Ugrás a tartalomhoz

Adatigénylés

A Központi Statisztikai Hivatal által kezelt statisztikai adatok iránt bárki nyújthat be igényt, függetlenül attól, hogy a honlapon, vagy kiadványban már publikált, nyilvános forrásból elérhető, vagy a KSH belső adatbázisaiból, egyedi igény szerint előállítható adatra van szüksége.

Nyilvános forrásból elérhető statisztikai adatok

A szolgáltatás leírása

A KSH honlapján, vagy elektronikus és nyomtatott kiadványaiban publikált aggregált (összegzett) adatok és adatállományok, nyilvános mikroadat-állományok, valamint ezekhez kapcsolódó módszertani információk.

Ki veheti igénybe?

Bárki számára hozzáférhető.

Hogyan érhető el a szolgáltatás?

A KSH honlapján nyilvánosan közzétett, vagy a KSH kiadványaiban már megjelentetett statisztikai adatokkal kapcsolatban az Információszolgálat nyújt segítséget az érdeklődőknek ügyfélfogadási időben


Amennyiben az Európai Unióra és tagállamaira vonatkozóan keres adatokat, módszertani magyarázatokat, uniós statisztikai kiadványokat, a Lépjen velünk kapcsolatba! felületen küldje el kérését munkatársainknak, akik segítenek megtalálni a keresett információt.

Egyedi igény szerinti adatösszeállítás

A szolgáltatás leírása

  • Az adatkérő egyedi igényei szerint összeállított, táblázatos formába rendezett, adatvédett, aggregált statisztikai adatokat tartalmazó adatállomány, a kapcsolódó módszertani információkkal ellátva.
  • Az adattartalomnak nincs mennyiségi korlátja, az információk egy-két adattól kezdve a bonyolult, többdimenziós táblázatos összeállításokig terjedhetnek.

Ki veheti igénybe?

Egyedi igény szerinti adatösszeállításra bárki nyújthat be igényt.

Hogyan érhető el a szolgáltatás?

Az igény elküldésével a Lépjen velünk kapcsolatba! alkalmazáson keresztül.

A benyújtott igény teljesítése

  • A KSH megvizsgálja a kérést, és a beérkezés időpontjától számított 5 munkanapon belül visszajelez az igénylőnek, hogy a kért adatok rendelkezésre állnak-e, és amennyiben igen, azok adatvédelmi szempontból kiadhatók-e.
  • Az adatkérő részére kizárólag az adatvédelmi szabályoknak megfelelő, aggregált statisztikai adatokat tartalmazó adatállományok kerülnek átadásra, amellyel egyidejűleg a KSH a „Felhasználási feltételek” dokumentumát is elküldi.
  • Az egyedi igény szerinti adatösszeállítás rendelkezésre bocsátásához a kért adatok mennyiségétől, összetettségétől, illetve az adat-összeállításhoz szükséges időráfordítás nagyságától függően szerződés megkötése szükséges. Erről az adatkérőt tájékoztatjuk.
  • Ha az igényelt táblázatos adatállomány nem áll a KSH rendelkezésére az adatkérő által igényelt tartalommal és formában, úgy a KSH az adatállomány előállításáért költségtérítést kér (szolgáltatásaink térítési díjai).
  • A térítési díj ellenében teljesített adatkérés esetében a felhasználási feltételek elfogadása az árajánlattal együtt történik, míg térítési díj nélküli adatkiadás esetén a felhasználási feltételek elfogadására az adatállomány elküldésével egyidőben kerül sor.

Formadokumentumok

Tudományos célú adatigénylés

A tudományos célú adatigénylés részleteiről a Kutatóknak menüpont alatt tájékozódhat.