Fenntartható fejlődés indikátorai

Fő indikátor piktogramja
2000 óta
2017 óta
i
Graikon letöltés PNG képként Graikon letöltés CSV fájl ként
2015 után kétszeresére nőtt az ökológiai gazdálkodásba bevont területek mezőgazdasági területen belüli aránya hazánkban. 2020-ban a 301 ezer hektáron folyt biogazdálkodás.
Definíciók
Relevancia
Elemzés
Nemzetközi kitekintés
STADAT-táblák

Definíciók

Az ökológiai gazdálkodás indikátora megmutatja az ökológiai gazdálkodásba bevont területek arányát az összes mezőgazdasági területen belül.

Relevancia

Az ökológiai gazdálkodás az Európai Unióban jogszabályok által meghatározott termelési módszer, nagy hangsúlyt fektet a környezet, ezen belül a talaj, a felszíni és a felszín alatti vizek védelmére, a biodiverzitás megőrzésére és az élelmiszer-biztonságra. A Kárpát-medence az unió egyik leggazdagabb biológiai változatosságú területe, így kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy a mezőgazdaság milyen hatással van a környezet állapotára. A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia céljai között szerepel a környezetkímélő technológiák és földhasználati módok elősegítése, valamint az ökológiai gazdálkodás arányának növelésével az unió élmezőnyébe kerülés. A Nemzeti akcióterv az ökológiai gazdálkodás fejlesztéséért pedig célul tűzte ki, hogy 2020-ra a biogazdálkodásba bevont terület nagysága elérje a 350 ezer hektárt. Hazánkban a biogazdálkodás támogatása a Vidékfejlesztési program keretein belül történik.

Elemzés

Magyarországon a biogazdálkodásba bevont területek nagysága 2020-ban 301 ezer hektár volt, így a kitűzött célt nem sikerült ugyan megvalósítani, de az ökológiai gazdálkodású területek aránya tovább nőtt az előző évhez képest is, bár a tényleges terület nagysága valamelyest csökkent. A támogatási rendszer változásának köszönhetően a bevont területek aránya 2016-tól kezdett el jelentősen emelkedni. A 2015-ös alig 130 ezer hektáros értéknek mára több mint kétszeresén, az ország mezőgazdasági területeinek 6,1%-án folyik ökológiai gazdálkodás. Az unióban 2005 óta szinte folyamatosan emelkedett az ökológiai gazdálkodásba bevont területek aránya, bár 2013 és 2015 között némi megtorpanás volt tapasztalható.

Nemzetközi kitekintés

Az utóbbi években tapasztalt jelentős növekedés ellenére a hazai mutató nagysága elmarad az uniós átlagtól (2019-ben 7,9% volt). A biogazdálkodásba bevont területek aránya 2019-ben, az előző évekhez hasonlóan, Ausztriában volt a legmagasabb, 25,3%, de a mezőgazdasági területek több mint ötöde áll ökológiai gazdálkodás alatt Észtországban és Svédországban is. Bár a legtöbb országban növekedés tapasztalható, a sereghajtók közé tartozó Bulgáriában és Írországban, ahol az ökológiai gazdálkodásba bevont területek mezőgazdasági területhez viszonyított aránya 2,3, illetve 1,6%, az elmúlt 5 évben csökkenő tendencia volt jellemző.

STADAT-táblák

19.1.1.38. Biogazdálkodás
A kiadvány adatai 2021. október 31-én rendelkezésre álló adatokat tartalmaznak, a frissebb adatokért kérjük keressék fel a mutatóknál megjelölt STADAT linkeket, a kézirat lezárását követő frissítések ott érhetők el.
A mutatóknál alkalmazott módszertan szerinti (2021 előtti) STADAT táblák itt érhetők el: https://www.ksh.hu/stadat_archive