A felmérés célja

Az egészségfelmérés egy olyan lakossági felmérés, mely az egészséggel kapcsolatos témakörök vizsgálatára vonatkozik. Célja:

Az adatgyűjtés módja

Az Európai lakossági egészségfelmérés előkészítéséhez kétlépcsős rétegzett mintavételt használtunk, a rétegzés a megyék és a településméret szerint történt. Az országosan reprezentatív minta alapja a Közigazgatási Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEK KH) nyilvántartása volt. A teljes mintába 7000 – 15 éves és idősebb, magánháztartásokban élő – személy került, az ország 449 településéről.

A felmérés személyes interjúkkal, 350 kérdezőbiztos közreműködésével a hagyományos, papíralapú kérdőíves módszert követve történt. Az alapkérdőív mellett az adatszolgáltatók az érzékeny témákban (egészségügyi kiadások, egészségkárosító szokások) önkitöltős formában válaszoltak.

A kérdőív kitöltését követően minden válaszadó ajándékot kapott, továbbá részt vehetett egy nyereménysorsoláson is.

Az ELEF válaszadóinak egy kisebb csoportján az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI), Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálatot (OTÁP2009) végzett. E vizsgálatra 120 településen került sor. Bővebb információk a www.oeti.hu weboldalon.