Ugrás a tartalomhoz

GBV-adatfelvétel – Az adatfelvétel végrehajtása

A Nemi alapú erőszak című adatfelvétel (Gender-Based Violence, röviden GBV) a lakosság életkörülményeinek, biztonságérzetének feltárására irányuló kísérleti felmérés, amelyet az Eurostat felkérésére a Központi Statisztikai Hivatal hajt végre.

A felvétel 2019. április 15. és július 31. között zajlik. Ennek során a Magyarországon magánháztartásban élő 18 éves vagy annál idősebb személyek közül 1500 személyt személyesen, 500-at pedig e-mail-címen keresztül keresünk fel.

A mintában szereplő személyeket a Központi Statisztikai Hivatal igazolvánnyal rendelkező kérdezője keresi fel, aki tájékoztat a kitöltési lehetőségekről.

A vizsgálat párhuzamosan két csatornán keresztül történik:

  • Interjús válaszadás: 1 500 személyt összeírók keresnek fel, és laptop segítségével rögzítik a válaszokat. A kiválasztott személy dönthet úgy, hogy a személyes kérdezés helyett az internetes kitöltést választja. Erre május 19-ig van lehetőség.
  • Internetes válaszadás: Országos szinten 500 fő kap felkérést az elektronikus közigazgatásban megadott e-mail-címén a kérdőív önálló kitöltésére. Ők csak interneten keresztül válaszolhatnak, erre a 2019. július 17. és július 31. között van lehetőség.