NyitóoldalAdatszolgáltatóinknakIntrastat

Intrastat - Hírek, aktualitások

Tisztelt Adatszolgáltató!

 

Ezúton tájékoztatjuk az Intrastat-körbe tartozó adatszolgáltatásokat érintő 2019. évi változásokról:

 

 1. Megváltozik az adatszolgáltatás beküldési módja:

  A 2019. I. havi jelentést már kizárólag a KSH-ELEKTRA-rendszeren keresztül lehet teljesíteni. A https://intrastat.ksh.gov.hu elérési útvonalon található adatgyűjtő rendszer (Intrastat E-star) 2019. január végével megszűnik.

   Figyelem! A 2018. év hónapjaira vonatkozó adatszolgáltatásokat még az Intrastat E-star-rendszeren keresztül kell teljesíteni! A 2018-as évre vonatkozó adatjavításokat csak január végéig tudja az Intrastat E-star-rendszer fogadni.
   A gördülékeny átállás érdekében kérjük, hogy a kapcsolattartói adataikat mielőbb szíveskedjenek ellenőrizni, és szükség esetén aktualizálni az Intrastat E-star-rendszerben.


  Megváltozik az adatgyűjtést végző szervezet is: az adatgyűjtéseket 2019. tárgyévtől a Központi Statisztikai Hivatal munkatársai végzik az eddig végrehajtó Kopint-Datorg Kft. helyett.


 2. Változik a kérdőíveken jelentendő adatok köre:

  • A „Fuvarozási mód” és a „Szállítási feltétel” mindkét irányban, az „EU-n kívüli rendeltetési ország” kiszállítás irányban törlésre kerülnek.
  • A Kiszállítás kérdőívre felkerül a „Származási ország” és a „Partner adószáma”, amelyek kitöltése 2019-ben még önkéntes lesz. Kérjük azonban, hogy a lehetőségeikhez mérten szíveskedjenek e két adat gyűjtéséről is gondoskodni, mert várhatóan – az európai uniós jogszabályok változása miatt – 2020-tól kötelező lesz a jelentésük.
  Az adatgyűjtésekhez tartozó 2019. évi kérdőívek és segédletek megtekinthetők itt:

  További fontos változás, hogy a KSH-ELEKTRA-kérdőívben az adatoknak tételszinten összesítve kell szerepelniük: amennyiben a tételek minden paramétere (termékkód, ügyletkód stb.) megegyezik, akkor ezek összevonása havonta kötelező.

  Azt a kérdőívet, amely a fenti jellemzők szerint ismétlődő sorokat tartalmaz, a rendszer nem engedi beküldeni!


  Az Intrastat kérdőívek kitöltésével kapcsolatban a KSH az intrastat_atallas_2019@ksh.hu e-mail címen áll az adatszolgáltatók rendelkezésére.

 3. A kézi kitöltés mellett a KSH-ELEKTRA-rendszerben is lehetőség van adatfájlok feltöltésére, de az Intrastat E-star-rendszerben használt CSV és Excel fájlok helyett a KSH-ELEKTRA-rendszer másfajta adatfájlokat kezel:


  Amennyiben az adatok kinyerésére szolgáló háttérrendszerüknek a saját, vagy külső szoftverfejlesztői tesztelni szeretnék a belső rendszerükből előállított CSV vagy XML adatfájlok betölthetőségét, kérjük, vegyék fel a kapcsolatot az Informatikai szolgáltató főosztályunk munkatársaival a következő elérhetőségen: elektra@ksh.hu.


  Bővebb információkat a KSH-ELEKTRA-rendszeren keresztül történő adatszolgáltatásról a KSH-ELEKTRA Elektronikus adatgyűjtés linken olvashatnak.

A KSH-ELEKTRA-rendszer használatával, illetve regisztrációval kapcsolatos kérdésekben forduljanak az Elektra Ügyfélszolgálathoz az ingyenesen hívható 06 80 200-766 telefonszámon.

Köszönjük az együttműködést!


A Központi Statisztikai Hivatal tájékoztatása az OSAP 2010 és 2012 számú INTRASTAT adatszolgáltatás 2019-ben érvényes küszöbértékeiről

 

Adatszolgáltatási küszöbértékek

 1. Beérkezés esetén 170 millió Ft, kiszállítás esetén 100 millió Ft.
 2. A bérmunka (41, 42, 51, 52) ügyletek bármelyikét jelentő gazdasági szervezetekre egyedi szabályozás vonatkozik. Ha a gazdasági szervezet egyik irányban adat-szolgáltatásra kötelezett, másik irányú forgalmát is köteles – küszöbértéktől függetlenül – jelenteni.

 

A küszöbértékek az alábbiak szerint határozzák meg az adatszolgáltatási kötelezettséget:

 

Az OSAP 2010 nyilvántartási számú Intrastat kiszállítás kérdőív kitöltésére kötelezettek azok a gazdasági szervezetek, amelyek EU tagállamokba történő kiszállításainak éves értéke meghaladja a 100 millió forintot. Azok a gazdasági szervezetek, amelyeknek 51-es, illetve 52-es kódú bérmunka ügyletei (is) vannak, vagy EU tagállamokba történő kiszállításainak éves értéke meghaladja a 14 milliárd forintot statisztikai érték jelentésére is kötelezettek. (100 millió és 14 milliárd forint között az adatszolgáltatónak csak az 51-es, illetve 52-es kódú ügyleteiről kell statisztikai értéket közölnie.)

 

Az OSAP 2012 nyilvántartási számú Intrastat beérkezés kérdőív kitöltésére kötelezettek azok a gazdasági szervezetek, amelyek EU tagállamokból történő beérkezéseinek éves értéke meghaladja a 170 millió forintot. Azok a gazdasági szervezetek, amelyeknek 51-es, illetve 52-es kódú bérmunka ügyletei (is) vannak, vagy EU tagállamokból történő beérkezéseinek éves értéke meghaladja az 5 milliárd forintot statisztikai érték jelentésére is kötelezettek. (170 millió és 5 milliárd forint között az adatszolgáltatónak csak az 51-es, illetve 52-es kódú ügyleteiről kell statisztikai értéket közölnie.)

 

A gazdasági szervezet a naptári év azon hónapjától köteles Intrastat adatszolgáltatást teljesíteni, amikor az előző tizenkét havi Intrastat-jelentésének, vagy annak hiányában áfa-bevallásában szereplő közösségi beszerzésének, illetve közösségi értékesítésének összesített értéke meghaladja az adatszolgáltatási küszöbértéket.