Ugrás a tartalomhoz

Osztályozások - Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere (FEOR’08)

Felhasználási feltételek
Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy az ezen az oldalon található tartalom felhasználásával egyidejűleg Ön elfogadja, tudomásul veszi és magára nézve kötelezőnek fogadja el az itt részletezett felhasználási feltételeket


Rövid leírás

A Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere (FEOR’08) a foglalkozásokat tartalmazza a tevékenységek szakmai jellegének megfelelően, az adott foglalkozáshoz szükséges képzettség, készség figyelembe vételével kialakított csoportosításban.

FEOR’08 rövid leírás (pdf, 123 KB)

Struktúra

Az osztályozás elemeinek kódszámát és megnevezését tartalmazza.

FEOR’08 Struktúra

Tartalom

Az osztályozás elemeinek tartalmi meghatározása. Segítséget ad tevékenységek besorolásához.
A FEOR’08 foglalkozások tartalmi leírásai magukban foglalják az adott foglalkozások rövid tartalmi meghatározásait, közlik a legfontosabb feladatokat, felsorolják a jellemző munkaköröket, tájékoztatnak néhány kapcsolódó, de máshová sorolt foglalkozásról.

FEOR’08 Tartalom

Keresőprogram

A gyors eligazodást szolgálja az osztályozásban. A kódszám és szöveg szerinti keresés eredményeként egyszerre megjeleníti az osztályozásban található ilyen kódszám- illetve szövegrészletet tartalmazó elemeket.
A keresőfunkció lehetővé teszi a FEOR’08 kód- vagy szöveg(részlet) szerinti keresést. Az ablak bal oldalán megjelennek a keresett kódhoz tartozó vagy a keresett kifejezést tartalmazó munkaköri megnevezések. A megfelelő megnevezésre kattintva a jobb oldali ablakban olvasható az adott foglalkozás leírása.

Keresőprogram

Módszertani útmutatók

Az itt található anyagok az osztályozás alkalmazásának elveit, szabályait tartalmazzák.
A FEOR’08 módszertani útmutatója áttekintést ad a FEOR’93 felülvizsgálatának menetéről, a FEOR’08 alkalmazásának főbb jellemzőiről, a foglalkozások besorolásának főbb szempontjairól és speciális besorolási eseteiről.

Módszertani útmutató (pdf, 298 KB)

Fordítókulcs(ok)

Megfeleltetési tábla az osztályozás jelenleg érvényes illetve korábbi változatának elemei között.
A fordítókulcs tartalmazza minden egyes FEOR’93 foglalkozásnak a FEOR’08-as megfelelőjét. A FEOR’93 foglalkozásainak egy része csak részben feleltethető meg a FEOR’08 foglalkozásaival, így a felhasználónak kell mérlegelnie, hogy egy-egy FEOR’93 foglalkozás mely FEOR’08-as foglalkozásba értendő. Ehhez ad iránymutatást a következő módszertani útmutató.

Módszertani útmutató a FEOR’93-FEOR’08 fordítókulcshoz (pdf, 105 KB)

FEOR’93-FEOR’08 fordítókulcs (pdf, 116 KB)

Irányadó jogszabály

Az osztályozás alkalmazását elrendelő joganyag:

A 7/2010. (IV. 23.) a Központi Statisztikai Hivatal elnökének közleménye a Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszeréről (pdf, 396 KB)

Régi változatok

FEOR’93 (pdf, 1 994 KB)

Kapcsolódó nemzetközi osztályozások

A Foglalkozások Nemzetközi Osztályozási Rendszere (ISCO-08) négyszámjegyes rendszere és az azzal kapcsolatos módszertani dokumentáció

Megfeleltetési tábla az osztályozás jelenleg érvényes hazai illetve nemzetközi változatának elemei között

Módszertan a FEOR’08-ISCO-08 fordítókulcshoz (pdf, 209 KB)

FEOR’08-ISCO-08 fordítókulcs (pdf, 95 KB)

ISCO-08-FEOR’08 fordítókulcs (pdf, 95 KB)

Az osztályozás használatához további segítséget kérhet.

Információszolgálat