Európai lakossági egészségfelmérés

Az adatfelvétel végrehajtása

Az Európai lakossági egészségfelmérés (ELEF2019) előkészítéséhez kétlépcsős rétegzett mintavételt alkalmaztunk, a rétegzés a megyék és a településméret szerint történt. A mintavétel módszerét a KSH dolgozta ki, a címeket a Belügyminisztérium személyi adat- és lakcímnyilvántartása biztosította. A teljes mintába 10 470 magánháztartásban élő, 15 éves és annál idősebb személy került, az ország 510 településéről. Ha a kiválasztott személynek van vele közös háztartásban élő, 6 hónapos és 14 éves életkor közötti gyermeke, megkérjük arra, hogy róla is szolgáltasson adatokat. Több gyermek esetén adott szempontok szerint kell kiválasztani azt az egyet, akire a kérdéseket vonatkoztatni kell.

A felmérés elektronikus adatgyűjtéssel és személyes interjúkkal kb. 250 kérdező közreműködésével történik. A kiválasztott személyeket névre szóló felkérő levéllel tájékoztatjuk a felmérés céljáról, idejéről és a válaszadás lehetséges módozatairól. A kérdezők – ha az adatszolgáltatók igénylik személyes közreműködésüket – mobil eszközön dolgoznak.

Az ELEF2019 válaszadóinak egy kisebb csoportján (ahogyan 2009-ben és 2014-ben is) az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálatot (OTÁP2019) végez. Bővebb információk a www.ogyei.gov.hu/otap2019 weboldalon találhatók.