A sport jegyében

Nyári paralimpiák

Berlinben már 1888-ban létezett sportklub siketek részére. Ők azonban a mai napig nem csatlakoztak más fogyatékosságot képviselő szervezethez, és világjátékukat (Silent Games) ma is önállóan rendezik. A testi fogyatékosok sportja a II. világháború után indult útjára. A brit kormány a háború alatt (1944) hozta létre a London melletti Aylesburyben a Stoke Mandeville rehabilitációs központot a gerincvelő-sérülést szenvedett veteránok számára. Vezetője, az 1939-ben a háború elől elmenekült kiváló neurológus, Dr. Ludwig Guttmann professzor volt. Az 1948-as londoni XIV. Olimpiai Játékok nyitónapján ő szervezett 12 kerekesszékes „kórházi beteg” részvételével íjászversenyt a kórház udvarán, amely az érintetteknek óriási élmény, a parasportnak pedig korszakalkotó eseménye lett. A kórház orvosai hamar felismerték a játék és a sport szerepét a gyógyításban, és ezután évente rendeztek versenyeket ápoltjaik részére. A rehabilitációs sport gyorsan fejlődött rekreációs sporttá, és néhány éven belül lépéseket tett a versenysport felé is.

Fu Niu Lele – a pekingi paralimipia kabalaállata

A következő olimpiai évben (1952, Helsinki) a stoke mandeville-i versenyekre – az íjászat mellett már atlétikai számokban is – a britek mellett, Hollandiából is érkeztek gerincsérültek. 1960-ban Róma, 1964-ben pedig Tokió a nyári játékok végeztével a sérült sportolók rendelkezésére bocsátotta olimpiai létesítményeit. A következő húsz évre – öt olimpián keresztül – ez a gyakorlat azonban megszakadt. Ez részben politikai okok, másrészt amiatt következett be, hogy a különböző sérült szervezetek között nagy volt a széthúzás. 1982-ben megalakult ugyan a Mozgáskorlátozottak Sportszövetségének Nemzetközi Koordináló Bizottsága (ICC), az 1984-es játékokat mégis két helyszínen bonyolították le. A szöuli nyári játékokkal kezdődően aztán végérvényesen összefonódott a sérültek versengése a nyári olimpiai játékok helyszíneivel. A Paralimpia – mely elnevezés először a heidelbergi játékok alkalmával jelent meg, de Szöulban vált hivatalossá – ezzel egyenrangúvá, „paralellé” vált. A paralimpiai mozgalom ekkor fogadtatott be az olimpiai családba. A Paralimpia valóban az Olimpiai Játékokkal vált egyenrangúvá, paralellé (párhuzamossá) értékben és mértékben. Ebben a nagy parasport diplomáciai sikerben döntő szerepet vállalt az 1989-ben létrejött Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (NPB), amely egy másképpen működő – nemzeti, területi képviseleten alapuló – szervezet lett. 1992-ig kidolgozta a sportágankénti kvalifikációs rendszert, és kategória összevonásokat hajtott végre. A parasport versenyeken ugyanis a sérülési kategóriákon belül a sérülés foka szerint is több osztályban versenyeztek a sportolók, így az itt nyert aranyérmek száma jelentősen meghaladta az egészséges sportolók által nyerteket. Ez bizonyos feszültséget teremtett az egészséges és sérült olimpikonok között.

A több mint 50 éves fejlődési folyamat eredményeként 2001-ben megállapodás született a NOB és az NPB között, melyben rögzítették, hogy a mindenkori olimpiai játékokat követően két héttel a játékokat rendező városban, a versenyhelyszíneken megrendezik a paralimpiai játékokat.

A nyári paralimpiák adatai
Időpont Helyszín Részt vevő országok száma Részt vevő sportolók száma Új sérültségi kategóriák Újdonságok
1960 Róma 23 400   Úszás, asztalitenisz, kosárlabda, vívás
1964 Tokió 21 375   Súlyemelés, kerekesszékes szlalom, diszkoszvetés
1968 Tel-Aviv 29 750    
1972 Heidelberg 43 984   Négyvégtag bénultak is résztvesznek
1976 Torontó 38 1657 Látássérültek, végtaghiányosak, egyéb mozgássérültek Lövészet, csörgőlabda, speciális kerekesszék megjelenése
1980 Arnhem 42 1973 A központi idegrendszer sérültjei Röplabda
1984 New York 45 1800   Labdarúgás, bocsa,
1988 Szöul 61 3013   Cselgáncs, kerékpár, dopping ellenőrzés bevezetése
1992 Barcelona 82 3021   Tenisz
1996 Atlanta 103 3195 Értelmi fogyatékosok Lovaglás
2000 Sydney 122 3843   Vitorlázás, rögbi
2004 Athén 136 3806   Labdarúgás látássérülteknek
2008 Peking 148 4200 Értelmi fogyatékosok nem indulhattak Evezés

A parasport diplomácia egységesedése, fejlődése, a versenyek sportszakmai színvonalának emelkedése mellett nőtt a versenyek nézettsége is. Először az atlantai játékokon fordult elő, hogy a versenyhelyszínekre való belépésért pénzt kértek. A Sydneyben zajló versenyeket már 300 millió néző követte figyelemmel a tv képernyők előtt. Egyre inkább a résztvevő sportolók teljesítménye, semmint fogyatékossága kapott hangsúlyt. A doppingvizsgálatokat 1988-ban vezették be.

