Ez a tevékenység jellegéből adódik: az élelmiszeripari termelés a más ágazatokból (elsősorban a mezőgazdaságból), illetve importból származó nyersanyagok, köztük állati és növényi termékek feldolgozásán alapul.
Az élelmiszeripar nemcsak hazánkban, hanem az Európai Unió egészében is jelentős ágazatnak számít: a megfelelő részletezettséggel rendelkezésre álló legfrissebb adatok szerint az EU feldolgozóipari hozzáadott értékének 11%-át3 adta. A tagállamok többségében a három legnagyobb súlyú feldolgozóipari alág egyike volt az élelmiszeripar. Az unió ipari teljesítményéhez leginkább hozzájáruló országok közül Spanyolországban, Franciaországban és Hollandiában a feldolgozóipari hozzáadott érték 16–19%-át, Lengyelországban és Olaszországban 14, illetve 10%-át jelentette az ágazat. A legnagyobb ipari potenciállal rendelkező Németországban ugyanakkor – a gépipari ágazatok dominanciája mellett – csak 6,8% volt ez az arány. A bruttó hozzáadott értéket tekintve az unió élelmiszeriparának így is 19%-a koncentrálódott Németországban; Franciaország, Olaszország és Spanyolország részesedése pedig külön-külön 11–16% közötti volt. Magyarország 1,1%-os részesedése gyakorlatilag akkora, mint hazánk – szintén vásárlóerő-paritáson mért GDP-ben kifejezett – gazdasági súlya az unióban.
1. ábra
Magyarországon az élelmiszeripar termelési volumenét4 az ezredfordulótól 2010-ig csökkenő, ezt követően emelkedő tendencia jellemezte. A növekedést 2023-ban egy jelentős, 12%-os visszaesés törte meg, de 2024-ben ismét élénkült a termelés. (A 2023. évi változásban a belföldi kereslet és az export szűkülése egyaránt szerepet játszott, és mindez összefüggött a megemelkedett élelmiszerárakkal.) A 2000-es évek első évtizedében történt hazai csökkenéssel egyidejűleg az unió egészében bővült az élelmiszeripar. Az akkor kialakult hátrányunk 2022-re eltűnt, annak köszönhetően, hogy 2010 után az EU átlagánál jóval dinamikusabb volt a hazai volumennövekedés. A 2023. évi visszaesése viszont a magyarországi élelmiszeripart igen jelentősen visszavetette.
2. ábra
Az élelmiszeripar azon kevés feldolgozóipari területek közé tartozik, amelyekben az értékesítés árbevételének nagyobb része (2024-ben 57%-a) a belföldi eladásokból származik. Ennél fogva a vizsgált ágazat a belső kereslet változásaira, és az ezek mögött meghúzódó folyamatokra viszonylag érzékenyen reagál, de teljesítményét a külföldi versenytársak jelenléte és az exportpiacok felvevőképessége is befolyásolja. Az élelmiszeripari termelésben viszonylag nagyobb szerepe van a kis és közepes méretű vállalkozásoknak, szemben például a gépipari és a vegyipari ágazatokkal, amelyeket jelentős nagyvállalati dominancia jellemez. 2024-ben az élelmiszeripari termelés 14%-át az 50 főnél kevesebbet, 31%-át az 50–249 főt, 55%-át a legalább 250 főt foglalkoztató vállalkozások adták.5
1. tábla
Az élelmiszeripar fő mutatószámai, összehasonlítva a feldolgozóiparral, illetve a nemzetgazdaság egészével
Megnevezés
Élelmiszer-ipar
Feldolgozó-ipar
Nemzet-gazdaság
Nemzetgazdasági súly (bruttó hozzáadott érték aránya), 2023, %
2,1
19,9
100,0
15–74 éves foglalkoztatottak száma, ezer fő, 2024
146
963
4 699
Egy foglalkoztatottra jutó bruttó hozzáadott érték, 2023, ezer forint/fő
9 561
13 430
13 822
2019–2023 évek kumulált hozzáadott érték volumenváltozása, 2018 = 100,0%
87,9
100,8
112,4
Teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó havi átlagkeresete, 2024, ezer forint/fő
571,5
685,6
646,8
A bruttó hozzáadott érték területi (vármegyei szintű) koncentráltsága Herfindahl–Hirschman-index (HHI)* alapján, 2023
0,068
0,084
0,177
A kibocsátás hozzáadottérték-tartalma, %
2015
20,6
25,2
42,6
2023
20,2
23,6
43,5
* A Herfindahl–Hirschman-index (HHI) az egyik leggyakrabban használt koncentrációs mutatószám, a relatív értékösszeg négyzetösszege. 1/n és 1 között mér, ahol 1/n értéke mutatja az értékösszeg egyenletes megoszlását az n számú terület (esetünkben 20 vármegye) között, azaz a relatív koncentráció hiányát. 1 értéke az abszolút koncentrációt mutatja, ha csak egyetlen ágazat lenne jelen egy adott gazdaságban.
Az élelmiszeripar térbeli koncentrációja Magyarországon
Az élelmiszeripar területi koncentrációja Magyarországon összességében kevésbé jelentős, mint pl. a járműiparé, ahogy a 3. ábra mutatja, a Herfindahl–Hirschman-index (HHI) értéke 2000–2005 között növekedett, azóta alapvetően csökkenő tendenciát mutat. Területi összehasonlításban Pest és Bács-Kiskun vármegye, valamint Budapest valamennyire kiemelkedik, itt összességében a hozzáadott érték egyharmada realizálódik.
3. ábra
A 4. ábra szintén az élelmiszeripari hozzáadott érték területi koncentrációjának változását mutatja be 2005-ben (amikor az a maximumát vette fel) és 2023-ban, a Lorenz-görbe segítségével.6
4. ábra
Az 5. ábra jól jelzi, hogy az élelmiszeripari ágazatok jelentősen különböznek egymástól, különösen a dohánygyártás területileg koncentrált (összesen 2 nagyobb dohánygyár maradt Magyarországon: Pécsett és Sátoraljaújhelyen7). A feldolgozóipari ágazatok esetén az italgyártás közepes mértékben koncentrált, míg a domináns élelmiszergyártás a legkevésbé koncentrált ágazatok egyike. A 6-7. ábrán térképek segítségével az is szemügyre vehető, hogyan változott az egyes vármegyék százalékos aránya az élelmiszeripar hozzáadott értékén belül 2005 és 2023 között. Az ábrák alapján megállapítható, hogy a koncentráció mértéke 2005-ben sem volt jelentős, de 2023-ra tovább csökkent. (A Gini-index8 értéke 2005-ben 0,45, 2023-ban 0,37 értéket vett fel.)
5. ábra
A vármegyék túlnyomó része érdemben hozzájárul az ország élelmiszeripari bruttó hozzáadott értékéhez, talán Nógrád vármegye az egyetlen 1% alatti arányával, ami kisebb szerepet játszott és játszik ebben az iparágban. A 3. ábrán is kiemelt Budapest, valamint Pest és Bács-Kiskun vármegyék szerepe a legjelentősebb. A főváros és a vármegyék rangsorában elfoglalt helye alapján Budapest ugyan 2023-ban is a top 3-ban volt, de jelentősen vesztett súlyából 2005-höz képest (23,8%-ról 10,7%-ra csökkent a hozzáadott értéken belüli súlya), emellett Győr-Moson-Sopron vármegye aránya csökkent jelentősebben (6,5%-ról 4,1%-ra). A nagyobb nyertesek Bács-Kiskun és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyék, amelyek országon belüli aránya jelentősebben nőtt (előbbi hozzáadott érteken belüli súlya 7,8%-ról 12,1%-ra, utóbbié 3,8%-ról 7,2%-ra nőtt)9.
