Ugrás a tartalomhoz

Hivatalos Statisztikai Szolgálat (HSSz)

A hivatalos statisztikai tevékenységet a 2017 január elsején hatályba lépett 2016. évi CLV. törvény és a végrehajtására kiadott 184/2017. (VII. 5.) Korm. rendelet szabályozza.

 

A hivatalos statisztikai tevékenység a hivatalos tájékoztatást és a társadalom általános tájékozottságát statisztikai adatok nyilvánosságra hozatalával szolgáló, tényekre alapozott döntéshozatalt támogató, törvényben szabályozott közfeladat.

 

E tevékenység célja, hogy a jó minőségű statisztikai információk által valósághű, tárgyilagos képet adjon a társadalom, a gazdaság, a környezet állapotáról, annak változásairól, a közvélemény, a gazdasági szervezetek – beleértve a pénzügyi piacokat –, az állami szervezetek, önkormányzatok, a civil szervezetek, a tudományos tevékenységet végzők, a média szereplői, az Európai Unió intézményei, valamint további nemzetközi szervezetek számára.

 

A Hivatalos Statisztikai Szolgálatot (HSSz) azok a szervezetek alkotják, amelyek a fentiek szerint meghatározott hivatalos statisztika előállításában tevékeny szerepet vállalnak.

 A Hivatalos Statisztikai Szolgálat jelenlegi tagjai a Központi Statisztikai Hivatalon túlmenően: Agrárminisztérium (AM), Agrárközgazdasági Intézet (AKI) Belügyminisztérium (BM), Igazságügyi Minisztérium (IM), Közbeszerzési Hatóság (KH), Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM), Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM), Legfőbb Ügyészség (LÜ), Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), Magyar Nemzeti Bank (MNB), Miniszterelnökség (ME), Országos Bírósági Hivatal (OBH), Pénzügyminisztérium (PM).

 

A Központi Statisztikai Hivatalnak (KSH), a hivatalos statisztikáért felelős, szakmailag független kormányzati főhivatalként a legfőbb feladatai között szerepel a HSSz hivatalos statisztikai tevékenységének koordinációja, a hivatalos statisztikai tevékenységgel kapcsolatos iránymutatások és ajánlások kiadása.

 

Annak érdekében, hogy a felhasználók a hivatalos statisztika egészéről tájékozódhassanak, a KSH létrehozta a HSSz internetes honlapját, amely bemutatja mindazokat a szervezeteket, amelyek a hivatalos statisztika előállításáért – a KSH mellett – felelősek.

 

A honlap látogatói szervezetre bontva ismerhetik meg az adott HSSz-tag hivatalos statisztikai tevékenységét, az így előállított statisztikai adatok és termékek körét, azok elérhetőségét. A kapcsolatfelvételt támogatja, hogy összegyűjtöttük a HSSz-tagok kapcsolattartóinak adatait, amelyek minden, statisztikával kapcsolatos kérdés esetében egyetlen helyen, áttekinthetően rendelkezésre állnak a felhasználók számára.

 

A HSSz működésében jelentős szakmai összehangoló szerepet lát el a Nemzeti Statisztikai Koordinációs Testület (NSKT), a felhasználói igények és az adatszolgáltatói vélemények érvényesülése szempontjából pedig az Országos Statisztikai Tanács (OST). Mindkét testület nyilvános dokumentumainak és a HSSz fontos eseményeinek bemutatását is szolgálja ez a weboldal.