Ugrás a tartalomhoz

Összefoglaló táblák (STADAT) - Általános ismertető

A kész táblákat tartalmazó táblarendszer a KSH által gyűjtött, illetve más szervezetektől átvett, legfontosabb adatokat, mutatókat tartalmazza. A könnyebb tájékozódás érdekében a táblákat 7 nagy témakör köré csoportosítottuk:

 

  1. Népesség, népmozgalom
  2. Társadalom
  3. Általános gazdasági mutatók
  4. Gazdasági ágazatok
  5. Környezet
  6. Területi adatok
  7. Nemzetközi adatok

 

A témakörökön belül külön táblákban mutatjuk be az éves, évközi és hosszú idősoros adatokat. Az éves adatok idősorai mélyrehatóbb tájékoztatást nyújtanak hazánk társadalmi, gazdasági helyzetéről. Az évközi adatok rövidebb idősorai révén a havi és/vagy a negyedéves változások kísérhetők figyelemmel. Hosszabb időszakra visszatekintő idősorainkat csak a főbb mutatókra publikáljuk.

Területi adatainkat megyékre és régiókra bontva, a fontosabb nemzetközi mutatókat pedig az Európai Unió tagországaira, illetve ezen felül még néhány országra vonatkozóan közöljük, biztosítva ezzel az országon belüli, illetve az országok közötti összehasonlítás lehetőségét. A táblák tartalmát a KSH munkatársai évente felülvizsgálják, figyelembe véve a felhasználói igényeket és az adatgyűjtések változásait.

 

A táblákban az éves előzetes adatok kék színnel, míg a korábbi évekre visszamenőleges adatjavítások zöld színnel vannak jelölve. Az egyes témakörök tartalomjegyzékében feltüntetjük a táblák frissítésének a pontos dátumát is, mely a frissítést követő három napig piros színnel jelenik meg. A táblák értelmezéséhez módszertani útmutató nyújt segítséget. Ha valaki szeretne több információt kapni arról, hogy mi van az "adatok mögött", keresse a Módszertani információk (metaadatok) menüpontot.

Az egyes táblák megjelenítését követően elérhetők a témához kapcsolódó homogén adatkörök a Tájékoztatási adatbázisból, a kiadványok, valamint a térképek.

A táblák ingyenesen letölthetők – excel-formátumban is –, illetve nyomtathatók.

 

A táblákkal kapcsolatos észrevételeit, javaslatait a adatgyujtemenyek@ksh.hu e-mailre várjuk.

 

Jó böngészést kívánnak a szerkesztők!