6. ábra
7. ábra
Élelmiszeripari értékláncok Magyarországon és a környező országokban
Az értékláncok regionális összehasonlítása alapján azt láthatjuk, hogy Magyarországon az élelmiszeriparban a hozzáadott érték kibocsátáshoz mért aránya a régiós országok között alacsony szinten van. Az EU átlaga a régiós átlag közelében alakult, amit alapvetően Szlovákia és Csehország magasabb mutatója okoz (8. ábra). Az élelmiszeripari értéklánchossz, vagyis az ágazat gazdaságba való beágyazottsága a feldolgozóipar egészéhez viszonyítva rendkívül alacsony. A hozzáadott érték kibocsátáshoz viszonyított aránya 2023-ban 21% volt, míg ugyanezen mutató a teljes feldolgozóiparban 46 %.
8. ábra
Az élelmiszeriparban a hozzáadott érték és kibocsátás aránya Magyarországon csökkenő tendenciát mutat, ami az értékláncok rövidülését jelenti. Ez a jelenség Lengyelországban is megfigyelhető, de az EU átlaga is csökkenő trendet követ, miközben Csehország és Szlovákia mutatója stabil vagy enyhén emelkedő tendenciát mutat. A mutató csökkenésének alapvetően a magas folyó termelőfelhasználás, vagyis a munka és az inputok relatív arányának emelkedése az oka, ami részben a magas importigénnyel és versenyképességi problémákkal magyarázható.
Az importigény kapcsán fontos kiemelni, hogy a magyar élelmiszeripari vállalatok sokkal jobban függnek a földgáztól és az elektromos áramtól, mint a többi országban működő cégek. Egy magyarországi vállalat körülbelül kétszer annyi energiát használ fel ugyanannyi hozzáadott érték előállításához, mint Szlovákiában, Csehországban vagy Lengyelországban. Mindez pedig azt is jelenti, hogy a világpaci árak alakulása tekintetében a hazai kitettség jóval nagyobb, mint a régiós versenytársaké. Régiós viszonylatban az energiahatékonyság problémája mellett az ágazat munkatermelékenységi mutatója is alacsonynak számít.
Az értékláncok rövidsége – az említett tényezők alapján – alapvető szerkezeti problémákra utal, lényegében az ágazat modernizációjának szükségességére hívja fel a figyelmet. Az elavult gépek és az elavult munkafolyamatok több emberi munkát és magasabb energiafelhasználást igényelnek, ami egyrészt visszafogja az ágazat és ezáltal a gazdaság hozzáadottérték-teremtő képességét, másrészt pedig növeli az ágazat külső sokkoknak való kitettségét.
9. ábra
Az értéklánc hosszának változását a volumen- és árváltozások mellett az összetételhatás is befolyásolhatja. Ha a termelés eltolódik az alacsonyabb vagy magasabb hozzáadottérték-tartalmú ágazatok felé, az élelmiszeripar egészének átlagos értéklánchosszát tekintve nem tényleges változás következik be, hanem összetételhatás fejeződik ki. Az élelmiszeriparon belül három ágazatot különböztetünk meg: az élelmiszergyártást, az italgyártást és a dohánytermékek gyártását. Az élelmiszergyártás a domináns, mint láttuk, a teljes hozzáadott érték 83%-át adja. Ugyanakkor az ágazatok esetében jelentős a különbség a hozzáadottérték-tartalom tekintetében. A legalacsonyabb az arány a meghatározó élelmiszergyártásban. Az italgyártás esetében a hozzáadottérték-tartalom magasabb, de a különbség időben változott. A 2000-es évek első évtizedében stabilan 8–10 százalékponttal haladta meg az italgyártásban a hozzáadottérték-tartalom az élelmiszergyártásét, majd ez a különbség lecsökkent először 5–7 százalékpontra, majd az elmúlt években 2–4 százalékpontra. Két évtől eltekintve az értéklánchossz a dohánytermékek gyártása ágazatban a legmagasabb, különösen az elmúlt 10 évben meredeken nő, és a 2020-as években már megközelíti az 50%-ot.
10. ábra
Az összetételhatás olyan szempontból játszik szerepet, hogy nagyrészt magyarázza a hozzáadottérték-tartalom ingadozását a trend körül (9. ábra). A 11. ábra mutatja az eredeti és a standardizált (változatlan bruttó kibocsátást feltételező) arányszám alakulását.
11. ábra
Az ipar 2021–2022. évi jelentős hozzáadottérték-tartalom csökkenésében nagy szerepet játszottak az árarány-változások is.10 Az élelmiszeriparban (ugyanúgy, mint az ipar egészében) 2021-ben és 2022-ben a folyó termelőfelhasználás árszínvonala jóval nagyobb mértékben emelkedett, mint a hozzáadott értéké,11 emiatt a folyó áras adatok alapján számított értéklánchossz tisztán az árváltozások következtében is csökkent. 2023-ban a folyó termelőfelhasználás árszínvonala már kevésbé emelkedett, mint a hozzáadott értéké, a folyamat megfordult. Az utolsó két évben a kibocsátás volumenindexe meghaladja a hozzáadott értékét, azaz a termelés anyagigényessége nőtt.
2. tábla
A folyó termelőfelhasználás, a hozzáadott érték, valamint a kibocsátás érték-, ár- és volumenindexei az élelmiszeriparban
(előző év = 100,0%)
Aggregátum
Árindex
Volumenindex
Értékindex
2021
2022
2023
2021
2022
2023
2021
2022
2023
Folyó termelőfelhasználás
110,0
137,5
107,8
106,0
108,8
91,5
116,6
149,6
98,6
Hozzáadott érték
97,1
121,1
146,6
108,8
100,8
85,5
105,6
122,1
125,3
Kibocsátás
107,3
134,5
113,9
106,5
107,2
90,5
114,3
144,2
103,1
Az értékláncok elemzésének adekvát eszköze az Ágazati kapcsolatok mérlege (ÁKM12), amely a közvetlen felhasználások mellett a halmozott (közvetlen és tovagyűrűző hatások következtében kumulálódott közvetett hatások összege) felhasználásokat is képes bemutatni.
3. tábla
Szimmetrikus ÁKM matematikai feldolgozása alapján számolt fajlagosok
Szempont
Élelmiszeripar
Feldolgozó-ipar
Nemzet-gazdaság
Multiplikátor (1 forint hozzáadott érték előállítása összesen mekkora hazai kibocsátást generál), forint
1,84
1,34
1,37
Közvetlen importtartalom (1 forint kibocsátás előállításhoz közvetlenül mekkora importra volt szükség), forint
0,28
0,47
0,28
Halmozott importtartalom (1 forint kibocsátás előállításhoz közvetlenül és közvetve mekkora importra volt szükség), forint
0,42
0,57
0,36
A kibocsátás exportaránya (mekkora arány realizálódik a teljes felhasználási oldalon exportként), %
30,5
44,3
27,1
Forrás: a KSH által előállított szimmetrikus ÁKM alapján saját számítás.
A 3. táblában az élelmiszeripar, feldolgozóipar, nemzetgazdaság egészének alapvető mutatószámait vehetjük szemügyre. Az ún. multiplikátor mutatja, hogy a tovagyűrűző hatásokat is figyelembe véve, 1 forint hozzáadott érték előállítása összesen mekkora hazai kibocsátást generál. Ezt alapvetően két tényező befolyásolja, a termelés importigényessége (minél importigényesebb egy tevékenység, annál kevésbé generál hazai kibocsátást) és a hozzáadottérték tartalma (minél magasabb a hozzáadottérték-tartalom, annál alacsonyabb a folyó termelőfelhasználás aránya, annál kisebb a tovagyűrűző hatás is). Mindkét tényező (az importigényesség és a hozzáadottérték-tartalom) tovagyűrűzően (közvetlen és közvetett módon) is jelentkezik. Az élelmiszeripar esetében az importtartalom és a hozzáadottérték-tartalom is alacsonyabb, mint a feldolgozóipar egészében, ezért jóval magasabb a tovagyűrűző hatás, mint a feldolgozóipar egészében (ahol ez nagyjából megegyezik a nemzetgazdasági átlaggal).
