A mérés a 2020. november 30-ával kezdődő héttől zajlik, az oltási hajlandóság azóta jelentősen megnőtt. Míg a felmérés első hetében a válaszadók kevesebb, mint 15%-a volt biztos benne, hogy beoltatná magát, a mérés tizennyolcadik hetében (a 2021. március 29-ével kezdődő héten) már a megkérdezettek közel 58%-a (beleszámítva azokat is, akik már meg is kapták, legalább az első oltást). Ez utóbbi héten a válaszadók 20%-a volt elutasító az oltással kapcsolatban, szemben az első héten mért 36%-kal. Az oltási hajlandóság javulásában minden bizonnyal szerepet játszik a tájékoztatás erősödése, valamint az oltási program előrehaladása.

Amennyiben elérhető lesz a COVID-19 elleni oltás, tervezi-e, hogy beoltatja magát?

Az oltáshoz való hozzáállást leginkább - közel azonos arányban - a vakcina biztonságosságáról alkotott kép, valamint a járvány súlyossága, a megbetegedések, halálozások száma befolyásolja. A 84%-át az oltással kapcsolatosan a sajtóban, médiában megjelenő hírek,82%-át a kormányzati kommunikáció, 71%-át pedig a közösségi médiában megjelenő információk is befolyásolják. Ugyanakkor a válaszadók fele egyáltalán nem veszi figyelembe az oltásellenes, oltásszkeptikus csoportok véleményét.

Milyen mértékben befolyásolja az oltáshoz való hozzáállását...

A felmérés 18. hetében az előző hetihez viszonyítva is jelentősen nőtt az oltási hajlandóság. A mérés kezdetéhez (2020. november 30.–december 6.) képest közel négyszeresére emelkedett azok aránya, akik úgy gondolják, beoltatnák magukat, vagy már be is oltották őket. A bizonytalanok aránya ugyan egyre csökken, viszont továbbra is jelentékeny.

Amennyiben elérhető lesz a COVID-19 elleni oltás, tervezi-e, hogy beoltatja magát?

A 64 év felettiek (85%) és a felsőfokú végzettségűek (81%) tervezik leginkább, hogy beoltatják magukat. A fiatalok és az alacsonyabb végzettségűek a legelutasítóbbak.

A 15–74 évesek oltással kapcsolatos tervei néhány jellemző szerint*