Ugrás a tartalomhoz

HSSz – Hivatalos statisztikai tevékenységek Magyarországon (SzOR)

A Szakstatisztikák Osztályozási Rendszerének (SzOR) tartalmazza a Hivatalos Statisztikai Szolgálat valamennyi szakstatisztikáját, annak érdekében, hogy hozzájáruljon a teljes hivatalos statisztikai tevékenység koordinálhatóságához, átláthatóságához. A SzOR jelent alapot ahhoz, hogy a hivatalos statisztika adatelőállítási folyamatait egységesen meg lehessen határozni annak érdekében, hogy a folyamatok átláthatóak legyenek; az egységesség a módszertani standardizálás egyik kulcsfontosságú előfeltétele is egyben. A SzOR elérhető a Hivatalos Statisztikai Szolgálat aloldalán.

 

A SzOR első három hierarchiaszintje (statisztikai terület, statisztikai témacsoport, statisztikai téma) a rendszerezést és ezáltal a jobb átláthatóságot szolgálja. A statisztikai adatok, adatfelvételek a 4. szinthez, a szakstatisztika szinthez kapcsolódnak, ezáltal ez a leglényegesebb fogalma a SzOR-nak.

 

Hierarchiaszintek megnevezése Hierarchiaszintek tartalmi meghatározása
1. Statisztikai terület A statisztika vizsgálatának tárgya, amelyről a statisztika átfogó, valósághű, tárgyilagos képet ad a közigazgatási szervek, valamint a gazdaság és a társadalom szervezetei és szereplői/tagjai számára.
2. Statisztikai témacsoport Olyan átfogó statisztikai témák, amelyek elemzési, megfigyelési, tájékoztatási, stb. célból logikailag összetartozó (vagy: összefüggő) egységet képeznek.
3. Statisztikai téma Olyan homogén statisztikai elemzési, megfigyelési, tájékoztatási, stb. egység, amelyre vonatkozóan specifikus felhasználói igények megfogalmazhatók. Jellemzően különálló szakterületek és szakterületi előírások, normák szabályozzák működésüket.
4. Szakstatisztika Olyan téma, amelynek egy közös eredményterméke van, és statisztikai adatelőállítási folyamata azonos fogalmakkal, módszertannal jellemezhető.

 

SzOR struktúráját tekintve három fő statisztikai területet különít el Népesség- és társadalomstatisztika, Gazdaságstatisztika, Környezetstatisztika és több területet átfogó statisztika.

 

Alapelvei a következők:

  • Szakstatisztikák a teljes statisztikai adatelőállítási folyamatot lefedő statisztikai tevékenységek eredménytermékei, amelyek azonos fogalmakkal, módszertanokkal jellemezhetők.
  • A szakstatisztika minden esetben valamilyen statisztikai adatelőállítási folyamat eredménye, és nem feltétlen egyezik egy adott adatforrás adataival.
  • A SzOR szimmetrikus osztályozás, mely azt jelenti, hogy minden egyes aggregátum alá ugyannyi hierarchiaszint tartozik. Ennek értelmében a szakstatisztikák minden esetben az új SzOR negyedik, végső szintjén kerültek meghatározásra.
  • Az új osztályozási rendszernek a folyamatosan bővülő igények miatt bővíthetőnek kell lennie.
  • A SzOR-ban a téma tartalma a meghatározó, nem a szervezeti megközelítés.

 

A SzOR lista tartalmazza a Hivatalos Statisztikai Szolgálat szakstatisztikáinak elemeinek kódját, magyar és angol megnevezését, valamint a statisztika rövid tartalmi meghatározást, és annak témagazda szervezetét.

 

A SzOR fordítókulcs tartalmazza a SzOR korábbi és új változata közötti megfeleltetést.

 

Kérjük, hogy amennyiben megjegyzése, észrevétele van a SzOR-ral kapcsolatban, lépjen velünk kapcsolatba!.