A kibocsátás előállításához szükséges közvetlen és halmozott importtartalom önmagában is fontos és érdekes. A feldolgozóiparban összességében magas az importtartalom, 1 forint kibocsátás közvetlen importtartalma 0,47 forint, és ehhez a tovagyűrűző hatások következtében még 0,1 forint adódik, azaz a feldolgozóiparban az importanyag-felhasználás nagyobb arányban közvetlen módon kerül be a termékek értékébe. Az élelmiszeriparban a közvetlen importtartalom alacsonyabb, mint a feldolgozóipar egészében, 1 forint kibocsátásába 0,28 forint importtartalom „épül be”, a közvetett import aránya további 0,14 forint, ami hasonló a feldolgozóipar egészéhez. Így összességében az élelmiszeripar halmozott importtartalma alatta marad a feldolgozóiparénak.
Az élelmiszeripar nem tartozik a legnagyobb exportáló ágazatok közé, a kibocsátásán belüli exportarány 30,5%, ami a feldolgozóipari átlag alatt marad. Érdemes az élelmiszeripar esetén azt is megvizsgálni, hogy az export mekkora importigénnyel jár. Az ÁKM segítségével számolhatók ún. tartalommutatók is, ezek közül érdeklődésre tarthat számot az export halmozott importtartalma (azaz 1 forint exporthoz mekkora importra van szükség). Az alábbi ábra az ÁKM alapján mutatja a feldolgozóipari alágak esetében az export fajlagos importtartalmát. Látható, hogy az élelmiszeripari export importtartalma az alacsonyabb értékek közé tartozik a feldolgozóipar ágazaton belül.
12. ábra
A forrás- és felhasználástáblák utolsó rendelkezésre álló adatai alapján az élelmiszeripar összesen 5600 milliárd forint értékben vásárolt külföldi és hazai beszállító ágazatoktól folyó termelőfelhasználásra. Ennek részletei láthatók a 4. táblában.
Az élelmiszeripar beszállítói hálózatát az ágazaton belüli szereplők mellett más ágazatokba sorolt szervezetek alkotják. A legjelentősebb beszállító értelemszerűen a mezőgazdaság (a folyó termelőfelhasználás 39%-ának a forrása). Emellett jelentős beszállító az élelmiszergyártás. A két ágazat együtt több mint 60%-át adja a folyó termelőfelhasználásnak. Jelentősebb, 3% vagy afeletti az aránya a nagykereskedelemnek, vegyi anyag gyártásnak, szállításnak, energiának. Az ágazatokban vannak sajátosságok, pl. a dohánytermék gyártása esetében jelentősebb a vegyipari és papíripari jellegű termékek iránti igény, illetve energiaigényesebb, mint a másik két ágazat.
A 4. tábla mutatja a folyó termelőfelhasználás importarányát is. Összességében az importarány 37,2%, ami messze átlag alatti (a feldolgozóipar egészében 68%, de pl. a járműiparban 78% ez az arány). Vannak kirívóan magas arányok, pl. a dohányipar mezőgazdasági jellegű beszerzésének gyakorlatilag teljes egésze importból származik, de nagyon magas mindhárom ágazatban a bányászati termékek vagy a vegyi anyagok, a gépipari termékek, valamint az építőanyag beszerzések importaránya is.
Ha régebbi forrás- és felhasználástáblákat is vizsgálunk, egy szembeötlő jelenség érdemel említést: jónéhány beszállító ágazatban nőtt az import részaránya. A legfeltűnőbb jelenség a mezőgazdasági jellegű termékek import részarányának növekedése, a 4. táblában szereplő 2022-es 27,8%-os importarány 2010-ben még csak 10% körül volt.
4. tábla
Az élelmiszeripar és ágazatainak legnagyobb beszállító ágazatai
Ágazat
Élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása
Élelmiszer-gyártás
Italgyártás
Dohánytermék gyártása
Összes felhasználás megoszlása, %
Növénytermesztési, állattenyésztési, vadgazdálkodási termékek és szolgáltatások
38,9
42,1
14,3
26,2
Élelmiszerek
23,2
24,0
19,1
0,1
Nagykereskedelmi szolgáltatás (kivéve: jármű, motorkerékpár)
6,5
6,7
4,9
1,3
Vegyi anyagok és termékek
3,2
2,3
9,7
8,1
Szárazföldi, csővezetékes szállítási szolgáltatás
3,0
2,9
4,4
1,1
Villamosenergia, gáz, gőz, légkondicionálás
3,0
2,9
3,3
6,3
Gumi- és műanyag termékek
2,4
2,2
3,4
2,1
Papír és papírtermékek
1,9
1,9
1,5
8,3
Reklám, piackutatási szolgáltatás
1,7
1,1
5,7
4,2
Fémfeldolgozási termékek
1,4
0,9
5,6
0,1
Bányászati és kőfejtési termékek, szolgáltatások
1,1
1,2
0,8
1,0
Raktározás, szállítást kiegészítő szolgáltatás
1,1
1,0
2,3
0,5
Kőolaj-, földgázkitermelési szolgáltatás
1,1
1,2
0,8
1,0
Jogi, számviteli, adószakértői szolgáltatás, üzletvezetési, vezetői tanácsadási szolgáltatás
1,1
0,9
2,3
6,3
Biztonsági, nyomozói szolgáltatás, építményüzemeltetés, zöldterület-kezelés, adminisztratív, kiegészítő egyéb üzleti szolgáltatás
1,1
0,9
2,9
1,9
Egyéb szakmai, tudományos, műszaki tevékenység
1,0
0,8
1,8
6,3
Gép, gépi berendezés
1,0
0,8
1,8
2,1
Üzletvezetési, vezetői tanácsadási szolgáltatás
0,8
0,7
1,3
5,1
Nemfém ásványi termékek
0,7
0,5
2,3
0,0
Információ-technológiai szolgáltatás nyújtása, információs szolgáltatás nyújtása
0,7
0,6
0,8
10,1
Egyéb tevékenységek
5,1
4,4
10,7
8,0
Összesen
100,0
100,0
100,0
100,0
Összes felhasználás milliárd forint
5 598,6
4 933,0
620,3
45,3
Az import aránya a felhasználáson belül, %
Növénytermesztési, állattenyésztési, vad-gazdálkodási termékek és szolgáltatások
27,8
28,1
9,9
99,9
Élelmiszerek
45,5
44,6
54,5
75,0
Nagykereskedelmi szolgáltatás (kivéve: jármű, motorkerékpár)
0,6
0,6
0,4
6,2
Vegyi anyagok és termékek
77,5
78,9
73,9
92,1
Szárazföldi, csővezetékes szállítási szolgáltatás
33,0
32,9
33,9
32,5
Villamosenergia, gáz, gőz, légkondicionálás
56,2
56,1
56,5
57,9
Gumi- és műanyag termékek
65,4
67,0
57,0
76,3
Papír és papírtermékek
50,2
50,3
48,0
52,9
Reklám, piackutatási szolgáltatás
35,2
35,0
35,8
30,8
Fémfeldolgozási termékek
70,7
71,5
69,8
85,2
Bányászati és kőfejtési termékek, szolgáltatások
95,6
95,6
95,6
95,5
Raktározás, szállítást kiegészítő szolgáltatás
44,5
43,3
49,2
33,6
Kőolaj-, földgázkitermelési szolgáltatás
95,5
95,5
95,5
95,5
Jogi, számviteli, adószakértői szolgáltatás, üzletvezetési, vezetői tanácsadási szolgáltatás
38,4
40,4
31,2
43,3
Biztonsági, nyomozói szolgáltatás, építményüzemeltetés, zöldterület-kezelés, adminisztratív, kiegészítő egyéb üzleti szolgáltatás
0,0
0,0
0,0
0,0
Egyéb szakmai, tudományos, műszaki tevékenység
64,1
64,1
64,1
64,1
Gép, gépi berendezés
83,8
83,9
84,2
75,6
Üzletvezetési, vezetői tanácsadási szolgáltatás
49,0
49,0
48,4
51,1
Nemfém ásványi termékek
80,5
79,7
81,9
0,0
Információ-technológiai szolgáltatás nyújtása, információs szolgáltatás nyújtása
35,0
31,7
41,8
47,0
Egyéb tevékenységek
16,3
15,4
18,4
31,8
Összesen
37,2
36,4
42,0
65,4
Forrás: KSH Alapáras felhasználástáblák alapján.
