Fenntartható fejlődés indikátorai

Fő indikátor piktogramja
2000 óta
2017 óta
i
Graikon letöltés PNG képként Graikon letöltés CSV fájl ként
Az értékesített növényvédő szerek mennyisége 2010 óta – a 2015. és 2018. évi nagyobb visszaeséstől eltekintve – szinte folyamatosan emelkedik.
Definíciók
Relevancia
Elemzés
Nemzetközi kitekintés
STADAT-táblák

Definíciók

A növényvédőszer-értékesítési indikátor megmutatja a növényvédőszer-gyártó és -forgalmazó vállalatok értékesítését tonnában kifejezve. Az értékesítési adatokat tekintjük felhasználásnak, mivel nincs Magyarországon a teljes felhasználásra vonatkozóan rendszeres statisztikai célú adatgyűjtés. Felhasználási adatok gyűjtése ötévenként ‒ legutóbb 2019-ben ‒ történt, és csak a legjelentősebb mezőgazdasági növények esetében.

Relevancia

A nem megfelelő növényvédőszer-használat mind a környezet, mind az egészség szempontjából kockázatokat jelent, mivel egyes forgalomban lévő szerek lassan és nehezen bomlanak le. Bekerülhetnek az élelmiszerláncba, az ökológiai rendszerekbe, a talajba és a vizekbe, ahol felhalmozódhatnak, és komoly károkat okozhatnak. A Nemzeti Fenntartható Fejlődés Keretstratégia fontos célként jelöli meg a környezetkímélő technológiák és földhasználati módok támogatását.

Elemzés

Hazánkban az értékesített növényvédő szerek mennyisége 2020-ban – a 2019. évi 2,7-os növekedés után – 9,2%-kal nőtt az előző évhez képest. Az értékesített mennyiség 2000 óta – pár év kivételével – folyamatosan növekedett, ez idő alatt közel háromszorosára. 2020-ban a mezőgazdasági termelőknek értékesített növényvédő szerek mennyiségének 31%-a gyomirtó szer volt.

Nemzetközi kitekintés

Az unióban 2011 óta a tagállamoknak kötelezően jelenteniük kell a forgalomba hozott növényvédő szerek mennyiségét. Mezőgazdasági területre vetítve az aktív növényvédőszer-hatóanyag felhasználásában hazánk uniós szinten a középmezőnybe tartozik. 2019-ben átlagosan 1,47 kilogramm hatóanyag jutott egy hektár mezőgazdasági területre.

A kiadvány adatai 2021. október 31-én rendelkezésre álló adatokat tartalmaznak, a frissebb adatokért kérjük keressék fel a mutatóknál megjelölt STADAT linkeket, a kézirat lezárását követő frissítések ott érhetők el.
A mutatóknál alkalmazott módszertan szerinti (2021 előtti) STADAT táblák itt érhetők el: https://www.ksh.hu/stadat_archive