Elemzések

A koronavírus-járvány lehetséges hatásai a mezőgazdasági idénymunkára

A koronavírus-járvány miatt a mezőgazdasági munkák elvégzése hazánkban is gondot jelenthet, mivel nehezebb időszaki alkalmazottakat találni, részben a bevezetett határlezárások miatt is. A legnagyobb mértékben a gyümölcs- és szőlőtermesztők, valamint a kertészetek foglalkoztatnak idénymunkásokat. Az egyes ágazatokban a munkacsúcs az év során más-más időszakban jelentkezik, így eltérő a gazdaságok kitettsége attól függően, hogy a korlátozó intézkedések hatása, az esetleges munkaerőhiány meddig tart.

A külföldi vendégek elmaradása jelentős forgalom- és bevételkiesést okoz

A koronavírus-járvány következtében meghozott utazási korlátozások bevezetése, a külföldi vendégforgalom évek óta tartó folyamatos bővülését törte meg hazánkban is. 2020 márciusában jelentősen visszaesett a nemzetközi turizmus. Az elmúlt években a külföldiek generálták a vendégforgalom mintegy felét a kereskedelmi szálláshelyeken, az utazásokhoz kapcsolódó kiadásaik összege pedig 2019-ben elérte a 2,3 ezer milliárd forintot.

Egyéni vállalkozók tevékenységének szüneteltetése

A koronavírus-járvány miatti intézkedések hazai gazdasági következményei azonnal és közvetlenül érintettek számos személyes szolgáltatást nyújtó egyéni vállalkozót. 2020 márciusának második felében már jelentősen nőtt azoknak a számuk, akik felfüggesztették a tevékenységük, április 1-jére pedig hatalmas ugrás következett be. A legtöbb szüneteltetés a fodrászat, szépségápolás területén fordul elő, arányaiban viszont leginkább a járművezető-oktatókat érintette.

Érettségizők a koronavírus-járvány árnyékában

A 2019/2020-as tanévben 64 ezren tanulnak nappali rendszer szerint a gimnáziumok és a szakgimnáziumok 12., illetve a szakközépiskolák érettségi vizsgára felkészítő 13. évfolyamain. A tanulók közel negyede Budapesten, további 6,0–7,8%-a Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, illetve Hajdú-Bihar megyében várja az érettségi vizsgákat. Az érettségi vizsga előtt állók körében a gimnazisták aránya a fővárosban, Baranya és Pest megyében, a szakgimnazistáké pedig Győr-Moson-Sopron és Fejér megyében a legnagyobb.

A globális keresletcsökkenés miatt jelentősen esnek az üzemanyagárak

A 2019 decemberében kitört és igen rövid idő alatt világméretűvé szélesedett koronavírus-járvány gazdasági hatása az olajárak zuhanásán keresztül hazánkban is begyűrűzött az üzemanyagárak alakulásába. 2020. január 1. és április 1. között az autóbenzin országos nagykereskedelmi átlagára összesen 16, a gázolajé 14 alkalommal mérséklődött. A lakossági fogyasztásban kitüntetett szereppel bíró járműüzemanyagok fogyasztói árának csökkenése márciusban már számottevően mérsékelte az infláció ütemét.

Az olaszországi gyárbezárások esetleges hatásai a magyar gazdaságra

Az olasz gazdaság alapszintű működésre való átállása hatást gyakorolhat a hazai gazdaság működésére is. Hazánk teljes exportjából az Olaszországba irányuló termékforgalom 2019-ben 5,6%-kal részesedett, míg a teljes import 4,5%-a Olaszországból származott.

Területi különbségek a koronavírus-járvány árnyékában

Az elmúlt három hónapban globális méretűvé vált koronavírus-járvány erős hatást gyakorol hazánk gazdasági folyamataira és a lakosság mindennapjait is átírja. A hatások az ország egyes részeit eltérően érinthetik. Ennek mértéke nagyban függ attól, hogy az ottani gazdasági-társadalmi szerkezet milyen jellemzőkkel bír, illetve a leginkább érintett területek vagy csoportok mekkora súlyt képviselnek a térségben.