Lábjegyzetek
-
A tágan vett élelmiszeripar alágat [élelmiszer-, ital és dohánygyártás (CA)] a feldolgozóipar (C) nemzetgazdasági ágon belül három ágazat alkotja: az élelmiszergyártás (10), az italgyártás (11) és a dohánytermék gyártása (12). Az élelmiszeriparon belül az élelmiszergyártás a domináns ágazat, 2023-ban a bruttó hozzáadott érték 83%-a realizálódott itt, 14% az italgyártás és 3% a dohánytermék gyártás aránya. ↩
-
A kézirat lezárásakor az ipari termelési értékre és az alkalmazásban állók létszámára vonatkozó adatok 2024-ig, a bruttó hozzáadott értékre vonatkozó adatok 2023-ig álltak rendelkezésre. ↩
-
- évi adat.
↩
-
A termelésre vonatkozó adatok a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások adatai. ↩
-
Az előzőekhez hasonlóan a létszámadatok is a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásokra vonatkoznak. ↩
-
A Lorenz-görbe egy, a derékszögű koordináta-rendszerben készült négyzet alakú ábra, ahol a vízszintes tengelyen a kumulált relatív gyakoriságok, a függőleges tengelyen a kumulált relatív értékösszegek szerepelnek. A négyzet átlója reprezentálja az egyenletes eloszlást, a koncentráció teljes hiányát. Minél messzebb helyezkedik el az átlótól lefelé a Lorenz-görbe, relatív értelemben annál koncentráltabb a vizsgált jelenség. ↩
-
Alágazatokat nem elemzünk külön, ahol lennének még kirívóbb esetek, pl. a rendszerváltás idején országszerte elszórtan működő 12 cukorgyárból összesen egy (a kaposvári) működik jelenleg. ↩
-
A Gini-index (koncentrációs együttható) 0 értéke az egyenletes eloszlást jelenti, 1 a tökéletes koncentrációt. Konkrét értéke a Lorenz-görbe alapján számszerűsíthető: a Lorenz-görbe alatti terület a tökéletes koncentrációt jelképező háromszög területéhez képest. ↩
-
A HVG Top 500 (500 legnagyobb árbevételű nempénzügyi vállalatok listája 2023-ban, HVG [2024]) alapján a Top 500-ban 51 élelmiszeripari cég van, azaz a nagy árbevételű cégek 10%-a ennek az ágazatnak a szereplője. Árbevételük a Top 500 árbevételének 5%-a. Összehasonlításképpen a Top 500-ban a területileg jóval koncentráltabban működő járműiparból 37 cég volt, akik 19%-ban részesedtek az árbevételből. A kiemelt vármegyékben működik a nagy árbevételű élelmiszeripari cégek egy része, de az ágazat kisebb mértékű területi koncentrációja következtében más megyékben is jócskán találhatók vállalkozások. Nehézséget jelent a területi besorolásban a több telephellyel működő cégek tevékenységnek számbavétele. Csak példaképpen: árbevételét tekintve a legnagyobb magyar élelmiszeripari cég a Bunge Növényolajipari Zrt., központja Budapesten van, de a gyár Martfűn (Jász-Nagykun-Szolnok vármegye) működik. A Nestlé központja is Budapesten van, két nagy gyára a diósgyőri és szerencsi Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében található. Szintén budapesti központú az Unilever Magyarország Kft., de van gyára Szegeden és Veszprémben is. A Bonafarm Csoport cégei számos helyen működnek. Vannak jobban egy helyre koncentráló cégek, pl. a Coca-Cola és a Bonduelle is Pest vármegyében működik Nagykörös, illetve Dunaharaszti központtal. Bács-Kiskun vármegyében (Kiskunfélegyháza) működik a Hungary Meat, Szabolcs-Szatmár Bereg vármegyében működik a Mastergood, a Hungrana Kft. Fejér vármegyében Szabadegyháza központtal. A HELL Energy is Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében működik és lehetne még folytatni a sort. ↩
-
Lásd az Ipari értéklánchossz és területi koncentráltság című kísérleti statisztikai kiadványban (KSH, 2024). ↩
-
Technikailag a hozzáadott érték volumenindexe kettős deflálással készül, azaz az árindex egy implicit (közvetve számolt) index, de tartalmilag a folyó termelőfelhasználás és a hozzáadott érték indexeinek súlyozott átlaga a kibocsátás indexe. ↩
-
Szimmetrikus ÁKM 5 évente készül, az utolsó rendelkezésre álló ÁKM a 2020-as évre vonatkozik. Miután az ÁKM alapvetően a gazdaság ún. technológiai kapcsolatrendszerét mutatja, ez időben lassan változik, ezért a 2020-as kép ma is releváns. ↩
Közzétéve: 2025. június 17.
Jelen kísérleti statisztika folytatja azt a sorozatot, amely egyes nemzetgazdasági ágak, ágazatok tevékenységét, gazdasági súlyát, értéklánchosszát, területi koncentráltságát vizsgálja. Eddig az iparról, építőiparról és a járműiparról jelent meg elemző kiadvány a kísérleti statisztika keretében. Jelenleg a feldolgozóiparon belül az élelmiszeripart vizsgáljuk.
Az élelmiszeripar1 egyike a legrégebbi múltra visszatekintő magyar ipari ágazatoknak, egyes tevékenységek, vállalkozások akár 150–200 éves történettel is jellemezhetők. Ugyanakkor ezen ágazat napjainkban is fontos szerepet játszik Magyarországon a termelés, a külkereskedelem, és az ország biztonságos élelmiszerellátása tekintetében, egyik kulcságazata a magyar gazdaságnak. Az élelmiszeripar az EU feldolgozóipari hozzáadott értékének a 11%-át adta, ez az érték hazánkban 10%. A tagállamok többségében, így Magyarországon is a három legnagyobb súlyú feldolgozóipari terület egyike volt.
Területi koncentráltsága kisebb az átlagosnál, nincs olyan vármegyéje az országnak, ahol ne működne nagyobb élelmiszeripari vállalkozás. A területi koncentráció az elmúlt években csökkent, a vármegyék összehasonlításában azonban továbbra is az ország középső területe emelhető ki (a főváros, valamint Pest és Bács-Kiskun vármegye együttes súlya mintegy 30%-os) annak ellenére, hogy néhány nyugati vármegye jelentősége kisebb lett, miközben Szabolcs-Szatmár-Bereg és Bács-Kiskun szerepe növekedett.
Az élelmiszeripar azon kevés feldolgozóipari területek közé tartozik, amelyek nagyobb részben hazai piacra termelnek (2024-ben az árbevétel 57%-a belföldi eladásokból származott). Az élelmiszeripar vállalkozásszerkezete is különbözik az átlagostól, itt viszonylag nagyobb szerepe van a kis- és középvállalkozásoknak, a termelés 14%-át az 50 főnél kisebb, további 31%-át az 50–249 fős szervezetek adták. Az ágazat érzékenyen reagál a belső kereslet változására és az emögött húzódó folyamatokra. Ez tetten érhető az élelmiszeripar termelésének 2023. évi visszaesésében is: a 2010 óta emelkedő tendencia a magas élelmiszerinfláció keresletszűkítő hatása következtében megtört, ami az ágazat teljesítményét jelentősen visszavetette.
