NyitóoldalAdatszolgáltatóinknakIntrastat

Intrastat - Hírek, aktualitások

Tisztelt Adatszolgáltató!

 

A 2013-as év adatainak végső lezárására 2014. június 24-én kerül sor. Amennyiben az elmúlt év adatait javítani illetve módosítani szeretnék, kérjük, eddig az időpontig szíveskedjenek azt megtenni. Az elmaradt jelentéseket haladéktalanul szíveskedjenek pótolni! Június 24-e után a 2013-as adatok módosítására már nem lesz lehetőség.

 


 

Az alábbiakban tájékoztatjuk az Intrastat 2014. évi változásairól, amelyek először a 2014. januári (beküldési határidő 2014. február 15.) jelentéseket érintik.

 

1. Küszöbértékek

 

millió Ft
Küszöbérték Beérkezés Kiszállítás
Adatszolgáltatási 100 100
Kiemelt 4.500 14.000

 

Továbbra is egyedi szabályozás vonatkozik a bérmunka (41, 42, 51, 52) ügyleteket (is) jelentő gazdasági szervezetekre; ha egyik irányban adatszolgáltatásra kötelezettek és arra bérmunka ügyletet is jelentenek, akkor másik irányú forgalmukat is kötelesek – küszöbértéktől függetlenül – jelenteni.

 

2. Jóváhagyó vezető adatai

 

Új adatok a kérdőíven a jóváhagyó vezető adatai. Jóváhagyó vezető az Intrastat-jelentés határidőre történő helyes kitöltéséért felelős személy. Ügynökség alkalmazása esetén ez a személy is lehet az ügynökség munkatársa.

 

  • A papír kérdőíven, a lap alján kell megadni a jóváhagyó vezető adatait (a kitöltőhöz hasonlóan csak az első oldalon). A kérdőívet a jóváhagyó vezetőnek kell aláírnia.
    Minta kérdőív a www.ksh.hu/intrastat honlapon található a Kérdőívek menüpontban.
  • Elektronikusan jelentőknek az első bejelentkezéskor, a kezdő lapon kötelező megadni ezt az információt.

 

3. Kombinált nómenklatúra

 

A "Termék kódja" valamint a "Mennyiség" kitöltéséhez a 2014. januári adatok jelentésétől kezdődően a Kombinált nómenklatúra 2014. évi változatát kell alkalmazni.
A vonatkozó uniós jogszabály a 2014-ben érvényes, hierarchikus kódokkal, valamint a kódváltozásokkal kapcsolatos, szokásos táblázatok megtalálhatók a www.ksh.hu/intrastat honlap Kombinált nómenklatúra menüpontjában.
A 8 jegyű termékkódok és a hozzájuk tartozó kiegészítő mértékegységek Excel formátumú listája január első felében kerül ki a honlapra. A késedelemért elnézésüket kérjük.

 

4. Gyakori hibák

 

  • Felhívjuk szíves figyelmüket hogy gépek alkatrészeinek beérkezésekor/kiszállításakor gyakori a hibás termékkód, mivel azokat egyes esetekben a teljes gép kódján, más esetekben azonban attól eltérő kódon kell szerepeltetni. Alkatrészek forgalmának jelentésekor kövessék a Kitöltési útmutató C mellékletében található útmutatást.
  • Továbbra is jelenteni kell az EU-ból beruházási céllal beérkezett termékeket!

 

 

A 2014-re vonatkozó Kitöltési útmutató szintén a www.ksh.hu honlap Intrastat web-lapján található.

Ha a fenti változásokkal kapcsolatban kérdésük van, keressék az Intrastat ügyfélszolgálatot (tel.: 06-1-880-8950), vagy az info@intrastatksh.hu e-mail címen.

 

Budapest, 2013. december

Szabó Péter s.k.
főosztályvezető