Ugrás a tartalomhoz

Intrastat - Hírek, aktualitások

Tisztelt Adatszolgáltatók!

A 2021. évi fontosabb változásokkal kapcsolatban a következőkről szeretnénk tájékoztatni:

 1. Az OSAP 2010 Kiszállítás kérdőíven kötelezővé válik a „Származási ország” és a „Partner adószám” mezők kitöltése. Ezt az ELEKTRA rendszer ellenőrizni fogja, hiányos kitöltés esetén a kérdőív nem lesz beküldhető.
  A partner adószámok elfogadott formátumát megtekintheti EBBEN A TÁBLÁZATBAN, illetve a partner adószámok helyességét az Európai Bizottság VIES oldalán is ellenőrizheti.

 2. A Brexithez kapcsolódó változás, hogy 2021-től változik az Egyesült Királysággal folytatott kereskedelem bevallási kötelezettsége. Észak-Írország a vámunió része marad, tehát a velük folytatott kereskedelem továbbra is Intrastat körbe fog tartozni. Az Egyesült Királyság többi területe (Anglia, Wales, Skócia) a vámunión kívülre kerül, tehát a velük folytatott kereskedelemről már nem kell Intrastat jelentést küldeni 2021. január tárgyhónaptól.
  A fentiekkel összefüggésben az érintett országkódok is megváltoznak:
  • GB: az adatszolgáltatásnál megszűnik;
  • XI: Egyesült Királyság (Észak-Írország);
  • XU: Egyesül Királyság (Észak-Írország nélkül)

 3. Mindezek mellett technológia váltás történik az elektronikus adatszolgáltatásban, erről külön levélben fogjuk tájékoztatni, de a kapcsolatos információk az alábbi linkeken is megtekinthetők:
  https://www.ksh.hu/intrastat_elektronikus_adatszolgaltatas

A részletekkel kapcsolatban kérjük olvassák el a kitöltési útmutatót és módszertani segédletet, ill. további kérdés esetén forduljanak munkatársainkhoz.


A Központi Statisztikai Hivatal tájékoztatása az OSAP 2010 és 2012 számú INTRASTAT adatszolgáltatás 2021-ben érvényes küszöbértékeiről

Adatszolgáltatási küszöbértékek

 1. Beérkezés esetén 170 millió Ft, kiszállítás esetén 100 millió Ft.
 2. b. A bérmunka (41, 42, 51, 52) ügyletek bármelyikét jelentő gazdasági szervezetekre egyedi szabályozás vonatkozik. Ha a gazdasági szervezet egyik irányban adat-szolgáltatásra kötelezett, másik irányú forgalmát is köteles – küszöbértéktől függetlenül – jelenteni.

A küszöbértékek az alábbiak szerint határozzák meg az adatszolgáltatási kötelezettséget:

Az OSAP 2010 nyilvántartási számú Intrastat kiszállítás kérdőív kitöltésére kötelezettek azok a gazdasági szervezetek, amelyek EU tagállamokba történő kiszállításainak éves értéke meghaladja a 100 millió forintot. Azok a gazdasági szervezetek, amelyeknek 51-es, illetve 52-es kódú bérmunka ügyletei (is) vannak, vagy EU tagállamokba történő kiszállításainak éves értéke meghaladja a 14 milliárd forintot statisztikai érték jelentésére is kötelezettek. (100 millió és 14 milliárd forint között az adatszolgáltatónak csak az 51-es, illetve 52-es kódú ügyleteiről kell statisztikai értéket közölnie.)

Az OSAP 2012 nyilvántartási számú Intrastat beérkezés kérdőív kitöltésére kötelezettek azok a gazdasági szervezetek, amelyek EU tagállamokból történő beérkezéseinek éves értéke meghaladja a 170 millió forintot. Azok a gazdasági szervezetek, amelyeknek 51-es, illetve 52-es kódú bérmunka ügyletei (is) vannak, vagy EU tagállamokból történő beérkezéseinek éves értéke meghaladja az 5 milliárd forintot statisztikai érték jelentésére is kötelezettek. (170 millió és 5 milliárd forint között az adatszolgáltatónak csak az 51-es, illetve 52-es kódú ügyleteiről kell statisztikai értéket közölnie.)

A gazdasági szervezet a naptári év azon hónapjától köteles Intrastat adatszolgáltatást teljesíteni, amikor az előző tizenkét havi Intrastat-jelentésének, vagy annak hiányában áfa-bevallásában szereplő közösségi beszerzésének, illetve közösségi értékesítésének összesített értéke meghaladja az adatszolgáltatási küszöbértéket.