Ugrás a tartalomhoz

Mikrocenzus 2016: népesség- és lakásösszeírás két népszámlálás között

Mikrocenzus 2016 logoA mikrocenzus egy úgynevezett kis népszámlálás, amely két teljes körű összeírás között követi nyomon a társadalmi folyamatokat mintavételes felméréssel. Népszámlálásra világszerte általában tízévenként kerül sor, felmérve egy-egy ország lakosságának és lakásállományának jellemzőit. Magyarországon ilyen feladatot a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) utoljára 2011-ben hajtott végre, az volt a 15. cenzus. A népszámlálási célú kisebb összeírásokat mikrocenzusnak nevezik; az első ilyen felmérést 1963-ban, a legutóbbit 2005-ben tartották. A mikrocenzus eredményeinek matematikai-statisztikai módszerekkel történő feldolgozásával az évtized közepéről is nyerhetők népszámlálási jellegű adatok.


Az idei mikrocenzusra 2016. október 1-jei eszmei időponttal, pontosan öt évvel a népszámlálás után kerül sor. Az adatfelvétel nem teljes körű, a háztartásoknak mindössze 10%-ára terjed ki, az azokban lakó személyeket érinti. Az összeírást az ország 2148 településén mintegy 440 ezer háztartásban végzik el, e háztartások tagjainak kell a kérdőíveket kitölteniük. A mikrocenzust törvény rendeli el, a kiválasztott lakásokban lakók részvétele kötelező az összeírásban – akárcsak a népszámlálás esetében. Mint minden adatfelvételkor, a KSH a mikrocenzus esetében is szigorúan betartja az adatvédelmi előírásokat.


A 2016. október 1-től 31-ig tartó adatfelvétel két szakaszból áll: október 1. és 9. között van lehetőség az internetes válaszadásra egyedi azonosító kódot használva, ezt követően pedig számlálóbiztosok végzik az összeírást laptopok és tabletek segítségével.

Minden válaszadónak ki kell töltenie az alapkérdőíveket és egyet a kiegészítő felvételekből, ha az vonatkozik rá. A kiegészítő felvételek a következő kérdéscsoportokra keresik a válaszokat: Miként alakul a nemzetközi vándorlás? Hogyan rétegződik a mai magyar társadalom? Mekkora az egyes szakmák presztízse? Ki mit gondol saját jóllétéről? Miben akadályoznak egészségi problémáink?

A tervek szerint az idei mikrocenzus első eredményeit a KSH 2017 májusában teszi közzé.


Letölthető anyagok, kapcsolódó linkek: