Ugrás a tartalomhoz

Besorolási állásfoglalás

A szolgáltatás leírása

  • A statisztikai osztályozásokkal kapcsolatban (pl. TEÁOR, ÖVTJ, TESZOR, FEOR, GFO) segítséget nyújtunk az önbesorolásban, és igény esetén a besorolásról állásfoglalást adunk ki.
  • Az egységes és következetes besorolás biztosítása érdekében csak a KSH Információszolgálata ad ki állásfoglalást, kizárólag írásban.

Ki veheti igénybe?

Az önbesorolásban bárki számára segítséget nyújtunk, és a besorolási állásfoglalások iránt bárki benyújthat igényt.

Hogyan érhető el a szolgáltatás?

Az igény elküldésével a Lépjen velünk kapcsolatba! alkalmazáson keresztül.

A benyújtott igény teljesítése

  • Az Információszolgálat munkatársa a besorolási igény beérkezését követő 5 munkanapon belül tájékoztatást, javaslatot, illetve igény esetén árajánlatot küld a megrendelőnek.
  • Az árajánlat elfogadása után legfeljebb 15 munkanapon belül elküldi az elkészült besorolási állásfoglalást a megrendelőnek.

Formadokumentumok

Önbesorolás

Besoroláskor lehetőség van önbesorolásra is. Ez azt jelenti, hogy a nyilvános nómenklatúrákból a gazdasági szervezetek maguk választják ki a tevékenységüknek leginkább megfelelő kódokat.

Ezt segítik a honlap Osztályozások menüpontjában található statisztikai besorolások tartalmi meghatározásai, a fordítókulcsok, valamint a különböző keresőprogramok (pl. TEÁOR-keresőprogram, ÖVTJ-keresőprogram).

Amennyiben az adott tevékenység, termék, szolgáltatás, gazdasági szervezet pontos besorolása – az adott osztályozás struktúrája, az elemek tartalmi meghatározásai, a módszertani útmutató és a fordítókulcsok ismeretében – nem egyértelmű vagy vitatott, forduljon munkatársainkhoz a Lépjen velünk kapcsolatba! felületen.

A nómenklatúrák elérhetősége:

A tevékenység végzésének jogszabályi feltételeire (működési engedély, telepengedély, szakképesítés, iskolai végzettség stb.) vonatkozóan a KSH nem illetékes.

Az engedélyekről az engedélyt kiadó hatóságnál, önkormányzatnál, a végzettségekről pedig a területileg illetékes Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kirendeltségeinél érdeklődhetnek.

A vámtarifaszámmal kapcsolatban a NAV Szakértői Intézetéhez lehet fordulni.