Fenntartható fejlődés indikátorai

Fő indikátor piktogramja
2000 óta
2017 óta
i
Graikon letöltés PNG képként Graikon letöltés CSV fájl ként
Az egy hektár mezőgazdasági területre jutó műtrágya-hatóanyag mennyisége a megelőző évek csökkenése után 2020-ban ismét emelkedett.
Definíciók
Relevancia
Elemzés
Nemzetközi kitekintés
STADAT-táblák

Definíciók

Egy hektárra jutó műtrágya-hatóanyag mennyisége: az értékesített mennyiség (N, P2O5, K) és a mezőgazdasági terület hányadosa. Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat által közölt adatok a tagországok által küldött értékesített mennyiség (N, P) és a tagország mezőgazdasági területének a hányadosa. Számítása csak olyan esetben volt lehetséges, ahol az adott országra mind a két adat rendelkezésre állt.

*Az Agrárgazdasági Kutatóintézet foszfát-, az Eurostat foszforadatokat közöl.

Relevancia

A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia fontos célként jelöli meg a talaj termőképességének fenntartását. A műtrágyákból származó nitrogén nitráttá oxidálódva a talaj savanyodását, míg a mélyebb rétegekbe mosódva a talajvíz nitrátosodását okozza. A felszíni vizekben eutrofizációt (vizek algásodása) indít el, az ivóvízbe kerülve pedig mérgezést okozhat. A nitrogéntartalmú műtrágyák gyártásakor üvegházhatású gázok is jelentős mennyiségben kerülnek a légkörbe.

Elemzés

2020-ban Magyarországon az összes értékesített műtrágya mennyisége 3,1%-kal haladta meg az előző évit. Az egy hektár mezőgazdasági területre jutó műtrágya 135 kilogramm volt, ami 16 kilogrammal több műtrágya kijuttatását jelentette 2020-hoz képest, és ez a 10 évvel ezelőtti mennyiség közel kétszerese. A kijuttatott tápanyagok közül a nitrogén aránya 2020-ban tovább emelkedett, elérte a 68%-ot. A foszfor és a kálium esetében 1-1 százalékpontos csökkenés tapasztalható, előbbi aránya 17, utóbbié 15% volt 2020-ban.

Nemzetközi kitekintés

A műtrágyagyártók európai szervezetének (Fertilizer Europe) becslése alapján az egy hektár mezőgazdasági területre jutó műtrágya-hatóanyag mennyisége az előző évekhez hasonlóan 2019-ben Belgiumban és Luxemburgban együttesen, valamint Hollandiában volt a legmagasabb, 167 és 132 kilogramm/hektár, Görögországban és Portugáliában a legalacsonyabb, 48, illetve 29 kilogramm/hektáros értékkel. A Magyarországra becsült 91 kilogrammos hektáronkénti érték a tagországok közül továbbra is az első harmadban helyezkedik el, és a 2018. évinél kissé alacsonyabb. (A Fertilizer Europe által közölt értékek az egyes növények termeléséhez javasolt hatóanyag mennyiség becslésén alapul.)

A kiadvány adatai 2021. október 31-én rendelkezésre álló adatokat tartalmaznak, a frissebb adatokért kérjük keressék fel a mutatóknál megjelölt STADAT linkeket, a kézirat lezárását követő frissítések ott érhetők el.
A mutatóknál alkalmazott módszertan szerinti (2021 előtti) STADAT táblák itt érhetők el: https://www.ksh.hu/stadat_archive