Intrastat - Hírek, aktualitások

Tisztelt Adatszolgáltató!

 

Ezúton tájékoztatjuk, hogy a 2019. évtől az Intrastat adatszolgáltatás kizárólag a KSH-ELEKTRA-rendszeren keresztül lehet teljesíteni.

A beküldendő fájlok előállításával kapcsolatban az Elektronikus adatszolgáltatás menüpont alatt találnak információkat.

A KSH-ELEKTRA-rendszer használatával, illetve regisztrációval kapcsolatos kérdésekben forduljanak az Elektra Ügyfélszolgálathoz az ingyenesen hívható 06 80 200-766 telefonszámon.

További fontos változás 2019-től, hogy

  • a KSH-ELEKTRA-kérdőívben az adatoknak tételszinten összesítve kell szerepelniük: amennyiben a tételek minden paramétere (termékkód, ügyletkód stb.) megegyezik, akkor ezek összevonása havonta kötelező;
  • a „Fuvarozási mód” és a „Szállítási feltétel” mindkét irányban, az „EU-n kívüli rendeltetési ország” kiszállítás irányban törlésre kerültek;
  • a Kiszállítás kérdőívre felkerült a „Származási ország” és a „Partner adószáma”, amelyek kitöltése 2019-ben még önkéntes. Kérjük azonban, hogy a lehetőségeikhez mérten szíveskedjenek e két adat gyűjtéséről is gondoskodni, mert várhatóan – az európai uniós jogszabályok változása miatt – 2020-tól kötelező lesz a jelentésük.

Köszönjük az együttműködést!


A Központi Statisztikai Hivatal tájékoztatása az OSAP 2010 és 2012 számú INTRASTAT adatszolgáltatás 2019-ben érvényes küszöbértékeiről

 

Adatszolgáltatási küszöbértékek

  1. Beérkezés esetén 170 millió Ft, kiszállítás esetén 100 millió Ft.
  2. A bérmunka (41, 42, 51, 52) ügyletek bármelyikét jelentő gazdasági szervezetekre egyedi szabályozás vonatkozik. Ha a gazdasági szervezet egyik irányban adat-szolgáltatásra kötelezett, másik irányú forgalmát is köteles – küszöbértéktől függetlenül – jelenteni.

 

A küszöbértékek az alábbiak szerint határozzák meg az adatszolgáltatási kötelezettséget:

 

Az OSAP 2010 nyilvántartási számú Intrastat kiszállítás kérdőív kitöltésére kötelezettek azok a gazdasági szervezetek, amelyek EU tagállamokba történő kiszállításainak éves értéke meghaladja a 100 millió forintot. Azok a gazdasági szervezetek, amelyeknek 51-es, illetve 52-es kódú bérmunka ügyletei (is) vannak, vagy EU tagállamokba történő kiszállításainak éves értéke meghaladja a 14 milliárd forintot statisztikai érték jelentésére is kötelezettek. (100 millió és 14 milliárd forint között az adatszolgáltatónak csak az 51-es, illetve 52-es kódú ügyleteiről kell statisztikai értéket közölnie.)

 

Az OSAP 2012 nyilvántartási számú Intrastat beérkezés kérdőív kitöltésére kötelezettek azok a gazdasági szervezetek, amelyek EU tagállamokból történő beérkezéseinek éves értéke meghaladja a 170 millió forintot. Azok a gazdasági szervezetek, amelyeknek 51-es, illetve 52-es kódú bérmunka ügyletei (is) vannak, vagy EU tagállamokból történő beérkezéseinek éves értéke meghaladja az 5 milliárd forintot statisztikai érték jelentésére is kötelezettek. (170 millió és 5 milliárd forint között az adatszolgáltatónak csak az 51-es, illetve 52-es kódú ügyleteiről kell statisztikai értéket közölnie.)

 

A gazdasági szervezet a naptári év azon hónapjától köteles Intrastat adatszolgáltatást teljesíteni, amikor az előző tizenkét havi Intrastat-jelentésének, vagy annak hiányában áfa-bevallásában szereplő közösségi beszerzésének, illetve közösségi értékesítésének összesített értéke meghaladja az adatszolgáltatási küszöbértéket.