Ugrás a tartalomhoz

Sajtószoba - Sajtóreagálások, 2017.11.03.

A KSH válasza a 168 óra Hogy mi van? című cikkében megjelent állításokkal kapcsolatban

 

A 168 óra című hetilap 30. évf./44. számában, 2017. november 2-án a 23. oldalon megjelent Hogy mi van? című írása a Központi Statisztikai Hivatal munkaerőpiaci felvételével kapcsolatban valótlan információkat tartalmaz.

 

A cikk állítása, amely szerint „a Központi Statisztikai Hivatal ugyanis az európai gyakorlattól eltérően a jelenleg mintegy 190 ezer közmunkást is rendes foglalkoztatottnak tekinti, márpedig nélkülük a munkanélküliségi ráta elérné a 8,5 százalékot, vagyis a hivatalos munkanélküliségi arány több mint dupláját” téves. A KSH munkaerő-felmérése olyan mintavételes lakossági felvétel, amelynek célja a nemzetközi összehasonlításra alkalmas, a népesség gazdasági aktivitásának alakulását bemutató adatok előállítása. A nemzetközi szinten – az ILO ajánlásait követve – egységesen alkalmazott fogalmi rendszer szerint foglalkoztatott mindenki, aki legalább egy óra jövedelemszerző tevékenységet végzett a felmérés vonatkozási hetében, függetlenül attól, hogy milyen formában – piaci vagy támogatott foglalkoztatás keretében – végezte azt.

 

A támogatott foglalkoztatás természetesen nem magyar sajátosság, más uniós tagországok is alkalmazzák, és az egységes módszertannak megfelelően a foglalkoztatottak számbavételénél nem kezelik őket külön kategóriaként.

 

A fő munkaerőpiaci jelzőszámok – foglalkoztatottak száma, foglalkoztatási arány, munkanélküliek száma, munkanélküliségi ráta stb. – előállítása a fenti módszertan alapján történik, és korrigálásukra, más módon történő számításukra nincsen lehetőség, amennyiben a nemzetközi összehasonlíthatóságot biztosítani kívánjuk.

 

Kérnénk, hogy helyreigazításunknak lapjukban a legközelebbi megjelenés alkalmával szíveskedjenek helyet biztosítani.

 

Köszönettel:

 

Központi Statisztikai Hivatal

H-1024 Budapest, Keleti Károly u. 5-7. Tel./Phone: 345-6000
Postacím/Postal address: P.O.Box 51 Budapest H-1525
http://www.ksh.hu