Dr. Joubert Kálmán (tudományos munkatárs, KSH, Népességtudományi Kutatóintézet)

A gyermekek növekedése, fejlődése, gyarapodása születéstől a felnőttkor határáig (18 éves korig)

Az újszülöttkor

Amikor a környezetünkben gyermek születik, az érdeklődő rokon, barát első kérdésével természetesen az édesanya és az újszülött hogylétét tudakolja. A „Jól vannak, egészségesek.” választ követően a leggyakoribb kérdések: „Fiú, leány?”, és „Mekkora a baba?”. Erre a boldog szülők, vagy nagyszülők rögtön sorolják: a gyermek nemét, majd, hogy hány gramm volt a súlya, hány cm a hossza, sőt újabban azt is hozzáfűzik, – tapasztalva, hogy az orvosok mennyire fontosnak tartják – hogy hányadik hétre született.

Nem véletlen, hogy egy újszülött világrajövetelét követően ezek a kérdések hangzanak el leggyakrabban, ugyanis a válaszok alapján a szakemberek képet kapnak az újszülött biológiai fejlettségéről, tápláltságáról, egészségkockázatáról. Vegyük tehát sorra e változókat:

A terhességtartam: a fogamzástól a baba világrajöveteléig eltelt idő. Ezt korábban 4 hetes ún. holdhónapokban számolták, az 1970-es évek elejétől számolják a világon mindenütt a terhességtartamot, az utolsó menstruáció első napjától számított betöltött hetekben. A magzat méhen belüli teljes kifejlődéséhez, „érettségéhez” legalább 37 hétre van szükség. Azok az újszülöttek, akik a 37 - 42. héten jönnek világra – s így születik a babák 92%-a – az időre születettek. Mindössze 7,5%-uk születik 36. hétre vagy hamarabb: ők az ún. koraszülöttek. Érthető módon, minél korábban jön világra egy baba, annál kevésbé van ideje szervezetének kifejlődésében felkészülni a méhen kívüli életre, így annál esendőbb, minél rövidebb időt tölt az anyaméhben.

A születési súly: az újszülött grammban megadott testsúlya. Európában és így hazánkban is a 2500-4500g közötti születési súlyt tekintik megfelelőnek, az ennél kisebbek az ún. kissúlyú szülöttek, a nagyobbak a túlsúlyosak. A kissúlyúak aránya napjainkban 8,5%, ami magasabb a nyugat-európai átlagnál. A tapasztalati tények azt mutatják, hogy minél kisebb egy baba születési súlya 2500g-nál, annál esendőbb. Azt is meg kell jegyeznünk, hogy minél nagyobb a magzat túlsúlya annál nagyobb kockázatot jelenthet a saját és az édesanya egészségére.

A fenti két tényezőt együttesen vizsgálva dolgozták ki a születési súly terhességi hetenkénti megoszlásán alapuló, terhességtartam szerinti születési súly standardokat, külön a fiú és a leány újszülöttekre. Ezzel az összefüggéssel már megalapozottabban megítélhető az újszülött tápláltsága, fejlettsége, mintha csak a súlyát, vagy csak a terhességtartamát vennénk figyelembe.

Percentilisek: Az alábbiakban bemutatott születési súly standardok az 1990-96. évi országos élveszületési adatok alapján készültek. A percentilisek jelentése: az adott terhességtartamhoz tartozó születési súlyok megoszlásának kitüntetett százalékos értékei. Pl.: a fiúknál a 38. héthez tartozó 10. percentilis jelentése: a fiúk 10%-a 2620g-mal, vagy annál kisebb súllyal születik, vagy másként fogalmazva: 90%-uk 2620g-nál nagyobb súllyal jön világra. Ennek megfelelően az 50. percentilis jelentése: az adott héten világra jött babák fele ennél kisebb, fele ennél nagyobb súllyal születik.

Az orvosok megállapítása alapján elmondható, hogy azok az újszülöttek tekinthetők a méhen belül megfelelően tápláltaknak, akik születési súlya a terhességtartam szerinti súlymegoszlás 10. és 90. percentilis között van. A 10. percentilisnél kisebb súllyal születettek valamilyen okból nem kaptak az anyaméhben elegendő táplálékot, alultápláltan, sorvadtan jönnek világra. A 90. percentilis fölötti születési súlyúak a túltáplált, elhízott újszülöttek.

Mit tehetnek a szülők, elsősorban az édesanya, hogy pocijában a magzata optimálisan növekedjen, fejlődjön?

Tudatosan kell felkészülni az anyaságra, apaságra. Változtassunk életmódunkon, még mielőtt mindent megteszünk a fogamzás érdekében. Az életmód-változtatás legfontosabb elemei: a dohányzás teljes elhagyása; az alkoholfogyasztás, a rendszertelen életmód felfüggesztése; a rendszeres, tudatosan megtervezett táplálkozás, minden nap fogyasszunk gyümölcsöt, zöldségfélét. A várandósoknak oda kell figyelni a terhesség alatti súlygyarapodásukra, tévhit, hogy kettő helyett kell enniük! Nagyon fontos a rendszeres testmozgás: terhestorna, séta.

A születéskori testtömeg referencia-percencentilisei az 1990–96 évi országos születési adatok alapján (fiúk) A születéskori testtömeg referencia-percencentilisei az 1990–96 évi országos születési adatok alapján (fiúk) © Joubert K. – KSH Népességtudományi Kutatóintézet
Joubert K.: Magyar születéskori testtömeg- és testhossz-standardok az 1990–96. évi országos élveszületési adatok alapján.
Magyar Nőorvosok Lapja 63 (2) 155–163. o. (2000)

A születéskori testtömeg referencia-percencentilisei az 1990–96 évi országos születési adatok alapján (leányok) A születéskori testtömeg referencia-percencentilisei az 1990–96 évi országos születési adatok alapján (leányok) © Joubert K. – KSH Népességtudományi Kutatóintézet
Joubert K.: Magyar születéskori testtömeg- és testhossz-standardok az 1990–96. évi országos élveszületési adatok alapján.
Magyar Nőorvosok Lapja 63 (2) 155–163. o. (2000)