ESA2010 – Gyakran Ismételt Kérdések

Mi a Nemzeti számlák európai rendszere (ESA)?

A Nemzeti és regionális számlák európai rendszere nemzetközileg összehangolt elszámolási rendszerként szolgál a gazdaság egészének, összetevőinek más gazdaságokkal való kapcsolatának rendszerbe foglalt, részletes leírásához.

Miért fontos a Nemzeti számlák európai rendszere?

Európában a nemzeti számláknak különösen fontos szerepük van. Számos olyan mutató alapjául szolgálnak, amely az Európai Unió gazdasági irányításának a gerincét adja. Az európai fiskális politikát a túlzott deficit eljárás alatt az államháztartási hiány és az államadósság aránya alapján határozzák meg. A makrogazdasági egyensúlyhiány kezelésére szolgáló eljárás számos mutatója alapul a nemzeti számlákon. A bruttó hazai termék (GDP) negyedéves növekedési rátája az euro zóna monetáris politikájának különösen fontos háttéreleme. A nemzeti számlák alapján számolják az egyes országok bruttó nemzeti jövedelmét, mely alapján az Európai Unió költségvetéséhez való hozzájárulást is teljesítik az országok. Továbbá a területi GDP mutatót használják a strukturális alapok megfelelő elosztásához is. Ez magyarázza, hogy miért szükséges Európában a legjobb összehasonlíthatóság és pontosság.

Miért kerül bevezetésre egy új Nemzeti számlák európai rendszere?

A nemzeti számlák adatainak alapjául szolgáló jelenlegi módszertani keretrendszert (ESA 1995) váltja fel 2014 szeptemberében az új Nemzeti számlák európai rendszere (ESA 2010). Az ESA 2010 felülvizsgálja és korszerűsíti a tagországokra vonatkozó nemzeti számlák előállításához és az Eurostat számára történő adatátadáshoz használt általános standardokat, osztályozásokat és elszámolási szabályokat.

Az elmúlt húsz évben jelentős hatások érték a gazdaságokat. Különösen az infókommunikáció növekvő szerepe a termelési folyamatban, a növekvő jelentősége az immateriális javaknak, szellemi termékeknek, és a gazdasági rendszerek globalizálódása. A makrogazdasági statisztikákat összeállításának folyamatát módosítani szükséges olyan módon, hogy megfelelően visszatükrözzék e változásokat.

A nemzeti számlák kulcsfontosságú helyen szerepelnek a gazdasági statisztikák között, továbbá biztosítják a statisztikai keretrendszert a gazdaságok elemzéséhez. Ebből kifolyólag lépést kell tartania a gazdaság szerkezetének változásával, hogy fontossága fenntartható legyen. Továbbá még időszerűbb információkkal kell kiszolgálnia a felhasználókat.

A nemzeti számlák rendszerének alkalmazása nem csak Európában használatos, hanem világszerte. Az európai ESA 2010 a testvére az SNA 2008, amely hivatalos bevezetése jelenleg is zajlik a világon. Az Egyesült Államok 2013 augusztusában vezette be az SNA 2008-at. Európában 2014-ben kerül bevezetésre az ESA 2010 előre meghatározott ütemterv szerint.