A mérés a 2020. november 30-ával kezdődő héttől zajlik, az oltási hajlandóság azóta jelentősen megnőtt. Míg a felmérés első hetében a válaszadók kevesebb, mint 15%-a volt biztos benne, hogy beoltatná magát, a mérés huszonkettedik hetében (a 2021. április 26-ával kezdődő héten) már a megkérdezettek több mint 64%-a (beleszámítva azokat is, akik már meg is kapták, legalább az első oltást). Ez utóbbi héten a válaszadók közel 17%-a volt elutasító az oltással kapcsolatban, szemben az első héten mért közel 36%-kal. Az oltási hajlandóság javulásában minden bizonnyal szerepet játszik a tájékoztatás erősödése, valamint az oltási program előrehaladása.

Amennyiben elérhető lesz a COVID-19 elleni oltás, tervezi-e, hogy beoltatja magát?

Az oltáshoz való hozzáállást leginkább a vakcina biztonságosságáról alkotott kép befolyásolja. A megkérdezettek 86%-át a járvány súlyossága, a megbetegedések, halálozások száma, 80%-át az oltással kapcsolatosan a sajtóban, médiában megjelenő hírek, 79%-át a kormányzati kommunikáció, 65%-át pedig a közösségi médiában megjelenő információk is befolyásolják. Ugyanakkor a válaszadók több, mint a fele (56%-a) egyáltalán nem veszi figyelembe az oltásellenes, oltásszkeptikus csoportok véleményét.

Milyen mértékben befolyásolja az oltáshoz való hozzáállását...

A felmérés 22. hetében az előző hetihez viszonyítva stagnált az oltási hajlandóság, amellett, hogy most volt a legalacsonyabb, 16,6% az oltást elutasítók aránya. A mérés kezdetéhez (2020. november 30.–december 6.) képest azonban már több, mint a négyszeresére emelkedett azok aránya, akik úgy gondolják, beoltatnák magukat, vagy már be is oltották őket. A bizonytalanok aránya ugyan jelentősen csökkent, de még mindig 19% körüli.

Amennyiben elérhető lesz a COVID-19 elleni oltás, tervezi-e, hogy beoltatja magát?

A 64 év felettiek (89%) és a felsőfokú végzettségűek (84%) tervezik leginkább, hogy beoltatják magukat. A fiatalok és az alacsonyabb végzettségűek a legelutasítóbbak.

A 15–74 évesek oltással kapcsolatos tervei néhány jellemző szerint*