Magyarországon az élelmiszeriparban a bruttó hozzáadott érték kibocsátáshoz mért aránya (2023-ban 21%) a feldolgozóipar egészéhez (46%) viszonyítva alacsony. Az értéklánc hossza az EU átlagához hasonlóan csökkenő tendenciát mutat. Az értéklánc rövidülésének oka alapvetően a magas folyó termelőfelhasználás, vagyis a munka és az inputok relatív arányának emelkedése, ami részben a magas importigénnyel és versenyképességi nehézségekkel magyarázható. Az értékláncok rövidsége lényegében az ágazat modernizációjának szükségességére hívja fel a figyelmet. Az élelmiszeripar munkatermelékenységi mutatója, energiahatékonysága régiós viszonylatban alacsonynak számít, ami egyrészt visszafogja az ágazat és ezáltal a gazdaság hozzáadottérték-teremtő képességét, másrészt pedig növeli az ágazat külső sokkoknak való kitettségét.
Az élelmiszeripar helyzete
Az élelmiszeripar a hazai feldolgozóipar egyik nagy súlyú alága. Részesedése a feldolgozóipar termelési értékéből, bruttó hozzáadott értékéből és alkalmazotti létszámából 10–15% volt az utóbbi években2. Az élelmiszeripar teljesítménye nemcsak gazdasági súlya miatt, hanem az ország biztonságos élelmiszerellátása és az élelmiszerárak alakulása szempontjából is kitüntetett jelentőségű.
2023-ban az élelmiszeripar kibocsátása közel 7 ezer milliárd forintot tett ki, bruttó hozzáadott értéke ennél jóval alacsonyabb, 1,4 ezer milliárd forint volt. A feldolgozóipar alágai közül itt az egyik legkisebb (általában 20% körüli) a hozzáadott érték aránya a kibocsátásból. Ez a tevékenység jellegéből adódik: az élelmiszeripari termelés a más ágazatokból (elsősorban a mezőgazdaságból), illetve importból származó nyersanyagok, köztük állati és növényi termékek feldolgozásán alapul.
Az élelmiszeripar nemcsak hazánkban, hanem az Európai Unió egészében is jelentős ágazatnak számít: a megfelelő részletezettséggel rendelkezésre álló legfrissebb adatok szerint az EU feldolgozóipari hozzáadott értékének 11%-át3 adta. A tagállamok többségében a három legnagyobb súlyú feldolgozóipari alág egyike volt az élelmiszeripar. Az unió ipari teljesítményéhez leginkább hozzájáruló országok közül Spanyolországban, Franciaországban és Hollandiában a feldolgozóipari hozzáadott érték 16–19%-át, Lengyelországban és Olaszországban 14, illetve 10%-át jelentette az ágazat. A legnagyobb ipari potenciállal rendelkező Németországban ugyanakkor – a gépipari ágazatok dominanciája mellett – csak 6,8% volt ez az arány. A bruttó hozzáadott értéket tekintve az unió élelmiszeriparának így is 19%-a koncentrálódott Németországban; Franciaország, Olaszország és Spanyolország részesedése pedig külön-külön 11–16% közötti volt. Magyarország 1,1%-os részesedése gyakorlatilag akkora, mint hazánk – szintén vásárlóerő-paritáson mért GDP-ben kifejezett – gazdasági súlya az unióban.
Magyarországon az élelmiszeripar termelési volumenét4 az ezredfordulótól 2010-ig csökkenő, ezt követően emelkedő tendencia jellemezte. A növekedést 2023-ban egy jelentős, 12%-os visszaesés törte meg, de 2024-ben ismét élénkült a termelés. (A 2023. évi változásban a belföldi kereslet és az export szűkülése egyaránt szerepet játszott, és mindez összefüggött a megemelkedett élelmiszerárakkal.) A 2000-es évek első évtizedében történt hazai csökkenéssel egyidejűleg az unió egészében bővült az élelmiszeripar. Az akkor kialakult hátrányunk 2022-re eltűnt, annak köszönhetően, hogy 2010 után az EU átlagánál jóval dinamikusabb volt a hazai volumennövekedés. A 2023. évi visszaesése viszont a magyarországi élelmiszeripart igen jelentősen visszavetette.
Az élelmiszeripar azon kevés feldolgozóipari területek közé tartozik, amelyekben az értékesítés árbevételének nagyobb része (2024-ben 57%-a) a belföldi eladásokból származik. Ennél fogva a vizsgált ágazat a belső kereslet változásaira, és az ezek mögött meghúzódó folyamatokra viszonylag érzékenyen reagál, de teljesítményét a külföldi versenytársak jelenléte és az exportpiacok felvevőképessége is befolyásolja. Az élelmiszeripari termelésben viszonylag nagyobb szerepe van a kis és közepes méretű vállalkozásoknak, szemben például a gépipari és a vegyipari ágazatokkal, amelyeket jelentős nagyvállalati dominancia jellemez. 2024-ben az élelmiszeripari termelés 14%-át az 50 főnél kevesebbet, 31%-át az 50–249 főt, 55%-át a legalább 250 főt foglalkoztató vállalkozások adták.5
Megnevezés | Élelmiszer-ipar | Feldolgozó-ipar | Nemzet-gazdaság |
---|---|---|---|
Nemzetgazdasági súly (bruttó hozzáadott érték aránya), 2023, % | 2,1 | 19,9 | 100,0 |
15–74 éves foglalkoztatottak száma, ezer fő, 2024 | 146 | 963 | 4 699 |
Egy foglalkoztatottra jutó bruttó hozzáadott érték, 2023, ezer forint/fő | 9 561 | 13 430 | 13 822 |
2019–2023 évek kumulált hozzáadott érték volumenváltozása, 2018 = 100,0% | 87,9 | 100,8 | 112,4 |
Teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó havi átlagkeresete, 2024, ezer forint/fő | 571,5 | 685,6 | 646,8 |
A bruttó hozzáadott érték területi (vármegyei szintű) koncentráltsága Herfindahl–Hirschman-index (HHI)* alapján, 2023 | 0,068 | 0,084 | 0,177 |
A kibocsátás hozzáadottérték-tartalma, % | |||
2015 | 20,6 | 25,2 | 42,6 |
2023 | 20,2 | 23,6 | 43,5 |
Az élelmiszeripar térbeli koncentrációja Magyarországon
Az élelmiszeripar területi koncentrációja Magyarországon összességében kevésbé jelentős, mint pl. a járműiparé, ahogy a 3. ábra mutatja, a Herfindahl–Hirschman-index (HHI) értéke 2000–2005 között növekedett, azóta alapvetően csökkenő tendenciát mutat. Területi összehasonlításban Pest és Bács-Kiskun vármegye, valamint Budapest valamennyire kiemelkedik, itt összességében a hozzáadott érték egyharmada realizálódik.
A 4. ábra szintén az élelmiszeripari hozzáadott érték területi koncentrációjának változását mutatja be 2005-ben (amikor az a maximumát vette fel) és 2023-ban, a Lorenz-görbe segítségével.6
Az 5. ábra jól jelzi, hogy az élelmiszeripari ágazatok jelentősen különböznek egymástól, különösen a dohánygyártás területileg koncentrált (összesen 2 nagyobb dohánygyár maradt Magyarországon: Pécsett és Sátoraljaújhelyen7). A feldolgozóipari ágazatok esetén az italgyártás közepes mértékben koncentrált, míg a domináns élelmiszergyártás a legkevésbé koncentrált ágazatok egyike. A 6-7. ábrán térképek segítségével az is szemügyre vehető, hogyan változott az egyes vármegyék százalékos aránya az élelmiszeripar hozzáadott értékén belül 2005 és 2023 között. Az ábrák alapján megállapítható, hogy a koncentráció mértéke 2005-ben sem volt jelentős, de 2023-ra tovább csökkent. (A Gini-index8 értéke 2005-ben 0,45, 2023-ban 0,37 értéket vett fel.)
