Ugrás a tartalomhoz

Sajtószoba - Sajtóreagálások, 2019.01.22.

Sajtóreagálás az Alapblog.hu oldalon 2019. január 18-án „A tét: 2,5 milliárd forintnyi kamat – Elszámolta a KSH az inflációt?” címmel megjelent írásra

 

Az Alapblog.hu oldalon 2019. január 18-án „A tét: 2,5 milliárd forintnyi kamat – Elszámolta a KSH az inflációt?” címmel megjelent írásra reagálva tájékoztatjuk tisztelt felhasználóinkat az éves fogyasztóiár-index számításában alkalmazott kerekítési módszerről.

 

A fogyasztóiár-index számítása során mind az átlagárak, mind az indexek több tizedes jegy pontossággal készülnek el. Ezt követően, az eredmények közzétételekor, az adatok kerekítésre kerülnek az alábbiak alapján:

  • az átlagárak esetében tizedes jegy nélkül, egész forint összegre, az ezres nagyságrendet meghaladó esetekben tíz forintra, vagy annak többszörösére végződő összegre
  • az indexek esetében egy tizedes jegyre

 

Az éves átlagos árváltozást jelző fogyasztóiár-index – amelyet a 2019. január 15-én megjelent gyorstájékoztatóban publikáltunk – 2018-ban 102,8% volt az előző évhez viszonyítva. Az árindex a két tizedes jegyre kerekített 12 havi árváltozást mutató adatok számtani átlagaként készül, ahol az egyes hónapok egyenlő súllyal szerepelnek a számításban. Az eredményül kapott érték ezt követően kerekítésre kerül egy tizedes jegy pontosságúra. A KSH publikációiban – Gyorstájékoztató, STADAT táblák, Tájékoztatási adatbázis – ez az egy tizedes jegy pontosságú érték szerepel.

 

 

Központi Statisztikai Hivatal

H-1024 Budapest, Keleti Károly u. 5-7. Tel./Phone: 345-6000
Postacím/Postal address: P.O.Box 51 Budapest H-1525
http://www.ksh.hu