Ugrás a tartalomhoz

Intrastat - Hírek, aktualitások

Tisztelt Adatszolgáltatók!

A 2022. évre vonatkozó változásokkal kapcsolatban a következőkről szeretnénk tájékoztatni:

  1. 2022. január 1-től kezdődően új Európai Uniós jogszabály lép életbe az Európai Unión belüli árukereskedelmi statisztika vonatkozásában: Ezzel egyidejűleg az ide vonatkozó korábbi Európai Uniós jogszabályok (az Európai Parlament és a Tanács 638/2004/EK rendelete, valamint a 1982/2004/EK bizottsági rendelet) hatályukat vesztik.

  2. Az Európai Uniós rendelet értelmében 2022-től a tagállamok kötelezettek lesznek a mikroadatok cseréjére, amelynek fő alkotóeleme az OSAP 2010 Kiszállítás kérdőíven megadott a „Származási ország” és a „Partner adószám”. Ezen mezők kitöltése nélkül a kérdőív nem lesz beküldhető, és az ELEKTRA rendszer ezt szigorúan ellenőrizni fogja. A partner adószámok elfogadott formátumát megtekintheti EBBEN A TÁBLÁZATBAN, illetve a partner adószámok helyességét az Európai Bizottság VIES oldalán is ellenőrizheti.

  3. Az ügyletkódok vonatkozásában 2022. évtől a táblázatban lévő ügyletkódok lesznek alkalmazhatóak.

  4. A KN kódok tekintetében a 2022. évtől az alábbi azonosítók lesznek alkalmazhatóak.

  5. A küszöbértékek 2022. évben nem változnak.

Kérdés esetén keresse bizalommal munkatársainkat!


A Központi Statisztikai Hivatal tájékoztatása az OSAP 2010 és 2012 számú INTRASTAT adatszolgáltatás 2021-től érvényes küszöbértékeiről

Adatszolgáltatási küszöbértékek

  1. Beérkezés esetén 170 millió Ft, kiszállítás esetén 100 millió Ft.
  2. b. A bérmunka (41, 42, 51, 52) ügyletek bármelyikét jelentő gazdasági szervezetekre egyedi szabályozás vonatkozik. Ha a gazdasági szervezet egyik irányban adat-szolgáltatásra kötelezett, másik irányú forgalmát is köteles – küszöbértéktől függetlenül – jelenteni.

A küszöbértékek az alábbiak szerint határozzák meg az adatszolgáltatási kötelezettséget:

Az OSAP 2010 nyilvántartási számú Intrastat kiszállítás kérdőív kitöltésére kötelezettek azok a gazdasági szervezetek, amelyek EU tagállamokba történő kiszállításainak éves értéke meghaladja a 100 millió forintot. Azok a gazdasági szervezetek, amelyeknek 51-es, illetve 52-es kódú bérmunka ügyletei (is) vannak, vagy EU tagállamokba történő kiszállításainak éves értéke meghaladja a 14 milliárd forintot statisztikai érték jelentésére is kötelezettek. (100 millió és 14 milliárd forint között az adatszolgáltatónak csak az 51-es, illetve 52-es kódú ügyleteiről kell statisztikai értéket közölnie.)

Az OSAP 2012 nyilvántartási számú Intrastat beérkezés kérdőív kitöltésére kötelezettek azok a gazdasági szervezetek, amelyek EU tagállamokból történő beérkezéseinek éves értéke meghaladja a 170 millió forintot. Azok a gazdasági szervezetek, amelyeknek 51-es, illetve 52-es kódú bérmunka ügyletei (is) vannak, vagy EU tagállamokból történő beérkezéseinek éves értéke meghaladja az 5 milliárd forintot statisztikai érték jelentésére is kötelezettek. (170 millió és 5 milliárd forint között az adatszolgáltatónak csak az 51-es, illetve 52-es kódú ügyleteiről kell statisztikai értéket közölnie.)

A gazdasági szervezet a naptári év azon hónapjától köteles Intrastat adatszolgáltatást teljesíteni, amikor az előző tizenkét havi Intrastat-jelentésének, vagy annak hiányában áfa-bevallásában szereplő közösségi beszerzésének, illetve közösségi értékesítésének összesített értéke meghaladja az adatszolgáltatási küszöbértéket.