KSH–ingatlan.com-lakbérindex, 2024. április

KSH logo ingatlan.com logo
KSH–ingatlan.com-lakbérindex

2024 áprilisában egymással ellentétes irányban változtak a lakbérek hazánk teljes, illetve fővárosi lakásbérleti piacán: országosan 0,8%-kal emelkedtek, Budapesten – az előző havi 1,8%-os növekedést követően – 0,5%-kal csökkentek egy hónap alatt.

Az előző év azonos időszakinál országosan 12, Budapesten 10%-kal, a 2015. évi bázisidőszakinál pedig 103, illetve 93%-kal voltak magasabbak az áprilisi lakbérek.

A reállakbérindex országosan 23, a fővárosban 17%-kal haladta meg a 2015. évi bázist. Az országos index gyakorlatilag stagnált, a fővárosi pedig csökkent az előző hónaphoz képest.

Budapesti KSH–ingatlan.com nominális lakbérindex

Budapesten az előző hónaphoz képest kisebbek voltak a lakbérek: azokban a kerületcsoportokban, ahol márciusban jelentősen növekedtek, áprilisban mérséklődtek a kínálati díjak. A budai hegyvidéki kerületekben 1,4%-kal nőttek, a budai egyéb kerületekben 0,9%-kal csökkentek, míg a pesti oldalon a belső kerületekben 1,8, az átmeneti kerületekben 0,7%-kal alacsonyabbak, a pesti külső kerületekben pedig 0,8%-kal magasabbak voltak a lakbérek az előző hónaphoz képest. Egy év alatt a fővárosi kerületcsoportokban 8–13%-os lakbéremelkedés történt, a legnagyobb mértékű drágulás a budai hegyvidéki kerületeket jellemezte (13%).

A számításokhoz figyelembe vett hirdetések számának alakulása településtípus szerint

2024 első négy hónapjában a megfigyelt hirdetések túlnyomó többsége (91%-a) többlakásos épületben lévő lakásra vonatkozott, a fennmaradó mintegy 9%-ban családi házat hirdettek meg. Budapesten a kiadó lakások mindössze 4,0%-a volt családi ház. 2024 első négy hónapjában országosan a figyelembe vett hirdetések 44, a fővárosban 43%-a származott magánszemélytől.

Várható következő megjelenés: 2024. június 12.

Módszertan
Táblamelléklet
Kapcsolódó adatok (KSH Monitor)

KSH–ingatlan.com lakbérindex ismertető
Archívum