A sport jegyében

Dióhéjban a téli paralimpiákról

2010. március 12-e és 21-e között a világ 650 legjobb sportolója gyűlik össze, hogy részt vegyen a X. téli paralimpiai játékokon. A több mint 40 országból érkező versenyző – az immár tizennyolc éves hagyománynak megfelelően – az olimpiai játékok helyszínein, ezúttal a kanadai Vancouverben, illetve Whistlerben száll harcba a legfényesebb érmek megszerzése céljából. Az első téli paralimpiát 1976-ban, a nyáriakhoz képest tizenhat évvel később rendezték, amelyen még csak két sportágban, alpesi síelésben és a sífutás versenyeiben vehettek részt a látás- vagy végtagsérült sportolók.

Tirol fővárosa, Innsbruck, nemcsak téli olimpiából, hanem paralimpiából is kettőt rendezett már, még azt megelőzően, hogy a két esemény ugyanazon helységben történő megrendezését a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság egy megállapodása kötelezővé tette volna.

A téli paralimpiai játékok összefoglaló adatai
A rendezés éve A rendező A részt vevő
város ország nemzetek versenyzők női versenyzők aránya (%)
száma
1976 Örnsköldsvik Svédország 16 198 19
1980 Geilo Norvégia 18 299 23
1984 Innsbruck Ausztria 21 419 22
1988 Innsbruck Ausztria 22 378 20
1992 Tignes-Albertville Franciaország 24 365 21
1994 Lillehammer Norvégia 31 471 19
1998 Nagano Japán 31 561 22
2002 Salt Lake City Egyesült Államok 36 416 21
2006 Torino Olaszország 38 474 21

A vancouveri téli paralimpia programján öt sportág szerepel, az alpesi síelés, a kerekesszékes curling, az ülő-jégkorongozás, az északi számok közül pedig a biatlon és a sífutás. Az alpesi síelés mindkét nem számára a kezdetektől szerepel a paralimpiai játékok programján. A sportágban látássérült, valamint gerincsérült sportolók versenyezhetnek. A látássérültek egy előfutó segítségével siklanak le. Az előfutók, enyhébb fokú látássérültség esetén a helyes fordulási irányokat mutatják, míg a látás készségével egyáltalán nem rendelkező sportolóknak a hátukra helyezett hangszóró segítségével adnak utasításokat a szükséges mozdulatok és irányváltoztatások elvégzésére.

A vancouveri paralimpia alpesi síelést népszerűsítő plakátja (Forrás: © VANOC/COVAN)

A vancouveri paralimpia alpesi síelést népszerűsítő plakátja
(Forrás: © VANOC/COVAN)

A gerincsérült sportolók a síelés versenyszámaiban egy ún. monosí, vagy másnéven ülősí nevű sporteszköz révén tudnak részt venni. A monosíelés során – ahogy arra a „mono” szó is utal – egyetlen lécen csúsznak le. Ebben a tekintetben hasonlít a hódeszkázáshoz, abban viszont nem, hogy a deszkán a sportolók nem a menetiránynak oldalt, hanem azzal szemben helyezkednek el. A speciális, rugós-hidraulikus szerkezetet is tartalmazó ülőalkalmatosság helyettesítheti a lábszárat, a térdet és a combot, lehetőséget teremtve így, hogy a sportágban alsóvégtag-sérült, illetve -hiányos sportolók is versenyezhessenek. A látássérülteken és a gerincsérülteken kívül az alsóvégtag-hiányosok is bekapcsolódhatnak a versenyekbe, akik különféle orthopédiai eszközök, mint például a képen is látható síléccel felszerelt mankó, vagy térd alatti protézis segítségével, lábon képesek lesiklani. A paralimpiai alpesi síelők sebessége akár a 100 km/órát is meghaladhatja.

A 2006 óta a programon szereplő kerekesszékes curling esetében ugyanazt a pályát és köveket használják, mint amelyeket a fogyatékkal nem élők, de nincs „söprés”. Érdekesség, hogy – az olimpiával ellentétben – nincs külön férfi, illetve női verseny, hanem a csapatok vegyesek lehetnek.

Az ülő-jégkorongozást, a téli paralimpiai játékok egyik legnépszerűbb sportágát 1961-ben találta ki három kerekesszékes sportoló egy Stockholmtól délre fekvő tavon. A paralimpiai játékok programján a sportág 1994 óta szerepel, amelynek küzdelmeiben olyan gerinc- és alsóvégtag-sérültek, illetve -hiányos sportolók tudnak részt venni, akik a karjaikat teljes értékűen tudják használni. A jégen történő mozgásukat egy speciális, legalább 60 és legfeljebb 120 centiméter hosszúságú ülőke segítségével tudják megoldani, amely két korcsolyán halad. Az irányváltoztatás súlypontáthelyezéssel valósulhat meg, s nagy előny, ha valaki a kezeit egyenértékűen tudja használni, mivel két botot is használnak, amelyek egyik végén az elrugaszkodást szolgáló fémhegyek vannak, a másik felükön pedig a korong kezelésére szolgáló felületeket alakítottak ki.

Az 1988 óta a paralimpiák programján szereplő biatlonversenyekben látássérült sportolók is részt tudnak venni. Számukra a lövészet speciális puskákkal zajlik, amelyek a célzás során annál magasabb hangot bocsátanak ki, minél pontosabban céloz a versenyző. Az olimpiai biatlonversennyel szemben a résztvevők álló testhelyzetben nem, csak fekve adnak le lövéseket a célpontra.