A vármegyék túlnyomó része érdemben hozzájárul az ország élelmiszeripari bruttó hozzáadott értékéhez, talán Nógrád vármegye az egyetlen 1% alatti arányával, ami kisebb szerepet játszott és játszik ebben az iparágban. A 3. ábrán is kiemelt Budapest, valamint Pest és Bács-Kiskun vármegyék szerepe a legjelentősebb. A főváros és a vármegyék rangsorában elfoglalt helye alapján Budapest ugyan 2023-ban is a top 3-ban volt, de jelentősen vesztett súlyából 2005-höz képest (23,8%-ról 10,7%-ra csökkent a hozzáadott értéken belüli súlya), emellett Győr-Moson-Sopron vármegye aránya csökkent jelentősebben (6,5%-ról 4,1%-ra). A nagyobb nyertesek Bács-Kiskun és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyék, amelyek országon belüli aránya jelentősebben nőtt (előbbi hozzáadott érteken belüli súlya 7,8%-ról 12,1%-ra, utóbbié 3,8%-ról 7,2%-ra nőtt)9.
Élelmiszeripari értékláncok Magyarországon és a környező országokban
Az értékláncok regionális összehasonlítása alapján azt láthatjuk, hogy Magyarországon az élelmiszeriparban a hozzáadott érték kibocsátáshoz mért aránya a régiós országok között alacsony szinten van. Az EU átlaga a régiós átlag közelében alakult, amit alapvetően Szlovákia és Csehország magasabb mutatója okoz (8. ábra). Az élelmiszeripari értéklánchossz, vagyis az ágazat gazdaságba való beágyazottsága a feldolgozóipar egészéhez viszonyítva rendkívül alacsony. A hozzáadott érték kibocsátáshoz viszonyított aránya 2023-ban 21% volt, míg ugyanezen mutató a teljes feldolgozóiparban 46 %.
Az élelmiszeriparban a hozzáadott érték és kibocsátás aránya Magyarországon csökkenő tendenciát mutat, ami az értékláncok rövidülését jelenti. Ez a jelenség Lengyelországban is megfigyelhető, de az EU átlaga is csökkenő trendet követ, miközben Csehország és Szlovákia mutatója stabil vagy enyhén emelkedő tendenciát mutat. A mutató csökkenésének alapvetően a magas folyó termelőfelhasználás, vagyis a munka és az inputok relatív arányának emelkedése az oka, ami részben a magas importigénnyel és versenyképességi problémákkal magyarázható.
Az importigény kapcsán fontos kiemelni, hogy a magyar élelmiszeripari vállalatok sokkal jobban függnek a földgáztól és az elektromos áramtól, mint a többi országban működő cégek. Egy magyarországi vállalat körülbelül kétszer annyi energiát használ fel ugyanannyi hozzáadott érték előállításához, mint Szlovákiában, Csehországban vagy Lengyelországban. Mindez pedig azt is jelenti, hogy a világpaci árak alakulása tekintetében a hazai kitettség jóval nagyobb, mint a régiós versenytársaké. Régiós viszonylatban az energiahatékonyság problémája mellett az ágazat munkatermelékenységi mutatója is alacsonynak számít.
Az értékláncok rövidsége – az említett tényezők alapján – alapvető szerkezeti problémákra utal, lényegében az ágazat modernizációjának szükségességére hívja fel a figyelmet. Az elavult gépek és az elavult munkafolyamatok több emberi munkát és magasabb energiafelhasználást igényelnek, ami egyrészt visszafogja az ágazat és ezáltal a gazdaság hozzáadottérték-teremtő képességét, másrészt pedig növeli az ágazat külső sokkoknak való kitettségét.
Az értéklánc hosszának változását a volumen- és árváltozások mellett az összetételhatás is befolyásolhatja. Ha a termelés eltolódik az alacsonyabb vagy magasabb hozzáadottérték-tartalmú ágazatok felé, az élelmiszeripar egészének átlagos értéklánchosszát tekintve nem tényleges változás következik be, hanem összetételhatás fejeződik ki. Az élelmiszeriparon belül három ágazatot különböztetünk meg: az élelmiszergyártást, az italgyártást és a dohánytermékek gyártását. Az élelmiszergyártás a domináns, mint láttuk, a teljes hozzáadott érték 83%-át adja. Ugyanakkor az ágazatok esetében jelentős a különbség a hozzáadottérték-tartalom tekintetében. A legalacsonyabb az arány a meghatározó élelmiszergyártásban. Az italgyártás esetében a hozzáadottérték-tartalom magasabb, de a különbség időben változott. A 2000-es évek első évtizedében stabilan 8–10 százalékponttal haladta meg az italgyártásban a hozzáadottérték-tartalom az élelmiszergyártásét, majd ez a különbség lecsökkent először 5–7 százalékpontra, majd az elmúlt években 2–4 százalékpontra. Két évtől eltekintve az értéklánchossz a dohánytermékek gyártása ágazatban a legmagasabb, különösen az elmúlt 10 évben meredeken nő, és a 2020-as években már megközelíti az 50%-ot.
Az összetételhatás olyan szempontból játszik szerepet, hogy nagyrészt magyarázza a hozzáadottérték-tartalom ingadozását a trend körül (9. ábra). A 11. ábra mutatja az eredeti és a standardizált (változatlan bruttó kibocsátást feltételező) arányszám alakulását.
Az ipar 2021–2022. évi jelentős hozzáadottérték-tartalom csökkenésében nagy szerepet játszottak az árarány-változások is.10 Az élelmiszeriparban (ugyanúgy, mint az ipar egészében) 2021-ben és 2022-ben a folyó termelőfelhasználás árszínvonala jóval nagyobb mértékben emelkedett, mint a hozzáadott értéké,11 emiatt a folyó áras adatok alapján számított értéklánchossz tisztán az árváltozások következtében is csökkent. 2023-ban a folyó termelőfelhasználás árszínvonala már kevésbé emelkedett, mint a hozzáadott értéké, a folyamat megfordult. Az utolsó két évben a kibocsátás volumenindexe meghaladja a hozzáadott értékét, azaz a termelés anyagigényessége nőtt.
Aggregátum | Árindex | Volumenindex | Értékindex | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
2021 | 2022 | 2023 | 2021 | 2022 | 2023 | 2021 | 2022 | 2023 | |
Folyó termelőfelhasználás | 110,0 | 137,5 | 107,8 | 106,0 | 108,8 | 91,5 | 116,6 | 149,6 | 98,6 |
Hozzáadott érték | 97,1 | 121,1 | 146,6 | 108,8 | 100,8 | 85,5 | 105,6 | 122,1 | 125,3 |
Kibocsátás | 107,3 | 134,5 | 113,9 | 106,5 | 107,2 | 90,5 | 114,3 | 144,2 | 103,1 |
Az értékláncok elemzésének adekvát eszköze az Ágazati kapcsolatok mérlege (ÁKM12), amely a közvetlen felhasználások mellett a halmozott (közvetlen és tovagyűrűző hatások következtében kumulálódott közvetett hatások összege) felhasználásokat is képes bemutatni.
