Ugrás a tartalomhoz

Sajtószoba - Sajtóreagálások, 2019.06.19.

Sajtóreagálás a Népszava napilapban, 2019. június 19-én megjelent „Mindent megtesz a hatalom, hogy eltitkolja a szegénységet” címmel megjelent írásra

 

A Népszava napilapban, 2019. június 19-én megjelent „Mindent megtesz a hatalom, hogy eltitkolja a szegénységet” című cikk több megállapítása téves, valótlanságot tartalmaz, melyet a Központi Statisztikai Hivatal határozottan visszautasít.

 

A „Háztartási Költségvetési és Életkörülmény Adatfelvétel” háztartási naplóvezetéséből származó évközi adatok a háztartások folyó kiadásait mutatják, a fogyasztási adatok az éves kikérdezés információival válnak teljessé az idén megújított feldolgozási folyamat következtében. Tehát a 2018. évi adatok forrása a 2018. év folyamán rögzített havi kiadások és a 2019. március-májusban végzett éves adatfelvétel a háztartások fontosabb jellemzőiről és az egyszeri nagyobb kiadásokról. A Központi Statisztikai Hivatal a 2018. évre vonatkozó előzetes adatokat 2019. november-decemberében publikálja és továbbítja az Eurostat részére, melyek a validálás után válnak véglegessé. A részletes mikroadatokat, melyek elsődlegesen a kutatási igények kielégítését célozzák, e validálást követően bocsátjuk a felhasználók részére. Látható, hogy ennek a végrehajtási ideje – a cikkben említettekkel ellentétben – kevesebb, mint hat hónap. Megjegyzendő, hogy a Központi Statisztikai Hivatal elsők között publikálja az adatokat, az Európai Unió tagállamaiban ennél hosszabb időt vesz igénybe az adatok előállítása.

 

Határozottan visszautasítjuk azt az állítást, miszerint a Központi Statisztikai Hivatal akadályozza a bértárgyalásokhoz, partneri véleményezésekhez szükséges adatokhoz való hozzájutást. Ezzel szemben a Központi Statisztikai Hivatal hivatalos statisztikai adatként minden hónapban közzé teszi a havi bruttó és nettó átlagkeresetek adatait. Emellett rendkívül változatos és részletes gazdasági és társadalmi statisztikai információforrás áll folyamatosan rendelkezésére a döntések előkészítéséhez a Központi Statisztikai Hivatal honlapján, ide értve az EU Laekeni indikátorkészletét a szegénység és társadalmi kirekesztődés adatairól.

 

A Központi Statisztikai Hivatal elkötelezett az adatok pontos, tényszerű, objektív közlésében, mely feladatot a hazai és nemzetközi jogszabályok és a Statisztikai Gyakorlati Kódex nemzetközi ajánlásai szerint végzi.

 

 

Központi Statisztikai Hivatal

H-1024 Budapest, Keleti Károly u. 5-7. Tel./Phone: 345-6000
Postacím/Postal address: P.O.Box 51 Budapest H-1525
http://www.ksh.hu