Ugrás a tartalomhoz

INSPIRE – Mezőgazdasági és akvakultúra-ágazati létesítmények

A téradattéma meghatározása

Mezőgazdasági és akvakultúra-ágazati létesítmények: mezőgazdasági eszközök és termelőlétesítmények (beleértve az öntözőrendszereket, üvegházakat és istállókat).


Téradatok

A 2010. évi általános mezőgazdasági összeírásból származó gazdaságszám- és mezőgazdaságimunkaerő-adatok sorolhatók ide. Az adatokat sűrűség- vagy más néven gridtérképeken tüntettük fel. Ezeken Magyarország nem közigazgatási határok, hanem egy 25 km²-es rácsháló mentén van felosztva, az egyes cellák (gridek) színe a beleeső adat abszolút számának növekedésével sötétedik. Ezt a gazdaságok EOV koordinátákkal történő székhely szerinti azonosítása teszi lehetővé.


25 km²-re jutó gazdaságok száma (gazdaságsűrűség), 2010 25 km²-re jutó gazdaságok száma (gazdaságsűrűség), 2010
Magyarország területét egy 25 km²-es rácsháló fedi, az egyes cellák (gridek) színe a beleeső gazdaságok számával egyenesen arányos. 2010-ben 577 ezer gazdaságot írtak össze az általános mezőgazdasági összeírás során, ebből közel 568 ezer egyéni gazdaság és valamivel több mint 9 ezer gazdasági szervezet. A gazdaságok területi megoszlását ezért alapvetően az egyéni gazdaságok elhelyezkedése határozza meg. Magas az érték a budapesti agglomerációtól induló Szegedig húzódó tengelyen, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Ezeken a területeken a gyümölcs- és a zöldségtermesztés magas aránya jellemző.
Térkép letöltése » (pdf, 1 198 KB)    Adatok letöltése » (xlsx, 125 KB)    Metaadatok letöltése » (xls, 36 KB)25 km²-re jutó éves munkaerőegység, 2010 25 km²-re jutó éves munkaerőegység, 2010
Magyarország területét egy 25 km²-es rácsháló fedi, az egyes cellák (gridek) színe a beleeső gazdaságokban végzett, éves munkaerő-egységben (1 ÉME=1800óra) kifejezett mezőgazdaságimunkaerő-ráfordítással egyenesen arányos. 2010-ben az általános mezőgazdasági összeírás adatai szerint a nem fizetett munkaerő és az állandó alkalmazottak által végzett mezőgazdasági tevékenység annyi időt kötött le, mintha 403 ezer ember egész évben teljes munkaidőben dolgozott volna (az időszaki munkaerőt nem ábrázoltuk a térképen). A munkaerő-sűrűség a gazdaságsűrűséghez hasonló képet mutat. A munkaerő-ráfordítás a nagy élőmunka-igényű ágazatokban, a gyümölcs- és zöldségtermesztésben magasabb, ezért az Alföld középső és északkeleti területein rajzolódnak ki sötétebb foltok.
Térkép letöltése » (pdf, 634 KB)    Adatok letöltése » (xlsx, 138 KB)    Metaadatok letöltése » (xls, 36 KB)