Sajtószoba - Sajtóreagálások, 2018.02.01.

Sajtóreagálás az Alfahír című internetes oldal „Szeretné tudni, hogy vannak-e menekültek a környékén?” című, 2018. január 25-én megjelent cikkében szereplő állításokra

 

Az Alfahír internetes portálon 2018. január 25-én megjelent „Szeretné tudni, hogy vannak-e menekültek a környékén?” című írás a Központi Statisztikai Hivatal adataival kapcsolatban téves állításokat fogalmaz meg.

 

A cikk szerzője a Menekültek az Európai Unióban című, 2013. évi kiadványra hivatkozik, amely ezen a linken érhető el:

https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/stattukor/menekultekeu.pdf

 

Az Alfahír cikkének azon kijelentése, miszerint „az olvasóinkra bízzuk, hogy vajon a migránsválság óta miért titkolózik a kormány és a KSH, és miért nem jelent meg több, a fentihez hasonló statisztika”, nem helytálló, hiszen a KSH több módon is publikálta a menekültekre vonatkozó (a Belügyminisztériumtól származó) adatokat.

 

Ennek megfelelően A Magyarországra érkezett menedékkérők és a nemzetközi védelemben részesülők száma (2000–) című STADAT-tábla országos szinten tartalmaz adatokat éves (http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_wnvn003.html) és negyedéves (http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_wnvn001.html) időszakra.

 

Menekültek a világban című, 2016. évi Statisztikai tükör ugyancsak országos szinten tartalmazza a menedékkérők számát: http://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/stattukor/menekult15.pdf

 

További kiadványaink a témában 2014-ből és 2015-ből:
http://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/stattukor/menekult14.pdf
http://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/stattukor/menekult13.pdf

 

A nemzetközi védelemben részesült személyekre vonatkozó, regionális és megyei részletességű adatokat a Demográfiai évkönyv, 2016 című kiadványunk tartalmazza. A területi táblák e-polcos kiadványként érhetők el a KSH honlapján – az abban található adatokhoz és a táblákhoz a média képviselői is hozzáférnek egyedi adatkérés keretében, térítésmentesen.

 

Központi Statisztikai Hivatal

H-1024 Budapest, Keleti Károly u. 5-7. Tel./Phone: 345-6000
Postacím/Postal address: P.O.Box 51 Budapest H-1525
http://www.ksh.hu