Fenntartható fejlődési célok

Fő indikátor piktogramja

A szárazföldi ökoszisztémák védelme, helyreállítása és fenntartható használatának támogatása, a fenntartható erdőgazdálkodás, a sivatagosodás leküzdése, a talajdegradáció megállítása és visszafordítása, valamint a biológiai sokféleség csökkenésének megállítása

Ökológiai gazdálkodás

2000 óta
2017 óta
i
Graikon letöltés PNG képként Graikon letöltés CSV fájl ként
2015 után kétszeresére nőtt az ökológiai gazdálkodásba bevont területek mezőgazdasági területen belüli aránya hazánkban. 2019-ben a területnagyság 303 ezer hektár volt.
Definíciók
Relevancia
Elemzés
Nemzetközi kitekintés
STADAT-táblák

Definíciók

Az ökológiai gazdálkodás indikátora megmutatja az ökológiai gazdálkodásba bevont területek arányát az összes mezőgazdasági területen belül.

Relevancia

A biogazdálkodás az Európai Unióban jogszabályok által meghatározott termelési módszer, nagy hangsúlyt fektet a környezet, ezen belül a talaj, a felszíni és felszín alatti vizek védelmére, a biodiverzitás megőrzésére és az élelmiszer-biztonságra. Tekintettel arra, hogy a Kárpát-medence az unió egyik leggazdagabb biológiai változatosságú területe, a mezőgazdaság jelentős hatással van a természetes környezet állapotára. A Nemzeti Fenntartható Fejlődés Keretstratégia céljai közt szerepel a környezetkímélő technológiák és földhasználati módok támogatása, valamint az ökológiai gazdálkodás arányával az unió élmezőnyébe kerülés. A Nemzeti akcióterv az ökológiai gazdálkodás fejlesztéséért pedig célul tűzte ki, hogy 2020-ra a biogazdálkodásba bevont terület nagysága elérje a 350 ezer hektárt. Hazánkban a biogazdálkodás támogatása a Vidékfejlesztési program keretein belül történik.

Elemzés

Magyarországon a biogazdálkodásba bevont területek nagysága 2019-ben 303 ezer hektár volt. Ezen területek mezőgazdasági területen belüli aránya hazánkban a 2004–2015 közötti időszakban lényegében stagnált, majd 2014-től a támogatási rendszer változásának hatására az utóbbi években jelentősen nőtt. A 2015-ös alig 130 ezer hektáros értéknek mára több mint kétszeresén, az ország mezőgazdasági területeinek 5,7%-án folyik ökológiai gazdálkodás. Az unióban 2005 óta szinte folyamatosan emelkedett az ökológiai gazdálkodásba bevont területek aránya.

Nemzetközi kitekintés

Az utóbbi években tapasztalt jelentős növekedés ellenére a hazai mutató nagysága elmarad az európai uniós átlagtól (2018-ban 7,5%). A biogazdálkodásba bevont területek aránya 2018-ban Ausztriában volt a legmagasabb, 24%, de a mezőgazdasági területek több mint ötöde áll ökológiai gazdálkodás alatt Svédországban és Észtországban is. Bár mindenütt növekedés tapasztalható, jelentős az elmaradás Romániában, Bulgáriában és Írországban, ahol az ökológiai gazdálkodásba bevont területek mezőgazdasági területhez viszonyított aránya 2,4, illetve 2,6% volt.

STADAT-táblák

19.1.1.38. Biogazdálkodás
A kiadvány adatai 2020. október 31-én rendelkezésre álló adatokat tartalmaznak, a frissebb adatokért kérjük keressék fel a mutatóknál megjelölt STADAT linkeket, a kézirat lezárását követő frissítések ott érhetők el.
A mutatóknál alkalmazott módszertan szerinti (2021 előtti) STADAT táblák itt érhetők el: https://www.ksh.hu/stadat_archive