Fenntartható fejlődési célok

Fő indikátor piktogramja

Az éhezés megszüntetése, az élelmezésbiztonság és a jobb táplálkozás megteremtése, valamint a fenntartható mezőgazdaság támogatása

Agrár-környezetgazdálkodásban részt vevő területek

2002 óta
2017 óta
i
Graikon letöltés PNG képként Graikon letöltés CSV fájl ként
2019-ben az agrár-környezetgazdálkodási programban részt vevő mezőgazdasági területek aránya 12% volt.
Definíciók
Relevancia
Elemzés

Definíciók

Az indikátor az agrár-környezetgazdálkodási programban részt vevő területek és a teljes mezőgazdasági terület hányadosa.

Relevancia

A közös agrárpolitika (KAP) 1999-es reformja óta az agrár-környezetgazdálkodási intézkedés a tagországok vidékfejlesztési programjának kötelező eleme. A kölcsönös megfeleltetéssel együtt szerepe a környezetvédelmi szempontok KAP-ba történő integrálása. Magyarországon 2002-ben indult el a hazai költségvetésből finanszírozott Nemzeti Agrár-környezetvédelmi Program. 2004 óta uniós forrásból van lehetőség az Agrár-környezetgazdálkodási (AKG) programhoz csatlakozott gazdálkodók támogatására. A támogatás az előírások teljesítésével összefüggő többletköltségeket és a bevételkiesést kompenzálja.

Elemzés

Az agrár-környezetgazdálkodási intézkedések a biodiverzitás megőrzését, a természet, a víz és a talaj védelmét, a klímaváltozás elleni küzdelmet, illetve az éghajlatváltozáshoz történő alkalmazkodást támogatják. Az elmúlt években újra nőtt a programba bevont területek aránya, így 2019-ben a mezőgazdasági terület 12%-a vett részt az AKG-programban. Változás a korábbi időszakhoz képest, hogy az ökológiai gazdálkodáshoz kapcsolódó kifizetések, a 2016-os kötelezettségvállalási időszaktól kezdődően, már nem az AKG részét képezik, hanem külön támogatási formává váltak, így ezek a területek nem számítandók az AKG-ba bevont területekhez.

A kiadvány adatai 2020. október 31-én rendelkezésre álló adatokat tartalmaznak.