Gólhelyzet ülő-jégkorongozásban. A vancouver-i tornán nyolc csapat küzd a legfényesebb érmekért. (Forrás: © VANOC/COVAN)

Gólhelyzet ülő-jégkorongozásban. A vancouver-i tornán nyolc csapat küzd a legfényesebb érmekért.
(Forrás: © VANOC/COVAN)

A biatlonhoz hasonlóan a részt vevő versenyzőket a sífutásban is különböző kategóriákba sorolják, úgymint álló testhelyzetben futók, ülő testhelyzetben futók és látássérültek. Az egyenlő versenyzési feltételek megteremtése érdekében a kategóriákon belül az egyes versenyzők sérültségi fokát – meghatározott szabályok szerint – időkülönbségekre váltják át. Az állva futók esetében 11, az ülőknél 5, míg a látássérülteknél 3 csoportot különböztetnek meg, amelyek további alcsoportokat tartalmaznak.

Az egyes sportágak különböző kategóriáinak élén végzők ugyanakkor a szabályok szerint egyaránt paralimpiai bajnokokká válnak. Ez a szabályozás magyarázza, hogy – bár a téli paralimpiákból feleannyit sem rendeztek, mint a téli olimpiákból, s a fogyatékkal élők sporteseményén kevesebb sportág is szerepel – a bajnoki címek száma (803) összességében több mint harminccal meghaladja a téli olimpiákon kiosztottakét. (Lillehammer óta – ahol rekordszámú, 133 versenyszámot rendeztek a fogyatékkal élők számára, és 61-et az olimpikonok számára – az egyes paralimpiákon megrendezett versenyszámok száma csökken, s a vancouver-i paralimpia mintegy 60 versenyszáma 26-tal elmarad az olimpián megrendezett események számától.)

A téli paralimpiák legeredményesebb nemzetei, 1976–2006
Rangsor Ország Aranyérmek Ezüstérmek Bronzérmek
száma
1. Norvégia 133 98 78
2. Ausztria 99 104 100
3. Egyesült Államok 92 92 64
4. Németország 76 61 60
5. Finnország 75 47 59
6. Svájc 48 53 48
7. Franciaország 46 40 47
8. Oroszország 43 43 29
9. Német Szövetségi Köztársaság 32 42 35
10. Kanada 26 36 38

A téli paralimpiákon érmes és aranyérmes nemzetek száma, 1976–2006

A téli paralimpiákon érmes és aranyérmes nemzetek száma, 1976–2006

Akárcsak a téli olimpiák esetében, a legeredményesebb nemzet a havas-jeges paralimpiákon is Norvégia. A paralimpiákon a tíz legeredményesebb nemzet között ugyanakkor nem szerepel a két egykori szocialista sportnagyhatalom, a Szovjetunió, valamint a Német Demokratikus Köztársaság, jelezve ezzel azt, hogy a keleti blokkban a fogyatékosok sportja nem rendelkezett akkora presztízzsel, mint amekkorával nyugaton. Az idáig megrendezett kilenc téli paralimpián 32 ország nyert érmet, a dobogó legmagasabb fokára pedig 24 ország képviselője állhatott fel.

A téli paralimpiák legsikeresebb versenyzője is norvég: a szebbik nemet képviselő Ragnhild Myklebust biatlonban, sífutásban, valamint a jelenlegi programban már nem szereplő ülő-gyorskorcsolyázásban összességében 22 bajnoki címet nyert 1988 és 2002 között. Hazánkat a téli paralimpiák történetében 2002-ben képviselte először versenyző, érmet még nem sikerült szereznünk.

Lauren Woolstencroft és Brad Lennea, paralimpiai alpesi síelők a paralimpiai fáklyával. (Forrás: © VANOC/COVAN)

Lauren Woolstencroft és Brad Lennea, paralimpiai alpesi síelők a paralimpiai fáklyával. (Forrás: © VANOC/COVAN)

Fáklyás futást a paralimpiák esetében is rendeznek, amely legelőször a szöuli nyári játékokhoz kapcsolódóan valósult meg. Az olimpiai fáklyás futással ellentétben a paralimpiai láng meggyújtásának nincs tradicionális helye, azt az adott esemény szervezőbizottsága választhatja meg. A vancouveri paralimpiához kapcsolódó fáklyás futás 2010. március 3-án, Ottawában kezdődött el, amelynek során mintegy 600 fáklyavívő számára nyílt lehetőség a váltófutásban részt venni.

A paralimpiai versenyek többségére a belépők ára jellemzően 15 kanadai dollár (mintegy 2700 forint), a hoki döntőt ugyanakkor 50 kanadai dollárért lehet megtekinteni, míg a megnyitóünnepség legjobb helyeire szóló biléták 175 dollárba kerülnek.

Hazánkat a vancouver-i téli paralimpiai játékokon két versenyző, Koleszár Balázs és Dani Gyöngyi képviseli. Mindkét versenyző alpesi síelésben indul, s a világ- és Európa-bajnok vívó, Dani Gyöngyi az első női paralimpikonunk, aki nyári paralimpia után a téli játékokon is részt vehet.

Forrásmunkák: Német paralimpia-statisztikai honlap / A vancouveri olimpia és paralimpia hivatalos internetes oldala / A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság honlapja / A Magyar Paralimpiai Bizottság internetes oldala / A Magyar Paralimpiai Bizottság „Paralimpiai történetek” c. könyve /Wikipedia

2010. március