A mérés hetenként zajlik, az oltási hajlandóság fokozatosan emelkedik. Míg a 2020. november 30-ával kezdődő héten csak a megkérdezettek közel 15%-a volt biztos benne, hogy beoltatná magát, a mérés hatodik hetében (a 2021. január 4-ével kezdődő héten) már mintegy 27%-a. Ez utóbbi héten a válaszadók kevesebb, mint 29%-a volt elutasító az oltással kapcsolatban, szemben az első héten mért 36%-kal. Az oltási hajlandóság javulásában minden bizonnyal szerepet játszik a tájékoztatás erősödése, valamint a vakcina tényleges beérkezése az országba.

Amennyiben elérhető lesz a COVID-19 elleni oltás, tervezi-e, hogy beoltatja magát?

Magas a bizonytalanok aránya, de hétről hétre egyre többen gondolják úgy, beoltatnák magukat

Amennyiben elérhető lesz a COVID-19 elleni oltás, tervezi-e, hogy beoltatja magát?

Az oltáshoz való hozzáállást leginkább a vakcina biztonságosságáról alkotott kép befolyásolja. A megkérdezettek 78%-át a járvány súlyossága, a megbetegedések, halálozások száma, 75%-át az oltással kapcsolatosan sajtóban, médiában megjelenő hírek, 74%-át a kormányzati kommunikáció, illetve 65%-át a közösségi médiában megjelenő információk is befolyásolják, ugyanakkor a válaszadók fele egyáltalán nem veszi figyelembe az oltásellenes, oltásszkeptikus csoportok véleményét.

Milyen mértékben befolyásolja az oltáshoz való hozzáállását...

A 64 év felettiek és a felsőfokú végzettségűek tervezik leginkább, hogy beoltatják magukat. A munkanélküliek, a fiatalok és az alacsonyabb végzettségűek a legelutasítóbbak.

A 15–74 évesek oltással kapcsolatos tervei néhány jellemző szerint*