Fenntartható fejlődés indikátorai

Fő indikátor piktogramja
1901 óta
2016 óta
i
Graikon letöltés PNG képként Graikon letöltés CSV fájl ként
A melegedés mértéke 1901-től meghaladta az 1°C-ot Budapesten.
Definíciók
Relevancia
Elemzés
Nemzetközi kitekintés
STADAT-táblák

Definíciók

Az éves középhőmérséklet a (napi középhőmérsékletek átlagaként számított) havi középhőmérsékletek átlaga.

Relevancia

A 2015. évi párizsi klímamegállapodás alapján az aláíró államok globális célkitűzésként fogalmazták meg, hogy a Földön a középhőmérséklet-emelkedés ne haladja meg 2 °C-nál jobban az iparosodás előtti időszak (1750) értékét, de törekedni fognak arra, hogy az 1,5 °C-ot se érje el. Ezen célkitűzés teljesítéséhez az üvegházhatású gázok kibocsátásának jelentős csökkentésére lenne szükség. A hazai fenntarthatósági célkitűzések között szintén szerepel a klímaváltozás elleni küzdelem, ami az üvegházhatású gázok légkörbe való kibocsátásának csökkentése mellett nagy hangsúlyt fektet a változó időjárási és éghajlati viszonyokra való felkészülésre is.

Elemzés

Bár 1901 óta az időjárás évről évre változott, a hőmérséklet emelkedő trendet mutat. A Budapest évi középhőmérsékleteinek sorozatára illesztett lineáris trend szerint a melegedés mértéke meghaladja az 1 °C-ot. A fővárosban a legmagasabb éves középhőmérsékletet 2019-ben mérték (14,0 °C) és országosan is ez az év volt a legmelegebb 1901 óta 12,1°C átlagos középhőmérséklettel. A változékonyság ellenére az általános hőmérséklet-emelkedés az utóbbi mintegy három évtizedben egyértelműen kimutatható.

Nemzetközi kitekintés

A Meteorológiai Világszervezet 2020-ról szóló globális éghajlati értékelője szerint a Földön a 2015-től 2020-ig terjedő időszak volt a legmelegebb 6 év, 2011–2020 pedig a legmelegebb évtized a műszeres mérések kezdete óta. A 2020-as év globális átlaghőmérséklete 1,2 °C-kal meghaladta az iparosodás előtti szintet.

A kiadvány adatai 2021. október 31-én rendelkezésre álló adatokat tartalmaznak, a frissebb adatokért kérjük keressék fel a mutatóknál megjelölt STADAT linkeket, a kézirat lezárását követő frissítések ott érhetők el.
A mutatóknál alkalmazott módszertan szerinti (2021 előtti) STADAT táblák itt érhetők el: https://www.ksh.hu/stadat_archive