A sport jegyében

Gólok és számok a labdarúgó Európa-bajnokságok történetéből

Bár a magyar labdarúgó-válogatott sajnos ezúttal sem résztvevője a labdarúgó Európa-bajnokságnak, ennek ellenére bizonyára sokan várták, hogy útjára induljon a labda az ezúttal Lengyelország és Ukrajna által közösen megrendezésre kerülő kontinensviadalon. Földrészünk legnagyobb szabású labdarúgó-eseménye mindazonáltal nem rendelkezik akkora hagyománnyal, amekkorával a világbajnokság: az első kontinenstornát ugyanis csak 1960-ban, három évtizeddel az első mundiál megrendezését követően bonyolították le. Az ötletgazda – csakúgy mint az olimpiai játékok és a világbajnokságok esetében – egy francia volt: Henri Delaunay, a Francia Labdarúgó Szövetség főtitkáraként már 1927-ben megálmodta az európai válogatottak négyévente esedékes vetélkedéssorozatát. A kontinensbajnokság életre hívása érdekében Delaunay az 1954-ben alapított Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) első főtitkáraként is tevékenykedett, egészen az 1955 végén bekövetkezett haláláig.

1960 és ’64-ben, amikor még nem is Európa-bajnokságnak, hanem Európai Nemzetek Kupájának nevezték a sorozatot, oda-visszavágókon alapuló, egyenes kieséses rendszerben folytak a küzdelmek. Érdekesség, hogy a legelső európa-bajnoki mérkőzést éppen a magyar válogatott játszotta, az ellenfél a Szovjetunió volt. A Moszkvában, 1958. szeptember 28-án megrendezett összecsapáson a hazai csapat bizonyult jobbnak 3:1 arányban, s később a tornát is megnyerte. Az oda-visszavágókon alapuló, egyenes kieséses rendszerben lebonyolított küzdelmeket 1968-ban felváltották a részben csoportküzdelmeken alapuló selejtezők, a torna záró szakaszába azonban továbbra is csak négy csapat jutott. A rendező országot 1976-ig a legjobb négy együttes ismeretében választották ki, úgy, hogy közülük az egyik hazai közönség előtt játszhatott. A tornán részt vevő csapatok számát 1980-ban nyolcra emelték, a rendező országot pedig még a selejtezők megkezdése előtt kijelölték, amellyel ezen ország csapata automatikusan résztvevőjévé vált a végső küzdelmeknek. Érdemes megjegyezni, hogy a címvédő – a világbajnokságokkal ellentétben – sohasem élvezte azt a kedvezményt, hogy ne kellett volna selejtezőkön kiharcolnia a következő bajnokságon való indulás jogát. 1996-ban a mezőny létszáma újra megduplázódott, s a 2016-os, franciaországi tornán pedig már 24 csapat vesz majd részt a végső küzdelmekben, amely révén jelentősen megemelkedik a selejtezőben elinduló ötvenegynéhány válogatott esélye arra, hogy a zárótornára kijusson. A csapatok számának növekedésével párhuzamosan az események egyre grandiózusabbakká váltak: a kezdetben csupán 4–5 napig tartó, 4 mérkőzést 2 helyszínen lebonyolító torna manapság már három hétig tart, 31 találkozót ölel fel, négy év múlva pedig már 51 meccsre kerül majd sor.

A labdarúgó Európa-bajnokságokon elindult országok száma, valamint a zárótorna gólátlaga

A labdarúgó Európa-bajnokságokon elindult országok száma, valamint a zárótorna gólátlaga

Az eddigi tizenhárom Európa-bajnokságon kilenc nemzet fiai tudták megszerezni a legfényesebb érmet. Közülük a legeredményesebbnek Németország tekinthető, amely ország három alkalommal – ebből kétszer még mint NSZK – hódította el a Delaunay-ről elnevezett kupát. Eredményének értékét növeli, hogy az első két viadalon még nem indult. A németeken kívül még a franciák és a spanyolok mondhatják magukat többszörös bajnoknak, mindkét nemzet kétszer ünnepelhetett idáig kontinenselsőséget. Érdekesség, hogy mindhárom ország labdarúgó-válogatottja volt már egyidejűleg Európa-bajnok és világbajnok: az NSZK és Spanyolország előbb lett Európa-bajnok, a franciák viszont világbajnokokként lettek kontinenselsők. A franciákhoz egyébként még egy rekord fűződik: Michel Platini, az UEFA 2007 eleje óta hivatalban lévő és posztjában 2011-ben további négy évre megerősített elnöke személyében ők adták a tornák abszolút gólkirályát. Platini az 1984-es bajnokság öt mérkőzésén kilencszer volt eredményes. A németek, a franciák és a spanyolok sikereivel szemben az angolok kevéssé tekinthetőek eredményeseknek: Anglia, a futball őshazája soha nem volt még kontinensbajnok, sőt még második helyezett sem.

