15. cél: A szárazföldi ökoszisztémák fenntartható használatának védelme, visszaállítása és támogatása, az erdők fenntartható használata, az elsivatagosodás leküzdése, a talajromlás megállítása és a pusztulás visszafordítása, és a biológiai sokféleség további csökkenésének megállítása

A védett és a helyreállított ökoszisztémák, valamint az általuk támogatott biológiai sokféleség hozzájárulhat az éghajlatváltozás mérsékléséhez, és fokozhatja az ellenálló képességet a növekvő emberi nyomással és a katasztrófákkal szemben. Az egészséges ökoszisztémák számos előnnyel járnak valamennyi közösség számára: tiszta levegő, víz, élelmiszerek, nyersanyagok és gyógyszerek, csak néhányat említve közülük. A szárazföldi ökoszisztémák megőrzésének és fenntartható használatának előmozdítása, valamint a biológiai sokféleség védelme a mai napig nem egyenletes. Az erdőterületek csökkenésének üteme lelassult, és tovább folytatódnak a fenntartható erdőgazdálkodásba és a biológiai sokféleség megőrzésében fontos területekbe történő beruházások. Viszont aggasztó a biológiai sokféleség csökkenésének felgyorsulása, a folytatódó orvvadászattal és a vadon élő állatok kereskedelmével együtt. 1998 és 2013 között a Föld vegetációval borított szárazföldi felszínének mintegy ötöde termelékenysége folyamatosan csökken. A talaj és a termőföld leromlása az összes ország biztonságát és fejlődését aláássa.

Bővülő erdőterületek, növekvő felszín feletti biomassza-mennyiség

Magyarország területének több mint 22%-át foglalja el erdőgazdálkodás alá vont terület, aminek 21%-a tényleges erdőterület. A Nemzeti Erdőprogram 2015-re az erdősültség több mint 25%-os országos arányát irányozta elő, amit még nem sikerült elérni. Bár az ország erdősültsége folyamatosan javul, még mindig alacsony nemzetközi összehasonlításban (az EU-ban 35%). 2000 óta az erdőterület közel 9%-kal nőtt, mintegy 117 ezer hektár erdőtelepítés eredményeként. Az erdőterület jelenlegi nagysága több mint 2 millió hektár, 2010-hez képest közel 0,7%-kal növekedett. 2010 óta éves bontásban az erdők területének változása 2012-ben volt a legnagyobb, 0,24%-os. Párhuzamosan az erdőterület növekedésével az FSC (Felelős Erdőgazdálkodás Tanácsa) tanúsítással rendelkező erdők aránya is nőtt, 2015-ben a hazai erdők 15%-a rendelkezett a fenti tanúsítvánnyal.

A biomassza fenntartható energiafelhasználásban játszott jelentősége köztudott, hiszen velük fosszilis energiahordozók válthatók ki. Mivel ezek a biomasszák a megfelelő kezelés esetén megújuló energiaforrások, vagyis rövid életciklusban általában 1 éven belül újból megtermelődnek, használatuk esetén a bányászott energiahordozókat válthatják ki (kőszén, földgáz, kőolaj). Ezáltal a megtakarított fosszilis energiahordozók nem fokozzák a levegő szennyezettségét és szén-dioxid tartalmának növekedését. Hazánkban a földfeletti biomassza mennyisége 2010 és 2015 között 10 289 ezer tonnával nőtt; 2015-ben a rendelkezésre álló biomassza mennyisége meghaladta a 2 millió tonnát.