Ugrás a tartalomhoz

Anonimizált mikroadatok kiadása

A szolgáltatás leírása

  • Anonimizált mikroadat-állományok kutatási célra történő kiadása.
  • Az anonimizált mikroadat-állomány előállítása során, a megfelelő felfedés elleni védelmi módszerek alkalmazásával minimális mértékűre csökken az érintett statisztikai egységek felfedési kockázata. Az így létrejött adatállomány már nem hozható kapcsolatba az adatszolgáltatókkal, ezért – megfelelő szerződéses garanciák mellett – átadhatók az adatkérőknek.
  • Anonimizált mikroadat-állományt a KSH minden esetben módszertani dokumentáció kíséretében ad át, amely rögzíti az anonimizálás során használt módszertani megoldásokat és azok állományra gyakorolt torzító hatásait.

Ki veheti igénybe?

Kizárólag intézményi háttérrel rendelkező kutatók.

Igényelhető adatállományok

Bármely, a KSH által kezelt adatállományból kérhető anonimizált mikroadat-állomány összeállítása kutatási célra. Az adatkérés szakmai teljesíthetőségét a KSH az adatkérési igény beérkezése után teljeskörűen megvizsgálja.

Hogyan érhető el a szolgáltatás?

Igénybejelentő adatlap anonimizált mikroadatok kiadására elküldésével, a Lépjen velünk kapcsolatba! alkalmazáson keresztül.

A benyújtott igény teljesítése

  • A kutatási igény benyújtását követően, a kutatói akkreditáció keretében a KSH egyrészt az adatkérő kutatót, illetve a kutatással foglalkozó intézményi hátterét, másrészt pedig a kutatás tudományos célját vizsgálja.
  • A sikeres akkreditációt, illetve a kutatáshoz kapcsolódó adatigény szakmai szempontú teljesíthetőségének vizsgálatát követően a KSH minden esetben szerződést köt a kutatási intézménnyel, illetve titoktartási nyilatkozatot írat alá.
  • A szerződésben rögzített feltételeknek megfelelően a KSH ezután hozzáférést biztosít az igényelt adatokhoz.

Formadokumentumok