Ugrás a tartalomhoz

INSPIRE – A népesség eloszlása – demográfia

A téradattéma meghatározása

A népesség földrajzi eloszlása – beleértve a népességi jellemzőket és a tevékenységi szinteket is – földrajzi rácsrendszer, régió, közigazgatási egység vagy más elemzési egység alapján összesítve.


Téradatok

A 2011. évi népszámlálásból származó népesség- és lakásszámadatok sorolhatók ide. Az adatokat sűrűség- vagy más néven gridtérképeken tüntettük fel. Ezeken Magyarország nem közigazgatási határok, hanem egy 1 km²-es rácsháló mentén van felosztva, az egyes cellák (gridek) színe a beleeső adat abszolút számának növekedésével sötétedik. Ezt a címek EOV koordinátákkal történő azonosítása teszi lehetővé.


1 km²-re jutó lakónépesség 1 km²-re jutó lakónépesség
A térképen az 1 km²-re jutó lakónépesség látható. Minél sötétebb egy cella, annál több lakos található benne. Érdekesség, hogy vízrajz és úthálózat nélkül, csupán a népesség eloszlásából is kirajzolódik Magyarország térképe: felismerhetők a nagy tavak és folyók, megjelennek a nagyvárosok belső, sűrűn lakott részei, az alföldi területeken pedig az elszórtan, ritkán lakott tanyavilág.
Térkép letöltése » (pdf, 2 799 KB)    Adatok letöltése » (xlsx, 1 485 KB)   
Metaadatok letöltése » (xls, 36 KB)1 km²-re jutó lakásállomány 1 km²-re jutó lakásállomány
A térképen az 1 km²-re jutó lakásállomány látható. A lakásállomány a lakott lakásokat, a nem lakott (idényszerűen, másodlagosan lakott, más célra használt vagy üres) lakásokat, valamint a lakott üdülőket tartalmazza. Minél sötétebb egy cella, annál több lakás található benne. Érdekesség, hogy vízrajz és úthálózat nélkül, csupán a lakásállomány eloszlásából is kirajzolódik Magyarország térképe: felismerhetők a nagy tavak és folyók, megjelennek a nagyvárosok belső, sűrűn lakott részei, az alföldi területeken pedig az elszórtan, ritkán lakott tanyavilág.
Térkép letöltése » (pdf, 2 809 KB)    Adatok letöltése » (xlsx, 1 518 KB)   
Metaadatok letöltése » (xls, 36 KB)