Szempont | Élelmiszeripar | Feldolgozó-ipar | Nemzet-gazdaság |
---|---|---|---|
Multiplikátor (1 forint hozzáadott érték előállítása összesen mekkora hazai kibocsátást generál), forint | 1,84 | 1,34 | 1,37 |
Közvetlen importtartalom (1 forint kibocsátás előállításhoz közvetlenül mekkora importra volt szükség), forint | 0,28 | 0,47 | 0,28 |
Halmozott importtartalom (1 forint kibocsátás előállításhoz közvetlenül és közvetve mekkora importra volt szükség), forint | 0,42 | 0,57 | 0,36 |
A kibocsátás exportaránya (mekkora arány realizálódik a teljes felhasználási oldalon exportként), % | 30,5 | 44,3 | 27,1 |
A 3. táblában az élelmiszeripar, feldolgozóipar, nemzetgazdaság egészének alapvető mutatószámait vehetjük szemügyre. Az ún. multiplikátor mutatja, hogy a tovagyűrűző hatásokat is figyelembe véve, 1 forint hozzáadott érték előállítása összesen mekkora hazai kibocsátást generál. Ezt alapvetően két tényező befolyásolja, a termelés importigényessége (minél importigényesebb egy tevékenység, annál kevésbé generál hazai kibocsátást) és a hozzáadottérték tartalma (minél magasabb a hozzáadottérték-tartalom, annál alacsonyabb a folyó termelőfelhasználás aránya, annál kisebb a tovagyűrűző hatás is). Mindkét tényező (az importigényesség és a hozzáadottérték-tartalom) tovagyűrűzően (közvetlen és közvetett módon) is jelentkezik. Az élelmiszeripar esetében az importtartalom és a hozzáadottérték-tartalom is alacsonyabb, mint a feldolgozóipar egészében, ezért jóval magasabb a tovagyűrűző hatás, mint a feldolgozóipar egészében (ahol ez nagyjából megegyezik a nemzetgazdasági átlaggal).
A kibocsátás előállításához szükséges közvetlen és halmozott importtartalom önmagában is fontos és érdekes. A feldolgozóiparban összességében magas az importtartalom, 1 forint kibocsátás közvetlen importtartalma 0,47 forint, és ehhez a tovagyűrűző hatások következtében még 0,1 forint adódik, azaz a feldolgozóiparban az importanyag-felhasználás nagyobb arányban közvetlen módon kerül be a termékek értékébe. Az élelmiszeriparban a közvetlen importtartalom alacsonyabb, mint a feldolgozóipar egészében, 1 forint kibocsátásába 0,28 forint importtartalom „épül be”, a közvetett import aránya további 0,14 forint, ami hasonló a feldolgozóipar egészéhez. Így összességében az élelmiszeripar halmozott importtartalma alatta marad a feldolgozóiparénak.
Az élelmiszeripar nem tartozik a legnagyobb exportáló ágazatok közé, a kibocsátásán belüli exportarány 30,5%, ami a feldolgozóipari átlag alatt marad. Érdemes az élelmiszeripar esetén azt is megvizsgálni, hogy az export mekkora importigénnyel jár. Az ÁKM segítségével számolhatók ún. tartalommutatók is, ezek közül érdeklődésre tarthat számot az export halmozott importtartalma (azaz 1 forint exporthoz mekkora importra van szükség). Az alábbi ábra az ÁKM alapján mutatja a feldolgozóipari alágak esetében az export fajlagos importtartalmát. Látható, hogy az élelmiszeripari export importtartalma az alacsonyabb értékek közé tartozik a feldolgozóipar ágazaton belül.
A forrás- és felhasználástáblák utolsó rendelkezésre álló adatai alapján az élelmiszeripar összesen 5600 milliárd forint értékben vásárolt külföldi és hazai beszállító ágazatoktól folyó termelőfelhasználásra. Ennek részletei láthatók a 4. táblában.
Az élelmiszeripar beszállítói hálózatát az ágazaton belüli szereplők mellett más ágazatokba sorolt szervezetek alkotják. A legjelentősebb beszállító értelemszerűen a mezőgazdaság (a folyó termelőfelhasználás 39%-ának a forrása). Emellett jelentős beszállító az élelmiszergyártás. A két ágazat együtt több mint 60%-át adja a folyó termelőfelhasználásnak. Jelentősebb, 3% vagy afeletti az aránya a nagykereskedelemnek, vegyi anyag gyártásnak, szállításnak, energiának. Az ágazatokban vannak sajátosságok, pl. a dohánytermék gyártása esetében jelentősebb a vegyipari és papíripari jellegű termékek iránti igény, illetve energiaigényesebb, mint a másik két ágazat.
A 4. tábla mutatja a folyó termelőfelhasználás importarányát is. Összességében az importarány 37,2%, ami messze átlag alatti (a feldolgozóipar egészében 68%, de pl. a járműiparban 78% ez az arány). Vannak kirívóan magas arányok, pl. a dohányipar mezőgazdasági jellegű beszerzésének gyakorlatilag teljes egésze importból származik, de nagyon magas mindhárom ágazatban a bányászati termékek vagy a vegyi anyagok, a gépipari termékek, valamint az építőanyag beszerzések importaránya is.
Ha régebbi forrás- és felhasználástáblákat is vizsgálunk, egy szembeötlő jelenség érdemel említést: jónéhány beszállító ágazatban nőtt az import részaránya. A legfeltűnőbb jelenség a mezőgazdasági jellegű termékek import részarányának növekedése, a 4. táblában szereplő 2022-es 27,8%-os importarány 2010-ben még csak 10% körül volt.
Ágazat | Élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása | Élelmiszer-gyártás | Italgyártás | Dohánytermék gyártása |
---|---|---|---|---|
Összes felhasználás megoszlása, % | ||||
Növénytermesztési, állattenyésztési, vadgazdálkodási termékek és szolgáltatások | 38,9 | 42,1 | 14,3 | 26,2 |
Élelmiszerek | 23,2 | 24,0 | 19,1 | 0,1 |
Nagykereskedelmi szolgáltatás (kivéve: jármű, motorkerékpár) | 6,5 | 6,7 | 4,9 | 1,3 |
Vegyi anyagok és termékek | 3,2 | 2,3 | 9,7 | 8,1 |
Szárazföldi, csővezetékes szállítási szolgáltatás | 3,0 | 2,9 | 4,4 | 1,1 |
Villamosenergia, gáz, gőz, légkondicionálás | 3,0 | 2,9 | 3,3 | 6,3 |
Gumi- és műanyag termékek | 2,4 | 2,2 | 3,4 | 2,1 |
Papír és papírtermékek | 1,9 | 1,9 | 1,5 | 8,3 |
Reklám, piackutatási szolgáltatás | 1,7 | 1,1 | 5,7 | 4,2 |
Fémfeldolgozási termékek | 1,4 | 0,9 | 5,6 | 0,1 |
Bányászati és kőfejtési termékek, szolgáltatások | 1,1 | 1,2 | 0,8 | 1,0 |
Raktározás, szállítást kiegészítő szolgáltatás | 1,1 | 1,0 | 2,3 | 0,5 |
Kőolaj-, földgázkitermelési szolgáltatás | 1,1 | 1,2 | 0,8 | 1,0 |
Jogi, számviteli, adószakértői szolgáltatás, üzletvezetési, vezetői tanácsadási szolgáltatás | 1,1 | 0,9 | 2,3 | 6,3 |
Biztonsági, nyomozói szolgáltatás, építményüzemeltetés, zöldterület-kezelés, adminisztratív, kiegészítő egyéb üzleti szolgáltatás | 1,1 | 0,9 | 2,9 | 1,9 |
Egyéb szakmai, tudományos, műszaki tevékenység | 1,0 | 0,8 | 1,8 | 6,3 |
