Ugrás a tartalomhoz

Sajtószoba - KSH Podcast

(El)Indul(t) a KSH podcast csatornája!

Big data, kísérleti statisztika, népszámlálás, agárcenzus. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) júliustól új felületen – egy podcast csatornán – nyújt havonta betekintést a „színfalak” mögé, melyben a statisztika világába kívánja elkalauzolni a hallgatókat. A hivatal online felületein elérhető tematikus „rádióadása” érdekes kérdésekre keresi a választ úgy, hogy közben szórakoztató és informál. A KSH podcastok az összes nagyobb streaming szolgáltatónál elérhetővé válnak.

A KSH podcast csatornája»

KSH Podcast 8. rész

A fogyasztóiár-index számításáról

2021. január 13.

A fogyasztóiár-index a háztartások által saját felhasználásra vásárolt termékek és szolgáltatások időben bekövetkező átlagos árváltozását méri – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) idei első podcast-adásából, amelynek témája a fogyasztóiár-index számítása volt. Quittner Péter, a KSH Nemzeti számlák főosztály fogyasztói árak osztályvezetője beszélt a módszertanról, nemzetközi példákról, és megválaszolta az index számítását érő kritikákat is.
A podcastet itt lehet meghallgatni: https://anchor.fm/ksh-podcast/episodes/KSH-Podcast-8--rsz-A-fogyasztir-index-szmtsrl-eot9ob

KSH Podcast 7. rész

Évzáró podcast-beszélgetés a KSH elnökével

2020. december 21.

„A statisztika előállítása szempontjából zavaros időszak volt 2020, amely az újratervezés évének is tekinthető” – mondta évzáró podcast-beszélgetésében Dr. Vukovich Gabriella. A KSH elnöke – akit Bognár Gergely, a KSH szóvivője kérdezett – beszélt a rendhagyó módon idén két szakaszban megvalósult Agrárcenzusról, az idei év kihívásairól, a 2021-es népszámlálás feladatairól, és a jövő év terveiről is.
A podcastet itt lehet meghallgatni: https://anchor.fm/ksh-podcast/episodes/KSH-Podcast-7--rsz-vzr-beszlgets-eo2jbv

KSH Podcast 6. rész

A számontartott nemzet című térképalbumról – beszélgetés Rovács Barnával

2020. december 11.

„Trianon nem volt még soha ennyire szép” – írta a Mandiner A számontartott nemzet című térképalbumról. A 238 térképet és 13 tanulmányt tartalmazó kötetet a trianoni évfordulóra adta ki a KSH és a KSH Könyvtár. A kötet elkészítésének lépéseiről, a kihívásokról, és az album különlegességeiről is kérdezte a KSH podcast-adásában Bognár Gergely szóvivő Rovács Barna geográfus-statisztikust, a kötet egyik szerkesztőjét, a KSH Népszámlálási és népesedési statisztikai főosztály munkatársát.
A podcastet itt lehet meghallgatni: https://anchor.fm/ksh-podcast/episodes/KSH-Podcast-6--rsz-Beszlgets-a-Szmontartott-nemzet-cm-trkpalbumrl-enlk0c

KSH Podcast 5. rész

Beszélgetés a KSH elnökével

2020. október 20.

A statisztika közérthetővé tételéről, a „békeidők legnagyobb hadműveletéről” (vagyis a népszámlálásról), és az idei Statisztikai Világnapról is beszélt Dr. Vukovich Gabriella, a KSH legújabb podcast-adásában. A KSH elnökét a múltban és a jelenben a statisztika előtt álló kihívásokról, a jövő fejlődési irányairól, a koronavírus által módosított adatgyűjtési folyamatról is kérdezte Bognár Gergely, a KSH szóvivője.

KSH Podcast 4. rész

Agrárcenzus 2020

2020. szeptember 29.

A szeptember 19. és november 22. között zajló Agrárcenzus felmérésről beszélget legújabb podcast adásunkban Bognár Gergely, a KSH szóvivője Tóth Péterrel, a KSH Mezőgazdasági statisztikai osztály statisztikai tanácsadójával.
Az interjúból megtudhatjuk, hogy a legelső Agrárcenzusban hány címet kellett „összeírniuk” a „számlálóügynököknek”, milyen célt szolgál ma a felmérés, illetve a gazdálkodóknak milyen előnyük származik a kitöltésből.

KSH Podcast 3. rész

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az ingatlan.com együttműködésében létrejött a „KSH-Ingatlan.com lakbérindex”

2020. augusztus 27.

Az új mutató a lakáspiaci változások gyors és részletes megismerését szolgálja. A két szervezet adatainak felhasználásával létrehozott index előkészítése közel egy éven át tartó kutatás, előkészítés eredménye.
A részletekről Székely Gábornét, a KSH Népszámlálási és népesedési statisztikai főosztály Lakásstatisztikai osztályvezetőjét és Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjét kérdezte Bognár Gergely, a KSH szóvivője.

KSH Podcast 2. rész

Szinglitérkép

2020. augusztus 5.

Van már Magyarországnak szinglitérképe! Dr. Rövid Irén szociológus, a KSH elemzője készítette el hazánk első szinglitérképét. A szakember kutatásaiból megtudhatjuk, hogy a média által sugallt képpel szemben hazánkban több a szingli férfi, mint nő. Ez, illetve még több tény fogja ledönteni a filmekben látható hamis mítoszt.

KSH Podcast 1. rész

H-UNCOVER

2020. július 10.

Hogyan állították össze a KSH munkatársai a 17 787 fős H-UNCOVER mintáját? Mit jelent a reprezentativitás a májusban lezajlott országos koronavírus szűrővizsgálatban? Hány napot dolgoztak éjjel-nappal a kollégák a felmérésen? Ezekről mesélt – módszertani mélységekbe menően – Mag Kornélia, a KSH elnökhelyettese.