A mérés a 2020. november 30-ával kezdődő héttől zajlik, az oltási hajlandóság azóta jelentősen megnőtt. A felmérés 23. hetében a vizsgált népesség közel 80%-a vagy a már beoltottak körébe tartozott, vagy úgy nyilatkozott, hogy biztosan, illetve talán beoltatja magát. Az oltást ellenzők, illetve azok együttes aránya pedig, akik nem kívántak válaszolni, 20% körüli volt. Az előbb említettek esetében a mérés kezdetéhez (2020. november 30.–december 6.) képest közel a kétszeresére nőtt, az utóbb említettek esetében pedig közel a harmadára csökkent az arány.

Amennyiben elérhető lesz a COVID-19 elleni oltás, tervezi-e, hogy beoltatja magát?

Az oltáshoz való hozzáállást leginkább a vakcina biztonságosságáról alkotott kép befolyásolja. A megkérdezettek 86%-át a járvány súlyossága, a megbetegedések, halálozások száma, 82%-át az oltással kapcsolatosan a sajtóban, médiában megjelenő hírek, 81%-át a kormányzati kommunikáció, 67%-át pedig a közösségi médiában megjelenő információk is befolyásolják. Ugyanakkor a válaszadók több, mint a fele (54%-a) egyáltalán nem veszi figyelembe az oltásellenes, oltásszkeptikus csoportok véleményét.

Milyen mértékben befolyásolja az oltáshoz való hozzáállását...

A mérés kezdetéhez (2020. november 30.–december 6.) képest már több, mint a négyszeresére emelkedett azok aránya, akik úgy gondolják, beoltatnák magukat, vagy már be is oltották őket. Az elmúlt két hétben az eddig szinte folyamatosan növekvő oltási hajlandóság megtorpant, és a bizonytalanok aránya ugyan jelentősen csökkent, de még mindig 19% körüli.

Amennyiben elérhető lesz a COVID-19 elleni oltás, tervezi-e, hogy beoltatja magát?

A 64 év felettiek (89%) és a felsőfokú végzettségűek (76%) tervezik leginkább, hogy beoltatják magukat. A fiatalok és az alacsonyabb végzettségűek a legelutasítóbbak.

A 15–74 évesek oltással kapcsolatos tervei néhány jellemző szerint*