Fenntartható fejlődés indikátorai

Fő indikátor piktogramja
2000 óta
2017 óta
i
Graikon letöltés PNG képként Graikon letöltés CSV fájl ként
A települési szennyvíztisztítási index értéke 2000 és 2020 között jelentősen javult.
A szennyvíztisztítási index Budapest után Komárom-Esztergom megyében a legkedvezőbb.
Definíciók
Relevancia
Elemzés
Nemzetközi kitekintés
STADAT-táblák

Definíciók

A települési szennyvíztisztítási index a települési szennyvízkezelés fejlettségének mértékét mutatja be, figyelembe véve a tisztítási hatásfokot. A települési szennyvíztisztítás hatékonyságának jellemzésére az Eurostat által kifejlesztett átlagos súlyozó tényezőket alkalmaztuk: nem tisztított szennyvíz: 1,00; csak első fokozattal (mechanikai) tisztított szennyvíz: 0,86; második fokozattal (biológiai) tisztított szennyvíz: 0,49; harmadik fokozattal (nitrogéntől és foszfortól is meg) tisztított szennyvíz: 0,00. A települési szennyvíztisztítási index 100%, ha nincs szennyvíztisztítás; és 0%, ha minden települési szennyvizet harmadik fokozattal tisztítanak meg.

Relevancia

A víziközmű-szolgáltatók kiemelkedő jelentőségű feladatot látnak el: a kezelésükre bízott szennyvízelvezető és -tisztító művek szakszerű üzemeltetésével csökkentik az élővizek terhelését, megóvják a vízkincsek minőségét, és védik a vízbázisokat. A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia szerint szükséges a vállalati K+F, az innováció, az egyetemi alap- és alkalmazott kutatások támogatása többek között a szennyvízgazdálkodás tekintetében is.

Elemzés

Magyarországon a települési szennyvíztisztítási index értéke 2000 és 2020 között mintegy 58 százalékponttal csökkent a magas hatékonyságú (legalább biológiai fokozatú) szennyvíztisztító telepek üzembe helyezésével. A települési szennyvíztisztítási index Komárom-Esztergom megyében és Budapesten a legkedvezőbb (11 és 9%), ezen kívül kedvező a mutató Fejér (18%) és Veszprém (16%) megyében. Az index értéke Tolna és Bács-Kiskun (52%) megyében a legrosszabb. A területi különbségek fő oka, hogy Budapest, Közép-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl és Pest régiókban a legalább biológiai tisztítási fokozatú szennyvíztisztító telepekhez csatlakoztatott lakásokban élő lakosság becsült aránya magas (91, 85, 84 és 86%), ugyanakkor a Dél-Alföldön ez az arány alacsony (71%).

Nemzetközi kitekintés

Magyarország települési szennyvíztisztítási indexe (2020-ban 21,4%) a középmezőnyben helyezkedik el az Európai Unió tagállamainak rangsorában. Környezetvédelmi szempontból ez jó, a települési szennyvíztisztítók hatékony működését jelzi. A V4-országok átlagához (36%) képest viszont hazánk értéke közel 13 százalékponttal kisebb (kedvezőbb). A mutató értéke az utolsó rendelkezésre álló év adata alapján a régi tagállamokban (Írország, Olaszország, Portugália, Franciaország kivételével) általában kisebb (kedvezőbb), mint a 2000-es években csatlakozottakban.

A kiadvány adatai 2021. október 31-én rendelkezésre álló adatokat tartalmaznak, a frissebb adatokért kérjük keressék fel a mutatóknál megjelölt STADAT linkeket, a kézirat lezárását követő frissítések ott érhetők el.
A mutatóknál alkalmazott módszertan szerinti (2021 előtti) STADAT táblák itt érhetők el: https://www.ksh.hu/stadat_archive