Ugrás a tartalomhoz

Nyilvános mikroadat-állományok

A szolgáltatás leírása

Erős felfedés elleni védelemmel ellátott mikroadat-állományok, amelyek egyik típusa, a mintaállomány, a KSH biztonságos környezetében végzendő kutatómunkát segíti, míg a másik az oktatói munkát támogatja.

Ki veheti igénybe?

Bárki. A hozzáférés minden esetben a KSH honlapján közölt felhasználási feltételek elfogadásával lehetséges.

Formadokumentumok

A nyilvános mikroadatfájlok típusai

Mintaállományok

A mintaállományok olyan nyilvános mikroadatfájlok, amelyek a KSH Kutatószobában elérhető mikroadatfájlok szerkezetével teljesen azonos struktúrával rendelkeznek. Céljuk a kutatómunka (nevezetesen a programkódok előzetes megírásának) támogatása.

A mintaállományok adattartalma mesterséges adat, illetve erős felfedés elleni védelemmel ellátott valós adat is lehet. A mintaállományokban az egyes változók valós, az éles állomány értékkészletének megfelelő értékeket vesznek fel. Céljukkal összhangban, a mintaállományok esetén nem teljesülnek a változók közötti logikai összefüggések. Ez azt jelenti, hogy az állományok egyetlen változóra sem reprezentatívak.

Mindezekből következik, hogy a mintaállományok elemzési, kutatási célra, érdemi következtetések levonására teljességgel alkalmatlanok, kizárólag a programfájlok elkészítésében nyújtanak segítséget.

A mintaállományok a Kutatószobai állományok menüpontban érhetők el.

Oktatási célú fájlok

Az oktatási célú fájlok olyan, erős felfedés elleni védelemmel ellátott nyilvános mikroadatfájlok, amelyek a KSH belső környezetében elérhető mikroadatfájlok néhány kiemelt változóját, illetve a belső környezetben elérhető mikroadat-állományból képzett változókat tartalmazzák, valós értékekkel.

Az oktatási célú fájlok meghatározott összefüggések vizsgálatára alkalmasak, de kutatási célokra jellemzően alkalmatlanok.

A 2011. évi népszámlálás adatállományából képzett oktatási célú mikroadatfájl és a kapcsolódó állományok: