Dr. Falussy Béla (szakmai főtanácsadó, KSH, Életszínvonal- és munkaügy-statisztikai főosztály)

Fizikai rekreáció hatása a mentális egészségre

A többnyire évenként esedékes, többnapos, esetleg egy-két hetes utazások, nyaralások a szervezet éves rekreációjának fontos mozzanatai. Már 30-60 év között is folyamatosan csökken azok aránya, akik öt éven belül legalább egy alkalommal voltak nyaralni. A legnagyobb visszaesés a gazdaságilag aktív kort követően, következik be: a 60-74 éveseknek már csak alig egy negyede, a 75 év felettieknek pedig csupán 17%-a nyaralt öt éven belül.

A nagyobb anyagi ráfordítást igénylő nyaralással szemben a szállásköltséggel nem, vagy alig terhelt egy-két napos kirándulások kevésbé függnek az anyagi helyzettől, inkább velejárói a tevékeny, változatos időtöltés, feltöltődés igényének. A nyaralás és a kirándulások egyaránt csökkentik a fáradságérzet, a depressziós tünetek kialakulásának esélyét.

Öt év alatt legalább egyszer nyaralt, a korcsoportok százalékában, 2000 A 25-74 éves megkérdezettek közül a 2000-ben kirándulók és üdülők korcsoportokon belüli aránya (%)

A magukat fáradtnak, kimerültnek érzők aránya aszerint, hogy voltak-e kirándulni, üdülni az előző 12 hónapban, 2000 Az öt éven belül legalább egyszer üdülő, valamint 2000-ben üdülő és kiránduló népesség korcsoportokon belüli aránya;
az üdülés és kirándulás összefüggése a fáradtságérzettel