Ugrás a tartalomhoz

Intrastat - Hírek, aktualitások

Tisztelt Adatszolgáltatók!

 

A brit parlament elfogadta a kilépési megállapodást, amelynek következtében az Egyesült Királyság 2020. február 1-jén kilép az Európai Unióból, amennyiben ezt az Európai Parlament is jóváhagyja. A brit kilépést – az elfogadott megállapodás szerint – 2020. december 31-ig tartó átmeneti időszak követi.

Az Egyesült Királyságra vonatkozó termék-külkereskedelmi adatokat továbbra is az Intrastat jelentésben kérjük jelenteni! 2020. december 31-ig az Egyesült Királyság a vámunió része marad, azaz az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti áruforgalomban továbbra sem kell a vámeljárásokra vonatkozó szabályokat alkalmazni. Az átmeneti időszakban az Egyesült Királyságban továbbra is az uniós jogot kell alkalmazni, a tagállamok körébe az Egyesült Királyság továbbra is beleértendő.


A beküldendő fájlok előállításával kapcsolatban az Elektronikus adatszolgáltatás menüpont alatt találnak információkat.

A KSH-ELEKTRA-rendszer használatával, illetve regisztrációval kapcsolatos kérdésekben forduljanak az Elektra Ügyfélszolgálathoz az ingyenesen hívható 06 80 200-766 telefonszámon.

Fontos változás 2020-tól, hogy Campione d’Italia Olaszország exklávé területe Intrastat körébe tartozik.

A Kiszállítás kérdőíven a „Származási ország” és a „Partner adószáma” kitöltése 2020-ban még önkéntes. Kérjük azonban, hogy a lehetőségeikhez mérten szíveskedjenek e két adat gyűjtéséről is gondoskodni, mert 2021-től kötelező a jelentésük.

Köszönjük az együttműködést!


A Központi Statisztikai Hivatal tájékoztatása az OSAP 2010 és 2012 számú INTRASTAT adatszolgáltatás 2020-ban érvényes küszöbértékeiről

Adatszolgáltatási küszöbértékek

  1. Beérkezés esetén 170 millió Ft, kiszállítás esetén 100 millió Ft.
  2. b. A bérmunka (41, 42, 51, 52) ügyletek bármelyikét jelentő gazdasági szervezetekre egyedi szabályozás vonatkozik. Ha a gazdasági szervezet egyik irányban adat-szolgáltatásra kötelezett, másik irányú forgalmát is köteles – küszöbértéktől függetlenül – jelenteni.

A küszöbértékek az alábbiak szerint határozzák meg az adatszolgáltatási kötelezettséget:

Az OSAP 2010 nyilvántartási számú Intrastat kiszállítás kérdőív kitöltésére kötelezettek azok a gazdasági szervezetek, amelyek EU tagállamokba történő kiszállításainak éves értéke meghaladja a 100 millió forintot. Azok a gazdasági szervezetek, amelyeknek 51-es, illetve 52-es kódú bérmunka ügyletei (is) vannak, vagy EU tagállamokba történő kiszállításainak éves értéke meghaladja a 14 milliárd forintot statisztikai érték jelentésére is kötelezettek. (100 millió és 14 milliárd forint között az adatszolgáltatónak csak az 51-es, illetve 52-es kódú ügyleteiről kell statisztikai értéket közölnie.)

Az OSAP 2012 nyilvántartási számú Intrastat beérkezés kérdőív kitöltésére kötelezettek azok a gazdasági szervezetek, amelyek EU tagállamokból történő beérkezéseinek éves értéke meghaladja a 170 millió forintot. Azok a gazdasági szervezetek, amelyeknek 51-es, illetve 52-es kódú bérmunka ügyletei (is) vannak, vagy EU tagállamokból történő beérkezéseinek éves értéke meghaladja az 5 milliárd forintot statisztikai érték jelentésére is kötelezettek. (170 millió és 5 milliárd forint között az adatszolgáltatónak csak az 51-es, illetve 52-es kódú ügyleteiről kell statisztikai értéket közölnie.)

A gazdasági szervezet a naptári év azon hónapjától köteles Intrastat adatszolgáltatást teljesíteni, amikor az előző tizenkét havi Intrastat-jelentésének, vagy annak hiányában áfa-bevallásában szereplő közösségi beszerzésének, illetve közösségi értékesítésének összesített értéke meghaladja az adatszolgáltatási küszöbértéket.