Sporttevékenységet végzők aránya a fogyatékos kategóriákban Magyarországon

Sporttevékenységet végzők aránya a fogyatékos kategóriákban Magyarországon

A pekingi paralimpián 20 sportágban csaptak össze a versenyzők, és közülük négy (bocsa, csörgőlabda, kerekesszékes rögbi, erőemelés) olyan, ami a nem fogyatékkal élők versenyszámai között nem szerepel. Kerekesszékes sportágból négy is van, a tenisz, a vívás, a rögbi és a kosárlabda. A sportolásra alkalmas, speciális kerekesszékek már az 1976-os torontói játékokon megjelentek, és azóta egyre gyorsabbakká, könnyebbekké váltak. A sportolókat segítő eszközök jelentősen hozzájárultak a gyógyászati segédeszközök új nemzedékeinek megjelenéséhez.

Magyar érmek a paralimpiákon
  Arany Ezüst Bronz
1972 Heidelberg 1
1984 New York 12 12 4
1988 Szöul 4 8
1992 Barcelona 4 3 4
1996 Atlanta 5 2 3
2000 Sydney 4 5 14
2004 Athén 1 8 9
2008 Peking 1 5
  Összesen 27 34 48

A pekingi paralimpián nem versenyezhettek az értelmi fogyatékosok, mert bár az egészséges és a sérült sportolók közötti nézeteltérések megoldódni látszanak, a mozgássérültek és az értelmi sérültek között új falak épülnek. A WHO azt tekinti értelmi fogyatékosnak, akinek az IQ-ja 75 alatti, 18 éves kora előtt regisztrálták fogyatékosságát, és nem rendelkezik bizonyos adaptációs, szociális képességekkel. Az egyértelműség ellenére az értelmi fogyatékos sportolók paralimpiai létjogosultságát azért kérdőjelezik meg, mert a fogyatékosság sokukon külsőre nem is látszik. Az sydneyi paralimpián nagy botrány keveredett a spanyol kosárlabdacsapat körül, akik között egészséges játékosok is játszottak.

Az első magyar sportoló – Fejes András asztaliteniszező és atléta – 1972-ben magánúton vett részt a heidelbergi játékokon, és megszerezte Magyarország első paralimpiai (bronz) érmét kerekesszékes hajtásban. Hivatalosan először a torontói játékokra küldtünk sportolókat. Politikai okokból azonban a magyar küldöttség hazautazott, eredményeit törölték. A politika az arnhemi játékoktól is visszatartotta parasportolóinkat, akik azonban 1984-től minden világversenyen ott voltak. Legeredményesebben a new yorki és a Sydneyben zajló versenyeken szerepeltek. Míg a los-angelesi nyári játékokon a magyar sportolók politikai okokból nem vehettek részt, parasportolóink ugyanezen év new yorki versenyein 12 arany, 12 ezüst és 4 bronzérmet szereztek. Négy sportágban (asztalitenisz, atlétika, úszás és vívás) összesen 28 aranyérmet gyűjtöttek 32 év alatt. A pekingi paralimpián 33 sportoló képviselte hazánkat, és a legújabb versenyszámban (evezés) is indítottunk versenyzőt.

 • asztalitenisz
 • atlétika
 • bocsa
 • cselgáncs
 • csörgőlabda
 • erőemelés
 • evezés
 • íjászat
 • kerekesszékes kosárlabda
 • kerekesszékes rögbi
 • kerekesszékes tenisz
 • kerekesszékes vívás
 • kerékpározás
 • labdarúgás (5 fős)
 • labdarúgás (7 fős)
 • lovaglás
 • sportlövészet
 • úszás
 • ülőröplabda
 • vitorlázás
Magyar érmek és helyezések Pekingben
  Férfi
Arany 1
Ezüst
Bronz 4 1
4. helyezés 5 1
5. helyezés 5 3
6–10. helyezés 10 13
10–25. helyezés 10 4

Pekingben az éremtáblázat élén Kína végzett 211 éremmel, amiből 89 volt az arany. A másodikak a parasport mozgalom hazájából, Nagy-Britanniából érkezők (102 éremből 42 arany), a harmadikak az Egyesült Államok (99 éremből 36 arany) sportolói lettek. A magyarok a 49. helyen végeztek 1 arany és 5 bronzéremmel. A pekingi versengés legeredményesebb magyar sportolója az úszó Sors Tamás lett, aki aranyérme mellé két bronzérmet is nyert. A paralimpiák történetének egyik legeredményesebb magyar versenyzője a még ma is versenyző Szekeres Pál vívó, aki eddigi 3 arany és 2 bronz érme mellé idén még egy bronzérem tulajdonosa is lett.

Források: Magyar Paralimpiai Bizottság / International Paralympic Committee / International Paralympic Committee (német) / Kézenfogva alapítvány / Sérültek.hu

2008. november