A labdarúgó Európa-bajnokságok végeredménye
A rendezés éve Rendező ország Európa-bajnok Második helyezett
1960 Franciaország Szovjetunió Jugoszlávia
1964 Spanyolország Spanyolország Szovjetunió
1968 Olaszország Olaszország Jugoszlávia
1972 Belgium NSZK Szovjetunió
1976 Jugoszlávia Csehszlovákia NSZK
1980 Olaszország NSZK Belgium
1984 Franciaország Franciaország Spanyolország
1988 NSZK Hollandia Szovjetunió
1992 Svédország Dánia Németország
1996 Anglia Németország Csehország
2000 Belgium és Hollandia Franciaország Olaszország
2004 Portugália Görögország Portugália
2008 Ausztria és Svájc Spanyolország Németország

A tornák történetében a legeredményesebb játékos a nyugatnémet válogatott keretét 1972-ben, 1976-ban és 1980-ban is erősítő Rainer Bonhof, aki a labdarúgók közül egyedüliként mondhatja magát kétszeres Európa-bajnoknak, s szintén egyedüliként rendelkezik három éremmel. Több finálén vett részt három szovjet, valamint tizenegy német játékos, s az élet igazságos volt, mert mindegyikük egy bajnoki címnek, valamint egy második helyezésnek volt a részese. Közöttük van például az egyetlen aranylabdás kapus, a szovjet Lev Jasin, a hetvenes évek német válogatottjaiból Franz Beckenbauer, Sepp Maier és Berti Vogts, a kilencvenes évekből pedig például Jürgen Klinsmann.

A magyar válogatott kerete a hatvanas évek közepén. (Forrás: © Sportmúzeum)

A magyar válogatott kerete a hatvanas évek közepén. (Forrás: © Sportmúzeum)

Ami a mieink szereplését illeti, mindössze kétszer sikerült kiharcolni a bajnokság végső küzdelmeiben való részvétel jogát, bár azok értékét emeli, hogy ezen alkalmakkor még csak négyes döntőket rendeztek. 1964-ben végül a harmadik, míg ’72-ben a negyedik helyen végeztünk. A bronzérmes gárdánk három játékosát, Albert Flóriánt, Bene Ferencet és Novák Dezsőt beválasztották a torna All-Star válogatottjába.

A 2012. június 8-a és július 1-je között megrendezésre kerülő kontinensviadal helyszínein – a két korábbi közös rendezésű tornához hasonlóan – testvériesen osztozik meg a két ország, négy helyszín ugyanis Lengyelországban (Gdanszk, Poznań, Varsó és Wroclaw), négy pedig Ukrajnában (Doneck, Lviv, Harkiv és Kijev) található.

A döntő helyszíne, a kijevi Olimpiai Stadion. Az „olimpiai” jelzőt azért kapta, mert az 1980-as moszkvai ötkarikás játékok hét labdarúgó-mérkőzését itt rendezték meg. (Forrás: © http://architectism.com)

A döntő helyszíne, a kijevi Olimpiai Stadion. Az „olimpiai” jelzőt azért kapta, mert az 1980-as moszkvai ötkarikás játékok hét labdarúgó-mérkőzését itt rendezték meg. (Forrás: © http://architectism.com)

Az Európa-bajnokság mérkőzéseit több mint 200 országban közvetítik élőben a televíziótársaságok, a találkozókat a stadionokban 1,4 millió néző követheti nyomon. A mérkőzésekre jegyeket az UEFA honlapján keresztül lehetett igényelni, 2011 márciusában. Összességében 12,1 millió igénylés érkezett, így az UEFA sorsolással döntötte el a belépőtulajdonosok személyét. A legolcsóbb jegyek 30 euróba (mintegy 8900 forintba) a legdrágábbak 600 euróba (mintegy 177 600 forintba) kerültek. A korábbi Európa-bajnokságokhoz hasonlóan ismét lehetőség nyílik arra, hogy az érdeklődök az ún. corporate hospitality program keretében nézzék meg a mérkőzéseket. Az elsősorban vállalatvezetők számára kitalált szolgáltatás többek között a mérkőzés exkluzív helyről történő megtekintését, ételek és italok fogyasztási lehetőségét, hoszteszszolgáltatást és ajándéktárgyat foglal magába. E program keretében a döntőre 6900 euróért (mintegy 2 millió 40 ezer forintért) lehet egy jegyet vásárolni.

A sportesemény zavartalan lebonyolítását 5500 önkéntes segíti, akiket mintegy 24 ezer pályázó közül választottak ki. A 12 vezető bíró között helyet kapott Kassai Viktor is, aki négy éve a pekingi olimpia labdarúgótornájának döntőjét, 2011-ben pedig a Bajnokok Ligája fináléját vezette. Az idén 37 éves Kassai komoly reményekkel tekinthet a tornára, miután a tavalyi tevékenysége alapján éppen a közelmúltban választotta meg a világ legjobb játékvezetőjének a labdarúgás történetével és statisztikájával foglalkozó szervezet, az IFFHS.

Herzog Tamás

Források: Az Európai Labdarúgó Szövetség honlapja / Euro 2008, A 13. Európa-bajnokság krónikája és a korábbi kontinensviadalok története, Aréna 2000 Kiadó, 2008

2012. június