Hivatalos Statisztikai Szolgálat (HSSz)

A hivatalos statisztikai tevékenységet a 2017 január elsején hatályba lépett 2016. évi CLV. törvény a hivatalos statisztikáról és a végrehajtására kiadott 184/2017. (VII. 5.) Korm. rendelet szabályozza.

 

A hivatalos statisztikai tevékenység a hivatalos tájékoztatást és a társadalom általános tájékozottságát statisztikai adatok nyilvánosságra hozatalával szolgáló, tényekre alapozott döntéshozatalt támogató, törvényben szabályozott közfeladat.

 

E tevékenység célja, hogy a jó minőségű statisztikai információk által valósághű, tárgyilagos képet adjon a társadalom, a gazdaság, a környezet állapotáról, annak változásairól, a közvélemény, a gazdasági szervezetek – beleértve a pénzügyi piacokat –, az állami szervezetek, önkormányzatok, a civil szervezetek, a tudományos tevékenységet végzők, a média szereplői, az Európai Unió intézményei, valamint további nemzetközi szervezetek számára.

 

A Hivatalos Statisztikai Szolgálatot (HSSz) azok a szervezetek alkotják, amelyek a fentiek szerint meghatározott hivatalos statisztika előállításában tevékeny szerepet vállalnak.

 

A Hivatalos Statisztikai Szolgálat jelenlegi tagjai a Központi Statisztikai Hivatalon túlmenően: Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI), Agrárminisztérium (AM), Belügyminisztérium (BM), Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), Igazságügyi Minisztérium (IM), Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM), Legfőbb Ügyészség (LÜ), Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), Magyar Nemzeti Bank (MNB), Miniszterelnökség (ME), Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH), Országos Bírósági Hivatal (OBH), Pénzügyminisztérium (PM).

 

A Központi Statisztikai Hivatalnak (KSH), a hivatalos statisztikáért felelős, szakmailag független kormányhivatalként a legfőbb feladatai között szerepel a HSSz hivatalos statisztikai tevékenységének koordinációja, a hivatalos statisztikai tevékenységgel kapcsolatos iránymutatások és ajánlások kiadása.

 

Annak érdekében, hogy a felhasználók a hivatalos statisztika egészéről tájékozódhassanak, a KSH létrehozta a HSSz internetes honlapját, amely bemutatja mindazokat a szervezeteket, amelyek a hivatalos statisztika előállításáért – a KSH mellett – felelősek.

 

A honlap látogatói szervezetre bontva megismerhetik az adott HSSZ-tag hivatalos statisztikai tevékenységét, az így előállított statisztikai adatok és termékek körét, azok elérhetőségeit. A kapcsolatfelvételt támogatja, hogy a HSSZ-tagok kapcsolattartóinak adatai rendelkezésre állnak a felhasználók számára. Az oldal a HSSz nyilvános dokumentumainak, fontos eseményeinek bemutatását is szolgálja.

 

A HSSz működésében jelentős szakmai összehangoló szerepet lát el a Nemzeti Statisztikai Koordinációs Testület (NSKT), a felhasználói igények és az adatszolgáltatói vélemények érvényesülése szempontjából pedig az Országos Statisztikai Tanács (OST). Mindkét testület nyilvános dokumentumainak és a HSSz fontos eseményeinek bemutatását is szolgálja ez a weboldal.