Gép, gépi berendezés | 1,0 | 0,8 | 1,8 | 2,1 |
Üzletvezetési, vezetői tanácsadási szolgáltatás | 0,8 | 0,7 | 1,3 | 5,1 |
Nemfém ásványi termékek | 0,7 | 0,5 | 2,3 | 0,0 |
Információ-technológiai szolgáltatás nyújtása, információs szolgáltatás nyújtása | 0,7 | 0,6 | 0,8 | 10,1 |
Egyéb tevékenységek | 5,1 | 4,4 | 10,7 | 8,0 |
Összesen | 100,0 | 100,0 | 100,0 | 100,0 |
Összes felhasználás milliárd forint | 5 598,6 | 4 933,0 | 620,3 | 45,3 |
Az import aránya a felhasználáson belül, % | ||||
Növénytermesztési, állattenyésztési, vad-gazdálkodási termékek és szolgáltatások | 27,8 | 28,1 | 9,9 | 99,9 |
Élelmiszerek | 45,5 | 44,6 | 54,5 | 75,0 |
Nagykereskedelmi szolgáltatás (kivéve: jármű, motorkerékpár) | 0,6 | 0,6 | 0,4 | 6,2 |
Vegyi anyagok és termékek | 77,5 | 78,9 | 73,9 | 92,1 |
Szárazföldi, csővezetékes szállítási szolgáltatás | 33,0 | 32,9 | 33,9 | 32,5 |
Villamosenergia, gáz, gőz, légkondicionálás | 56,2 | 56,1 | 56,5 | 57,9 |
Gumi- és műanyag termékek | 65,4 | 67,0 | 57,0 | 76,3 |
Papír és papírtermékek | 50,2 | 50,3 | 48,0 | 52,9 |
Reklám, piackutatási szolgáltatás | 35,2 | 35,0 | 35,8 | 30,8 |
Fémfeldolgozási termékek | 70,7 | 71,5 | 69,8 | 85,2 |
Bányászati és kőfejtési termékek, szolgáltatások | 95,6 | 95,6 | 95,6 | 95,5 |
Raktározás, szállítást kiegészítő szolgáltatás | 44,5 | 43,3 | 49,2 | 33,6 |
Kőolaj-, földgázkitermelési szolgáltatás | 95,5 | 95,5 | 95,5 | 95,5 |
Jogi, számviteli, adószakértői szolgáltatás, üzletvezetési, vezetői tanácsadási szolgáltatás | 38,4 | 40,4 | 31,2 | 43,3 |
Biztonsági, nyomozói szolgáltatás, építményüzemeltetés, zöldterület-kezelés, adminisztratív, kiegészítő egyéb üzleti szolgáltatás | 0,0 | 0,0 | 0,0 | 0,0 |
Egyéb szakmai, tudományos, műszaki tevékenység | 64,1 | 64,1 | 64,1 | 64,1 |
Gép, gépi berendezés | 83,8 | 83,9 | 84,2 | 75,6 |
Üzletvezetési, vezetői tanácsadási szolgáltatás | 49,0 | 49,0 | 48,4 | 51,1 |
Nemfém ásványi termékek | 80,5 | 79,7 | 81,9 | 0,0 |
Információ-technológiai szolgáltatás nyújtása, információs szolgáltatás nyújtása | 35,0 | 31,7 | 41,8 | 47,0 |
Egyéb tevékenységek | 16,3 | 15,4 | 18,4 | 31,8 |
Összesen | 37,2 | 36,4 | 42,0 | 65,4 |
Lábjegyzetek
-
A tágan vett élelmiszeripar alágat [élelmiszer-, ital és dohánygyártás (CA)] a feldolgozóipar (C) nemzetgazdasági ágon belül három ágazat alkotja: az élelmiszergyártás (10), az italgyártás (11) és a dohánytermék gyártása (12). Az élelmiszeriparon belül az élelmiszergyártás a domináns ágazat, 2023-ban a bruttó hozzáadott érték 83%-a realizálódott itt, 14% az italgyártás és 3% a dohánytermék gyártás aránya. ↩
-
A kézirat lezárásakor az ipari termelési értékre és az alkalmazásban állók létszámára vonatkozó adatok 2024-ig, a bruttó hozzáadott értékre vonatkozó adatok 2023-ig álltak rendelkezésre. ↩
-
- évi adat.
-
A termelésre vonatkozó adatok a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások adatai. ↩
-
Az előzőekhez hasonlóan a létszámadatok is a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásokra vonatkoznak. ↩
-
A Lorenz-görbe egy, a derékszögű koordináta-rendszerben készült négyzet alakú ábra, ahol a vízszintes tengelyen a kumulált relatív gyakoriságok, a függőleges tengelyen a kumulált relatív értékösszegek szerepelnek. A négyzet átlója reprezentálja az egyenletes eloszlást, a koncentráció teljes hiányát. Minél messzebb helyezkedik el az átlótól lefelé a Lorenz-görbe, relatív értelemben annál koncentráltabb a vizsgált jelenség. ↩
-
Alágazatokat nem elemzünk külön, ahol lennének még kirívóbb esetek, pl. a rendszerváltás idején országszerte elszórtan működő 12 cukorgyárból összesen egy (a kaposvári) működik jelenleg. ↩
-
A Gini-index (koncentrációs együttható) 0 értéke az egyenletes eloszlást jelenti, 1 a tökéletes koncentrációt. Konkrét értéke a Lorenz-görbe alapján számszerűsíthető: a Lorenz-görbe alatti terület a tökéletes koncentrációt jelképező háromszög területéhez képest. ↩
-
A HVG Top 500 (500 legnagyobb árbevételű nempénzügyi vállalatok listája 2023-ban, HVG [2024]) alapján a Top 500-ban 51 élelmiszeripari cég van, azaz a nagy árbevételű cégek 10%-a ennek az ágazatnak a szereplője. Árbevételük a Top 500 árbevételének 5%-a. Összehasonlításképpen a Top 500-ban a területileg jóval koncentráltabban működő járműiparból 37 cég volt, akik 19%-ban részesedtek az árbevételből. A kiemelt vármegyékben működik a nagy árbevételű élelmiszeripari cégek egy része, de az ágazat kisebb mértékű területi koncentrációja következtében más megyékben is jócskán találhatók vállalkozások. Nehézséget jelent a területi besorolásban a több telephellyel működő cégek tevékenységnek számbavétele. Csak példaképpen: árbevételét tekintve a legnagyobb magyar élelmiszeripari cég a Bunge Növényolajipari Zrt., központja Budapesten van, de a gyár Martfűn (Jász-Nagykun-Szolnok vármegye) működik. A Nestlé központja is Budapesten van, két nagy gyára a diósgyőri és szerencsi Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében található. Szintén budapesti központú az Unilever Magyarország Kft., de van gyára Szegeden és Veszprémben is. A Bonafarm Csoport cégei számos helyen működnek. Vannak jobban egy helyre koncentráló cégek, pl. a Coca-Cola és a Bonduelle is Pest vármegyében működik Nagykörös, illetve Dunaharaszti központtal. Bács-Kiskun vármegyében (Kiskunfélegyháza) működik a Hungary Meat, Szabolcs-Szatmár Bereg vármegyében működik a Mastergood, a Hungrana Kft. Fejér vármegyében Szabadegyháza központtal. A HELL Energy is Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében működik és lehetne még folytatni a sort. ↩
-
Lásd az Ipari értéklánchossz és területi koncentráltság című kísérleti statisztikai kiadványban (KSH, 2024). ↩
-
Technikailag a hozzáadott érték volumenindexe kettős deflálással készül, azaz az árindex egy implicit (közvetve számolt) index, de tartalmilag a folyó termelőfelhasználás és a hozzáadott érték indexeinek súlyozott átlaga a kibocsátás indexe. ↩
-
Szimmetrikus ÁKM 5 évente készül, az utolsó rendelkezésre álló ÁKM a 2020-as évre vonatkozik. Miután az ÁKM alapvetően a gazdaság ún. technológiai kapcsolatrendszerét mutatja, ez időben lassan változik, ezért a 2020-as kép ma is releváns. ↩