Fenntartható fejlődés indikátorai

Fő indikátor piktogramja
2011 óta
2017 óta
i
Graikon letöltés PNG képként Graikon letöltés CSV fájl ként
A fürdőszoba nélküli lakások aránya csökken, 2020-ban 1,5%-ot tett ki.
A fürdőszobával való ellátottságot erősen befolyásolja a háztartások jövedelmi helyzete, a fürdőszoba nélküli lakások aránya jóval magasabb a szegénységi küszöb alatt élők esetében.
Definíciók
Relevancia
Elemzés
Nemzetközi kitekintés

Definíciók

Fürdőszobával, mosófülkével nem rendelkező lakás. A szegénységi küszöb a medián jövedelem 60%-a.

Relevancia

A fürdőszoba hiánya számos lakásminőségi problémára utal, és a lakáskörülmények általános alakulását is tükrözi. A fenntarthatóság érdekében a társadalmi kohézió erősítése, a leszakadó rétegek, csoportok támogatása kiemelt feladat, amelynek ez az egyik jelzőszáma. A mutató a szegénységi küszöb viszonylatában a társadalmi különbségekre világít rá.

Elemzés

A fürdőszoba nélküli lakások aránya 2020-ban tovább csökkent az előző évhez képest. 2011-ben még meghaladta a 4%-ot, 2020-ban 1,5%-ot tett ki. A mutató jelentős eltéréseket jelez a jövedelmi helyzet, a szegénységben való érintettség dimenziója szerint. A szegénységben érintettek körében a fürdőszoba hiánya 2020-ra (7,6%) kevesebb mint felére csökkent a 2011-es arányhoz (15,4%) mérten.

Nemzetközi kitekintés

2019-ben a fürdőszoba nélküli lakásokban élők aránya az Európai Unióban átlagosan 1,6%-ot tett ki, Magyarországon volt a tagállamok közül a hatodik legmagasabb (2,7%). Négy nyugat-európai tagállamban és Máltán már nem fordulnak elő fürdőszoba nélküli lakások, ugyanakkor e téren Romániában a legkedvezőtlenebb (22,4%) a helyzet.

A kiadvány adatai 2021. október 31-én rendelkezésre álló adatokat tartalmaznak.