Fenntartható fejlődési célok

Fő indikátor piktogramja

Sürgős lépések megtétele a klímaváltozás és hatásainak leküzdésére

Éves középhőmérséklet

1901 óta
i
Graikon letöltés PNG képként Graikon letöltés CSV fájl ként
A melegedés mértéke 1901-től meghaladta az 1°C-ot Budapesten.
Definíciók
Relevancia
Elemzés
Nemzetközi kitekintés
STADAT-táblák

Definíciók

Az éves középhőmérséklet a (napi középhőmérsékletek átlagaként számított) havi középhőmérsékletek átlaga.

Relevancia

A 2015. évi párizsi klímamegállapodás alapján az aláíró államok globális célkitűzésként fogalmazták meg, hogy a Földön a középhőmérséklet-emelkedés ne haladja meg 2°C-nál jobban az iparosodás előtti időszak (1750) értékét, de törekedni fognak arra, hogy az 1,5°C-ot se érje el. Ezen célkitűzés teljesítéséhez az üvegházhatású gázok kibocsátásának jelentős csökkentésére lenne szükség. A hazai fenntarthatósági célkitűzések között szintén szerepel a klímaváltozás elleni küzdelem, ami az üvegházhatású gázok légkörbe való kibocsátásának csökkentése mellett nagy hangsúlyt fektet a változó időjárási és éghajlati viszonyokra való felkészülésre is.

Elemzés

Bár 1901 óta az időjárás évről évre változott, a hőmérséklet emelkedő trendet mutat. A Budapest évi középhőmérsékleteinek sorozatára illesztett lineáris trend szerint a melegedés mértéke meghaladja az 1°C-ot. A fővárosban a legmagasabb éves középhőmérsékletet 2019-ben mérték (14,0°C) és országosan is 2019 volt a legmelegebb 1901 óta 12,2°C átlagos középhőmérséklettel. A változékonyság ellenére az általános hőmérsékletemelkedés az utóbbi mintegy 30 évben egyértelműen kimutatható.

Nemzetközi kitekintés

A Meteorológiai Világszervezetnek a 2019-ről szóló globális éghajlati értékelője szerint a Földön 2019 volt a második legmelegebb év a műszeres mérések kezdete óta. Ezen kívül 2015–2019 a legmelegebb öt év, 2010–2019 pedig a legmelegebb tíz év 1850 óta. Az 1980-as évektől pedig minden egymást követő tíz év melegebb volt, mint az előző tíz. A 2019-es év globális átlaghőmérséklete 1,1°C-kal meghaladta az iparosodás előtti szintet.

A kiadvány adatai 2020. október 31-én rendelkezésre álló adatokat tartalmaznak, a frissebb adatokért kérjük keressék fel a mutatóknál megjelölt STADAT linkeket, a kézirat lezárását követő frissítések ott érhetők el.
A mutatóknál alkalmazott módszertan szerinti (2021 előtti) STADAT táblák itt érhetők el: https://www.ksh.hu/stadat_archive